Fantastical: snelle en slimme agenda-app op iPhone

Fantastical voor de iPhone gaat de strijd aan met de Nederlandse agenda-app Easy Calendar om de snelste kalender voor iOS neer te zetten.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Fantastical iPhone iPod touchAls je een afspraak in je agenda wilt zetten, moet dat vooral geen lange administratieve handeling zijn. Met die gedachte is de fraaie Mac-app Fantastical populair geworden. Met één druk in de systeembalk van OS X heb je een maandkalender en de eerstvolgende afspraken in beeld. De applicatie van ontwikkelaar Flexibits breidt nu zijn terrein uit naar de iPhone en iPod touch. Fantastical voor iOS wil een app zijn waarmee je zo snel en simpel mogelijk een afspraak in je agenda kan zetten.

Fantastical afspraak makenFantastical heeft mee dat het door Flexibits is ontwikkeld; één van die ontwikkelaars die wordt omarmd in de fanatieke Mac-community. Dat betekent vaak (maar niet altijd) dat een app goed onderhouden wordt. En het zelfvertrouwen vanuit de community, straalt de applicatie voor de iPhone ook uit. Fantastical ziet er eigenwijs uit voor een agenda. Een kleine witte strook bovenin beeld laat de dagen zien waardoor je heen kan scrollen, en daarmee verander je de positie van de donkergrijze lijst eronder. Die laat de afspraken per dag zien onder elkaar, met klein en haast onopvallend het tijdstip erachter. De indeling is hier niet anders dan de Mac-app. Je kan de datumbalk namelijk naar beden trekken voor een maandoverzicht waarbij je direct op data kan drukken. Aan de datumbalk kan je aan de strepen onder de datum zien, wanneer de afspraken zich ongeveer op de dag bevinden. Een streep over de gehele breedte betekent dus een afspraak die de hele dag duurt.

De truc van Fantastical is dat je afspraken op een slimme manier invoert. Door meteen de dag (met een Engelse aanduiding!) en een tijdstip in de titel van een afspraak in te voeren, zet Fantastical een afspraak meteen op het goede moment neer. Lunch in Café Voorbeeld 12.00 Friday en hop: je afspraak komt op vrijdag 12.00 uur te staan met het café als locatie aangeduid. Sneller een afspraak in je agenda zetten kan bijna niet.

Fantastical agenda vandaag Fantastical maand uitgeklapt

De markt van agenda-apps is natuurlijk wel zo’n beetje verzadigd op de iPhone en iPod touch. Met Pocket Informant heb je een dure, alles omvattende zakelijke agenda, Week Calendar is de uitgebreide agenda-keuze van velen en voor de snelle afsprakenmakers is er Easy Calendar. Dat is de grootste concurrent van Fantastical. Het is een voortreffelijke app van Nederlandse bodem gericht op het zo snel mogelijk inplannen van een afspraak. Je tikt de dag aan, geeft een titel en een tijd en eventueel nog de subagenda, en klaar ben je.

Toch is Easy Calendar niet zo snel als een afspraak invoeren in Fantastical, waarin je met één slimme samengestelde regel de belangrijkste details van een afspraak al vastlegt. Met een doordruk naar details, is het ook een fluitje van een cent een alarm en herhaling van een afspraak in te stellen en kan je andere contacten uit je adresboek ervan op de hoogte brengen.

Fantastical is een verzorgde agenda-app om razendsnel een afspraak mee te kunnen maken. Helaas ontbreekt een snelle drag- en drop-mogelijkheid om een afspraak snel van dag te verwisselen. Dat is een klein minpunt voor een app die zo nadrukkelijk in snelheid wil uitblinken.

De prijs van 1,79 euro is een introductieprijs tegen vijftig procent korting.

Downloaden: Fantastical (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)
Downloaden: Fantastical (€8,99, Mac OS X)
Ook genoemd: Easy Calendar (€1,79, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 november 2012, 15:16
Categorieën Diensten, Productiviteit
Onderwerpen activity, fantastical

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.