iPad-boek ‘Alles ruikt naar chocola’ (review) van Sidney Vollmer

'Alles ruikt naar chocola' is de debuutroman van Sidney Vollmer. Het is echter veel meer dan een boek: de iPad-app bevat linkjes naar films en muziek, websites en allerlei andere extra's. Bovendien kun je steeds op elk moment wisselen tussen zelf lezen en voorgelezen worden.

alles-ruikt-naar-chocolaEen paar weken geleden schreef ik over de boekenapp Arie Wubbo. Ik dacht dat ik daarmee het hoogst haalbare qua boekenapps wel had gezien. Maar het kan nóg indrukwekkender. Sidney Vollmer schreef het boek ‘Alles ruikt naar chocola’, dat alleen al op literair niveau de lat een stuk hoger legt. ‘Alles ruikt naar chocola’ gaat over Tom Mitchell, een 19-jarige muzikant die met zijn band Guilty Pleasures probeert door te breken. Op de achtergrond speelt het verhaal van een overleden vader. Het boek is zelfs bij de HEMA te koop, maar daarmee mis je de ruim 200 filmpjes, de vele geluidsfragmenten en andere extra’s die vanuit de app beschikbaar zijn. Bijzonder aan dit boek is dat je lezen en luisteren met elkaar kunt afwisselen. Heb je even niet je handen en ogen vrij om zelf te lezen, dan tap je op het afspeelicoon en Sidney begint vanaf de aangegeven pagina met voorlezen.

Aan mensen die liever de bladzijdes van een papieren boek omslaan is ook gedacht: het boek ziet er in de app uit als een gewoon boek, met een animatie wanneer je een pagina omslaat. Een boekenlegger is op elke pagina beschikbaar, met de optie om de pagina te bookmarken, een vraag via Twitter of Facebook te stellen of de instellingen te wijzigen. Je kunt ook meteen op de play-knop drukken om verder te luisteren.

Toen deze week iPhone-app van OOR uitkwam, bedacht ik dat het wel handig zou zijn als je tijdens het lezen van een muziektijdschrift meteen naar de muziek van de betreffende band kunt luisteren. Vaak is dat een gedoe met muziekrechten, maar dankzij Spotify-integratie is het tegenwoordig makkelijk in apps voor elkaar te krijgen. Je moet als gebruiker wel een Spotify Premium-account hebben, maar een beetje muziekliefhebber heeft dat. Alles ruikt naar chocola heeft het al: linkjes naar Spotify, waarbij als alternatief vaak een YouTube-video wordt aangeboden. De linkjes zijn gemakkelijk te herkennen: bij het omslaan van een pagina lijkt het alsof er live een markeerstift over de pagina’s gaat, waardoor de multimedia-extra’s op een pagina meteen opvallen. Ze sturen je door naar bekende fragmenten uit films, historische gebeurtenissen en andere fenomenen die het best met een filmpje geïllustreerd kunnen worden. Het boek heeft ook playlists met muziek die bij de sfeer van het boek passen.

Alles ruikt naar chocola is de debuutroman van Sidney Vollmer en zou wel eens voorloper kunnen zijn van een nieuwe categorie appboeken. Het is als auteur niet meer genoeg om een manuscript te schrijven en het verder aan de uitgeverij over te laten. Als auteur moet je bloggen, twitteren, facebooken en op toernee om je creatie als een soort popartiest te promoten. Vollmer pakt het daarbij fanatieker aan dan andere auteurs die zich al aan appboeken hebben gewaagd. Zo is er een appboek van Ivo Victoria, met de titel ‘Gelukkig zijn we machteloos‘ die ook eind vorig jaar werd uitbracht. De app bevat audiofragmenten en een ‘The making of’-videodagboek, maar daarmee houdt het wel een beetje op. Het boek van Vollmer biedt veel meer. Zo is het op meerdere manieren te lezen (willekeurig of in normale volgorde) en er zijn linkjes naar Wikipedia en naar andere websites aanwezig, waar je meer informatie vindt over allerlei zaken die zijdelings in het boek ter sprake komen.

Alles ruikt naar chocola is een professioneel gemaakt appboek, waarbij je het complete boek kunt lezen voor een prijs die veel lager ligt dan de papieren versie (€17,50) terwijl je er veel extra’s bij krijgt: een audioversie van het gehele boek, allerlei filmpjes en muzieklinkjes (die je ook kunt overslaan) en grappige trucjes, zoals pagina’s die in de loop van de tijd steeds meer vergelen. Het verhaal zelf is ook nog eens de moeite waard: een muzikant op weg naar volwassenheid, die zijn vader, moeder en broer verliest: de vader overlijdt, de moeder stort zich op internetdating en de broer blijkt meer het grote voorbeeld dat hij voorheen was. De hoofdpersoon wordt ondertussen geconfronteerd met zoveel een zodanige overdaad, dat hij maar moeilijk keuzes kan maken.

Info: Alles ruikt naar chocola

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 januari 2012, 11:02
Categorie Boeken
Onderwerpen apps, koffie, wijn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.