Lodsys wil ook patentvergoeding voor in-app reclame

Spelontwikkelaar EpicForce riskeert een rechtszaak tegen patenthouder Lodsys, omdat ze reclame maakten voor hun eigen game in een ander spel. Een methode die grote ontwikkelaars zoals PopCap en Zynga al jarenlang toepassen.

In de game iFighter 1945 zit reclame voor Super Laser: The Alien Fighter. Dat mag niet, zegt Lodsys.iOS-ontwikkelaar EpicForce adverteert in hun eigen games voor andere apps die ze gemaakt hebben. Geen probleem, dacht de studio, maar niks bleek minder waar te zijn. Op 12 juli werden ze verrast met een e-mail van Harry Snodgrass, een licentie-agent van patenthouder Lodsys LLC. Reclame maken voor je eigen producten binnen een app zou onder hun patent vallen. Verdwijnt de functie niet, dan volgt er een rechtszaak. De ontwikkelaar probeerde te pleiten bij het bedrijf, maar zonder al teveel succes.

EpicForce’s game iFighter 1945 heeft een banner voor een andere game van de studio, Super Laser: The Alien Fighter. Druk je hierop, dan krijg je dat spel in de App Store te zien. Dit principe zou onder een patent van Lodsys vallen. Een algemene beschrijving van Lodsys zijn patenten is als volgt:

De Lodsys patenten zijn gericht op systemen en methoden voor leveranciers van producten en/of services om interactie met gebruikers te hebben van deze producten en services, om informatie te vergaren van deze gebruikers en door te spelen naar de leverancier.

Het precieze patent zou gaan over het lokken van een klant via een gebruikersinterface van een product of service. Lodsys claimt dat ze als voorbeeld het gebruik van een interactieve service (zoals een game) hebben gegeven, wat zou betekenen dat alleen zij zulke banners in games mogen plaatsen. EpicForce denkt dat omdat het niet om een in-app aankoop gaat, Lodsys geen recht van spreken heeft. Het is overigens niet de eerste keer dat Lodsys zich richt op iOS-ontwikkelaars. Eerder was er veel te doen om een patentkwestie omtrent In-App Purchases.

Verwijdert EpicForce de banner niet uit hun game, dan riskeren ze een rechtszaak tegen de patenthouder. De studio probeerde een e-mail te sturen om Lodsys er van te overtuigen om de zaak te laten vallen, maar kreeg al snel een negatieve reactie terug. Deze is te lezen op het forum van TouchArcade.

PopCap en Zynga, ontwikkelaars vele malen groter dan EpicForce, passen al jaren dezelfde reclametruc toe. Komt EpicForce uiteindelijk toch tegenover Lodsys te staan in de rechtszaal en verliezen ze dit, dan bestaat er een kans dat deze studio’s als volgende op de lijst van beklaagden staan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juli 2011, 15:09
Categorie Games
Onderwerpen lodsys, patenten, popcap, zynga

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.