KomNaarDeKroning: navigatie-app voor Koninginnedag Amsterdam

KomNaarDeKroning is een app van o.a. RTL Nederland en 9292 en helpt je de weg en de parkeerplaatsen in Amsterdam te vinden op Koninginnedag.

KomNaarDeKroning iPhone iOSRTL Nederland, 9292, Prime Data en ontwikkelaar XL-Websolutions hebben de handen ineen geslagen voor een nieuwe app voor Koninginnedag. KomNaarDeKroning kwam te laat uit voor onze applijst met Koninginnedag-apps voor iPhone en iPad, maar is handig genoeg om apart te beschrijven. De applicatie laat je kiezen uit een van de Koninginnedag-evenementen in Amsterdam en vertelt je hoe laat je moet vertrekken met de auto of met het Openbaar Vervoer. We schrijven ook over de nieuwe Koninginnedag-app Open Kroning.

Als je hebt gekozen voor een van de evenementen in de hoofdstad om bij te wonen, zie je het vertrekadvies meteen onderaan de pagina staan. Geef je aan dat je nu vertrekt, dan kom je in het navigatiegedeelte van de applicatie terecht. KomNaarDeKroning waarschuwt dat de applicatie zelf geen navigatiesoftware is, maar dat de app je wel voorziet van informatie onderweg. Dat begint met instructies van de route uitgeschreven en is zichtbaar op de kaart. Onderweg zie je aan pictogrammen met tekstuele uitleg op die kaart waar er hinder is van files en incidenten. Het idee is dat je dan de app reset en vanaf daar aangeeft dat je onderweg bent. De toepassing helpt je niet met het vinden van een nieuwe route, maar blijft je wel volgen op de kaart.

KomNaarDeKroning instructies KomNaarDeKaart kaart

Maar de specialisatie van de applicatie ligt aan het einde van de rit naar Amterdam. Zodra je in de buurt van je bestemming komt, helpt de applicatie je bij het vinden van een parkeergelegenheid. De app garandeert je geen parkeerplek, maar brengt wel een advies uit voor een locatie een begeleidt naar die plek toe. Als je een plek hebt gevonden, geef je dat aan in het tabblad Parkeren en kan je later makkelijk de locatie van je auto terugvinden op de kaart.

Verder is KomNaarDeKroning voorzien van oranje stippen op de kaart waarmee je kan zien waar je geweest bent die dag, al kan je daar verder niet echt iets mee. Handiger zijn de Twitterberichten die verzameld worden in het tabblad Meldingen en je actuele waarschuwingen kunnen meegeven. KomNaarDeKroning lijkt het ideale automobilisten- én OV-alternatief voor VaarWater 2, de app die je helpt te navigeren door de Amsterdamse grachten én het wandelalternatief 30 APPril, waarop je ziet hoe druk het waar in de stad is.

Downloaden: KomNaarDeKroning (gratis, iPhone, iOS 5.1+)


Andere nieuwe Koninginnedag-app: Open Kroning

Net even iets minder mooi afgewerkt dan KomNaarDeKroning is Open Kroning, een applicatie die zich toelegt op vrij toegankelijke gegevens over Koninginnedag en de Kroning aanstaande 30 april. Bij binnenkomst in de app lees je het laatste nieuws omtrent de abdicatie en leden van het Koninklijk Huis, en zie je bijvoorbeeld ook berichten over andere activiteiten van Willem-Alexander en Máxima. Het is niet echt duidelijk waar de verschillende artikelen vandaan komen, al zien we bij sommige berichten wel ANP als bron aangegeven staan op het einde.

Open Kroning kaart Amsterdam Open Kroning monarchie

Een weersverwachting zie je uitgeschreven in het centrale tabblad en er zijn twee pagina’s ingeruimd voor algemene informatie die je eventueel in de aanslag wilt hebben als je bakkeleit met vrienden. Het tabblad Rijksoverheid geeft allerlei antwoorden op vragen als Wie zijn lid van het Koninklijk Huis, wanneer zijn hun verjaardagen, hoe verkrijg je hun foto’s (leest u mee, Nieuwe Revue?) en hoe is de troonopvolging geregeld? Het tabblad Achtergrond gaat nog dieper over de onderwerpen.

Het meest praktische onderdeel van Open Kroning is ook hier een kaart. De drukke maar snelle Open StreetMap-kaart staat standaard gericht op Amsterdam en laat daarop de evenementen zien op Koninginnedag, maar je kan het hele land door vegen om ook aanverwante koninklijke bezigheden te zien. Zo stuit je bijvoorbeeld op de locaties van de provincieverzoeken van het kersverse koningspaar na de abdicatie.

Downloaden: Open Kroning (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 april 2013, 13:55
Categorieën Amusement, Naslagwerken, Navigatie, Nederlandse apps
Onderwerpen amsterdam, koninginnedag, koninklijke familie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.