Jet Set Radio: opvallende Sega-game op iPhone en iPad uitgekomen

Jet Set Radio is uitgekomen op de iPhone, iPod touch en iPad. In de Sega-game skate je in Tokio en spuit je graffiti onder opzwepende muziek.

Jet Set Radio iPhone iPadBegin dit millennium stond Jet Set Radio voor de wederopstandig van Sega. De Japanse spelcomputerfabrikant had gezichtsverlies geleden met de Sega Saturn, die compleet werd weggespeeld door de Sony PlayStation. Maar Sega kwam terug, met de Sega Dreamcast en een enorme portie lef. Jet Set Radio was het toonbeeld van dat lef. Het bijzonder cartooneske skate-spel waarin je graffiti spuit om gangs uit Tokio te verdrijven, is vandaag uitgekomen op de iPhone en iPad.

Jet Set Radio stadscentrumHet is de tweede Dreamcast-conversie die Sega in korte tijd uitbrengt op iOS, na de arcadehal-klassieker Crazy Taxi eerder dit najaar. Jet Set Radio springt net zo uit het huidige aanbod games op de telefoon als Crazy Taxi eerder deed: er was simpelweg nog geen spel uit dit genre. Zelfs elf jaar na de originele release is Jet Set Radio – Jet Grind Radio in de Verenigde Staten – nog altijd een eigenzinnig spel.

Dat zet door in de besturing. In het spel mag je als hip cartoonpersonage dan wel twee skates ondergebonden hebben, je hoeft geen knoppen te verwachten waarmee je allerlei stunts als nosegrabs kan uitvoeren. Jet Set Radio heeft vier knoppen in de originele Dreamcast-kleuren: met de rode versnel je, de blauwe spring je, met geel spuit je graffiti en de groene knop bestuur de camera. Jawel: die staat gewoon tussen de actieknoppen en dat is geen overbodige luxe. Als zoveel games waarin de camera achter het hoofdpersoon hangt, wil de camera nog wel eens een lastig standpunt innemen. Bijdraaien is dan geen overbodige luxe. Op railings grinden doe je simpelweg door erop te springen. Dat is soms niet erg eenvoudig met de camera en de besturing die soms wel en soms niet goed pakt – maar dat was op de Dreamcast al twijfelachtig. Je leert eraan wennen. Anderzijds geeft het een groot gevoel van voldoening als je een reeks sprongen op rails, busdaken, billboards en muren achter elkaar jast.

Jet Set Radio tegen de schuttersDe bedoeling van Jet Set Radio is in grote lijn dat je graffiti spuit op graffiti van andere gangs, muren, reclameborden en zelfs op leden van andere bendes. Dat is de strijd die in Tokio wordt gevoerd, en als je door een dj wordt opgezweept om de andere bendes te overtreffen, betekent dat ook confrontaties in de ondergrondse metro, op hoge daken, in drukke winkelcentra én aanrakingen met de politie die je springerig marcherend achterna komt rennen. Alles swingt in JSR, gelift door de pompende muziek die door dezelfde dj wordt aangedragen.

https://www.youtube.com/watch?v=8OEGU-GrNPc

De nieuwe iPhone-versie van Jet Set Radio is trouw aan het origineel op de Dreamcast, maar voegt wel twee gimmicks toe. Zo kan je foto’s maken van real-life afbeeldingen die je als graffiti kan spuiten in de game. Ook veeg je op het scherm om de graffiti aan te brengen. Qua volledigheid is één van de 30 originele nummers gesneuveld in de soundtrack, wat Sega probeert te ondervangen met een hoeveelheid nieuwe graffiti. Daarnaast kan je nog steeds meer dan tien speelbare personages toevoegen aan je gang.

Jet Set Radio was de trendsetter voor de opzienbarende cell-shaded cartoonstijl, wat betekent dat de personages en omgevingen omringd zijn door vette zwarte lijnen en dat ze zijn ingekleurd met felle kleuren. Gecombineerd met de levendigheid van de stadsomgevingen in het spel en de chaotische, heerlijke en aparte dancemuziek, is het de sfeer die het graffitispel ook elf jaar na dato nog steeds maakt.

Downloaden: Jet Set Radio (€4,49, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 november 2012, 11:50
Categorie Games
Onderwerp radio

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.