LightMail: complete mailapp biedt push voor vrijwel alle e-maildiensten

LightMail is een nieuwe, gratis en erg slimme mail-app op de iPhone. De troef is dat je alle bijlages in mails in een overzicht kan zien.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

LightMail iPhone header nieuwe mail-app met pushHet lukte Sparrow niet, Taskbox Mail bood het niet meteen en ook bij Seed Mail liet de functie op zich wachten. Maar LightMail biedt het meteen out-of-the-box: pushberichten bij het ontvangen van e-mails. De nieuwe mailapp is gratis te downloaden en ondersteunt Gmail, Yahoo, iCloud en IMAP en SMTP-accounts. Net als de concurrentie is Hotmail ook hier de grote afwezige, wat te wijten is aan beleid van Microsoft. Je kan je inbox weergeven op twee manieren: in een kaartenbak waarin elk mailtje al een deel van de inhoud weggeeft, of als een korte preview met mailtitel en twee regels tekst. LightMail is een snelle en slimme app.

Licht

LightMail is een naam die niet uit de lucht komt vallen. De applicatie van ontwikkelaar Qiduo moet een snelle en lichte mailervaring bieden op de iPhone en het duurt niet lang voordat de app die belofte inlost. Je voert allereerst een mailadres en wachtwoord in en LightMail zorgt voor de rest van de instellingen. Het inladen van de mails gaat snel, je kan er in beide weergaven soepel doorheen scrollen en de interface laat zich makkelijk bedienen. Met een veeg naar links, krijg je de mogelijkheid meerdere mails te selecteren en te beheren, veeg naar rechts en het overzicht van mailmappen komt in beeld. Veeg nog eens naar rechts en je schakelt tussen meerdere accounts.

LightMail hoofdmenu swipes LightMail inbox met bijlages iPhone

Troefkaart: bijlage-overzicht

Een mail die we versturen vanuit een ander mailadres naar het Gmail-adres waarmee we LightMail testen, wordt vrijwel ogenblikkelijk gepusht door de app. Een melding in de statusbar van de iPhone geeft in de app aan dat je nieuwe mail hebt. Behalve push heeft LightMail een nog een troefkaart, een unicum: het biedt een apart overzicht voor attachments bijgevoegd in mailtjes die je hebt ontvangen. Vanuit de inbox druk je op de paperclip en tref je een lijst met de laatste mailbijlages, onderverdeeld in het mailtje waarin ze werden bijgevoegd. Je tikt op afbeeldingen om ze te laden, maar kan vaak snel aan de bijlagenaam en mailtitel al zien met welke bijlage je te maken hebt. Bovendien kan je sorteren op bestandstype. Het bijlageoverzicht wordt ook geraadpleegd als je zelf een mail verstuurt. Zo kan je behalve een of meerdere foto’s (die je in één keer kan selecteren), ook zelf ontvangen bijlages bij je mail versturen. Met een andere knop in het menu onderaan, download je berichten op de iPhone voor offline gebruik. We hebben de ontwikkelaar gevraagd hoe ze omgaat met privacy en wat het verdienmodel is:

Ons businessmodel is freemium. We komen snel met een Pro-versie; deze versie blijft gratis. We verzamelen verder geen informatie over de gebruikers. Privacyschending is zelfmoord voor ons product. De informatie die pushberichten mogelijk maakt, wordt alleen behandeld door een machine, niet door mensen.

Interface

Je herkent nieuwe mails aan een gele envelop en daarmee is dat meteen de meest frivole kleur die je in de app zal zien. De datering van mails in de inbox is blauw, de afzender lichtblauw en voor de rest zie je alleen wit en lichtgrijs in de interface. Totdat je een mail in de inbox lang ingedrukt houdt. Daarmee krijg je een snelmenu waarmee je een mail beantwoordt, allen beantwoordt, doorstuurt, met een ster markeert of als ongelezen markeert. Het menu verschijnt in een transparant lichtblauw venster, waar je ook drukt. Dat onderstreept het light-gevoel van de app nog eens.

Slimmigheden

LightMail kan overweg met Office-documenten en heeft ook geen problemen met het tonen van PDF-bestanden. Slim is ook dat mailtjes zelf ook in volledig scherm bekeken kunnen worden. Je tikt op de schermknop rechtsboven en de tekst komt groot in de landscape-modus van het scherm te staan. Daardoor kan je de app ook gebruiken zonder leesbril. Nog meer slimmigheden zijn er ook: de app kan vanuit zichzelf .zip- en .rar-bestanden uitlezen en ondersteunt de conversation-thread weergave van Gmail, waardoor antwoorden op mails keurig onder elkaar komen te staan.

LightMail bijlage weergave Lightmail conversatieweergave iPhone

Nog een sprong mogelijk

De nieuwe mailapplicatie voor de iPhone maakt indruk, maar er is nog één vlak waarop LightMail een sprong kan maken. Hoewel je keurig de mappenstructuur van je mailbox kan zien in de app, is het niet mogelijk om mails te archiveren of naar mappen door te sturen – of het is héél goed verborgen. Met de functieknoppen onderaan een e-mail, als je meerdere mails selecteert vanuit de inbox of als je een mail ingedrukt houdt: nergens zien we de functie aan mappen toe te wijzen of te archiveren. Als je e-mail graag strak georganiseerd houdt, kan de app nog een update gebruiken. Desondanks is LightMail een veelbelovende mailapp.

Downloaden: LightMail (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

LightMail lijkt problemen te hebben met het versturen van pushberichten bij in ieder geval Gmail. Net als bij Seed Mail dat in de laatste update pushberichten activeerde, geeft Google’s maildienst een waarschuwing dat er ‘verdachte activiteit’ plaatsvindt op je account. We denken dat het te maken heeft met een reflex van Google naar aanleiding van veel gelijktijdige aanmeldingen. Laat het alsjeblieft weten als er ook problemen zijn met pushberichten bij andere domeinen. We hebben de ontwikkelaar gevraagd of er problemen bekend zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 april 2013, 14:14
Categorie Productiviteit
Onderwerpen e-mail, gmail, mailbox, pushberichten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.