iOS game-update: Theme Park, Football Manager 2012, Six Guns en koopjes

Het managementspel Theme Park is na 16 jaar terug op de iPhone, iPod touch en iPad. Ook Football Manager 2012, het bekroonde voetbalmanagementspel, viert zijn terugkeer in de App Store met 2012.

GU DO Theme Park iPhone iPod touch headerEen iOS game-update met ervaring, zo kan je deze aflevering noemen. De in allerlei gedaanten gerijpte voetbalmanagementgame Football Manager Handheld 2012 is uitgekomen voor de iPhone en iPod touch, dat is één. Twee is cowboyspel Six Guns dat direct incasht op het succes van Red Dead Redemption vorig jaar en drie is een herleving van het jaren negentig-simulatiespel Theme Park. De tijd staat de spellen vrij aardig. Twee van de drie zijn gratis te spelen.

Football Manager 2012 is uit

GU DO Football Manager 2012 iPhone iPod touchGeen zorgen. Je kan één ding niet doen in Football Manager 2012, en dat is een zekere Kroatische club omkopen ten faveure van een eigen plek in de Champions League. Voor de rest is praktisch alles mogelijk als je de coach van een voetbalclub in Football Manager 2012 bent. Ditmaal is de grootste vernieuwing dat je niet meer zelf je doelen bepaalt. Het kan nog wel als vanouds hoor: bij een club beginnen, het jarenlang succesvol doen en doorstomen naar de beste clubs ter wereld (of opnieuw beginnen met een degradatiekandidaat). Maar voor het eerst in de geschiedenis legt Football Manager 2012 jou ook zélf doelen op. Die maken het voetbalmanagementspel geschikt voor kortere sessies. Al is korter natuurlijk relatief als je spelers koopt en verkoopt, de opstelling bepaalt en zelfs het trainingsschema van je reservekeeper weer eens bijschaaft. Uitdagingen zijn bijvoorbeeld halverwege het seizoen de leiding nemen over een club die je voor degradatie moet behoeden, blijven presteren met een selectie die grotendeels geblesseerd is (altijd leuk…) en een meer psychologisch spel, waarin je oudere ervaren spelers moet afremmen om niet teveel negativiteit in de groep te gooien. Uiteraard zijn ook de statistieken, de teams en prestaties van de clubs gelijkgetrokken naar de laatste stand van zaken. Zo kan je met accurate voetballers, maar toch met frisse benen het virtuele voetbalveld regeren.
Downloaden: Football Manager Handheld 2012 (€7,99)

https://www.youtube.com/watch?v=8YEC5zKO56g

Pretpark bouwen op de iPhone: Theme Park

GU DO Theme Park screenshotNee, weer niet. Nog steeds geen Rollercoaster Tycoon op de iPhone – we hebben ons er inmiddels bij neergelegd. Theme Park is die ándere pretparksimulator uit een grijs gameverleden en die is gelukkig wel terug op de iPhone en iPod touch. Theme Park was eigenlijk al zijn tijd ver vooruit. Het was een spelletje waarin je klein begon en een pretpark opbouwde dat langzaam aan steeds meer geld ging verdienen, groter werd, meer geld opbracht en nog groter werd. Als je het goed deed althans. Het verschil tussen toen en nu is dat je vroeger actief moest wachten tot er genoeg geld was voor de volgende attractie of promotie om meer bezoekers te lokken. Nu druk je Theme Park gewoon een periode weg en krijg je vanzelf een pushmelding als er iets nieuws te doen is. Er is geen mogelijkheid om je eigen achtbanen te bouwen en een lik verf te geven in Theme Park, maar er zijn wel verschillende mini-games verbonden aan de attracties om je zoet te houden. Bijvoorbeeld terwijl je klussers een nieuwe wildwaterbaan uit de grond toveren. Om meer geld te krijgen en alles sneller te laten verlopen, kun je zoveel geld investeren in het spel als je wilt. Of de naam pretpark dan nog opgaat, is natuurlijk maar de vraag.
Downloaden: Theme Park (gratis, universele app)

Trailer van de Dag: Six Guns

GU DO Six Guns iPhone iPod touch iPadDe Trailer van de Dag is vandaag niet de Trailer van de Dag omdat we denken dat dit nieuwe Western-spel van uitgever Gameloft nou zo ontzettend goed is. Nee, het is de Trailer van de Dag omdat je jezelf er alvast op mag voorbereiden dat Six Guns hoge ogen gaat gooien in de lijst met bestverkochte gratis downloads van de iPhone. Dit gratis speelbare 3D-actiespel leunt namelijk zwaar op het grote succes dat Red Dead Redemption heet en vorig jaar uitkwam voor de grote spelcomputers. Je hebt een open spelwereld waar je doorheen kan paardrijden, rennen en schieten, maar je wordt tegelijk strikt gehouden aan voorgeschotelde standaardmissies. Zo moet je in het begin meteen een vrouw redden van cowboys (met de intelligentie en vechtlust van paperclips) en bescherm je een boom (echt waar) tegen allerlei bandieten die de plek bestormen. Later in het spel doe je ongeveer hetzelfde, maar dan tegenover zombies en geesten. Six Guns valt in de categorie: niet zo’n verzorgde Gameloft-game. De herseninhoud van tegenstanders is kleiner dan een geplette pixel, animaties zijn ietwat zweverig en de omgevingen zijn kaal. De actie is in principe niet onaardig, maar dat komt mede door een overenthousiast richtmechanisme waardoor je niet de tegenstanders niét kan raken. Het lijkt in ieder geval nog niet heel nodig om je portemonnee te trekken voor medicijndozen zodat je verder kan spelen, zo simpel begint het. Wel ga je snel door de conditie van de hoofdpersoon heen als je even speelt. Langer spelen? Betalen. Een bijzondere zet van Gameloft, maar we vermoeden dat ‘ie goed uitpakt. Want ja, het is gratis, 3D en speelt best aardig.
Downloaden: Six Guns (gratis, universele app)

De koopjeshoek

Elke dag zijn er een smak tijdelijk goedkopere of zelfs gratis games voor de iPhone en iPod touch. Nobel als we zijn, selecteren we elke dag de leukste handvol daaruit.

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.