Logica start proef met file-applicatie voor A13

Logica start met BEREIK! een pilot waarin ze via een app file-informatie gaan verstrekken aan automobilisten op de A13. Het idee is dat mensen beter geïnformeerd zijn.

NL-A13ICT-dienstverlener Logica gaat met samenwerkingsverband BEREIK! een pilot starten. Daarbij zullen 100 automobilisten op hun telefoon file-informatie over de A13 ontvangen, via een app. De A13 loopt van knooppunt Ypenburg in Den Haag naar de Stadhoudersweg in Rotterdam en is een van de drukste verkeerswegen in het land. Er staan regelmatig lange files in de ochtend- en avondspits. Met de pilot gaan de organisaties onderzoeken of automobilisten het nuttig vinden om voor vertrek meer informatie over files en omleidingen te hebben. De pilot duurt tot eind mei 2011.

Dat er voor de A13 is gekozen, heeft waarschijnlijk ermee te maken dat het om een relatief kort stukje snelweg gaat, waardoor het testgebied goed te overzien is. De pilot vloeit vloeit voort uit een prijs die Logica won vorig jaar won tijdens een innovatiewedstrijd van BEREIK!. De informatie over de filesituatie is gewoon beschikbaar en de jury vond destijds dat dit maar eens op een moderne manier ontsloten moest worden.

Automobilisten die regelmatig in de spits op de A13 rijden zijn door BEREIK! benaderd voor de proef. Ze moeten in het bezit zijn van een iPhone of Android-toestel en ontvangen een app met reisinformatie. Dezelfde informatie is ook op de digitale borden boven en langs de kant van de A13 te bekijken, maar dan moet je natuurlijk wel fysiek aanwezig zijn. Dankzij de app kunnen de deelnemers voor vertrek al zien hoe het zit met lengte van de files, vertragingen en omleidingen. Je zit meteen of het verkeer op de A13 richting Den Haag en/of richting Rotterdam doorstroomt. Zo is goed te bepalen of het zinvol is op de deur uit te gaan, of alvast thuis te gaan werken of een andere route te kiezen. De pilot onderzoekt of het mogelijk is om de informatie ook op grotere schaal door te geven én of de gebruikers het als nuttig ervaren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2011, 11:55
Categorie Reizen
Onderwerpen file, logica

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.