Jet Set Radio: eigenzinnig cartoonspel van Sega op iPad

De bijzondere Dreamcast-game Jet Set Radio is er voor de iPad en iPhone en is door de muziek en cartoonstijl nog steeds bijzonder.

Jet Set Radio skaten op straatEen van de meest opzienbarende games die de Japanse spelontwikkelaar Sega in decennia heeft uitgebracht, is nu heruitgebracht op de iPad, iPhone en iPod touch. In Jet Set Radio speel je meer dan tien verschillende skaters die door een stad vijandige bendes verdrijven met het spuiten van graffiti. Het spel baarde opzien door de eigenzinnige dancemuziek die eronder stond en door de cartoonstijl die een trend zette voor veel andere games.

Zelfs de wereldberoemde Legend of Zelda-reeks maakte op een gegeven moment gebruik van de cel-shaded cartoonstijl die door Sega’s Jet Set Radio werd ingezet op haar eigen Dreamcast-spelcomputer. De stijl wordt gekenmerkt door vette zwarte lijnen om personages en objecten in de omgeving en de felle keuren waarmee het is ingekleurd. Naast The Legend of Zelda: The Wind Waker, namen zeker in het begin van dit millennium, veel games de cartoonstijl van JSR over.

Jet Set Radio skaten op de grondToch voelt de stijl nog steeds fris aan op de remake op de iPad en iPhone. De straten van Tokio komen er op geheel eigen wijze door tot leven, met andere personages die de omgevingen tot leven brengen, springerig marcherende politietroepen die je achterna zitten en flitsende reclames op allerlei winkelpleinen. Je kan er doorheen skaten, op railings en randen grinden en op muren springen met je skates ondergebonden. De besturing wijkt met vier actieknoppen echter af van gangbare skate-spelletjes: met de rode knop versnel je, met de blauwe spring je de gele spuit je graffiti en met de groene bedien je de camera. Dat de camera tussen de actieknoppen zit, is niet zo raar: je zal die zo nu en dan flink moeten bijdraaien om de chaotische actie op het spel te overzien.

https://www.youtube.com/watch?v=8OEGU-GrNPc

Jet Set Radio viel behalve met de stijl ook op door de verrassende dancemuziek, die verzorgd wordt door de dj die je eveneens opzweept tot het spuiten van graffiti. 29 Van de 30 originele nummers in stand zijn gebleven in deze remake. Er zijn ook toevoegingen gedaan aan het origineel: er is meer graffiti voorhanden en je kan zelf foto’s van de iPad omzetten tot graffiti in het spel. Bovendien kan je op het beeld vegen om het aan te brengen, en gaat dat niet alleen meer met een knop.

JSR komt nog elf jaar na dato nog steeds briljant tot leven door zijn bijzondere visuele stijl en opzwepende dansmuziek. Het spel swingt in de straten van Tokio en is nog altijd een unieke ervaring.

Downloaden: Jet Set Radio (€4,49, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 november 2012, 12:05
Categorie Games
Onderwerp radio

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.