Politie.nl: nieuws, Amber Alert en Burgernet in één iPhone-app

Een foto schieten van een plaats van delict en die opsturen naar de politie. Het is een van de functies in de nieuwe officiële politie-app Politie.nl op de iPhone en iPod touch, die ook BurgerNet en Amber Alert herbergt.

Politie.nl iPhone iPod touch officiële appDe Nederlandse politie heeft een eigen, officiële applicatie uitgebracht voor de iPhone en iPod touch. In de app kun je het laatste politienieuws op landelijk niveau of regionaal lezen. Ook zijn er aparte tabbladen met sms-acties die plaatsvinden via BurgerNet en kan je foto’s van vermiste personen bekijken via Amber Alert. Geheel volgens de nieuwe reclamecampagne op televisie word je aangemoedigd een foto te maken en die op te sturen als je ergens getuige van bent.

Voordat je een foto maakt, word je er nog wel op gewezen dat je moet denken aan je veiligheid. Volgens het stappenplan van de applicatie moet je snel een foto of video maken, dan het alarmnummer bellen, dan zoveel mogelijk informatie noteren en kun je tenslotte de foto met de gewonnen informatie opsturen. Daarbij wil de app nog wel van je weten in welke plaats het voorval gebeurde. Naast je naam, dien je ook een e-mailadres en telefoonnummer achter te laten.

De nieuwssecties van de applicatie, waaronder ook BurgerNet en Amber Alert, vullen de eerste drie tabbladen. De meest linker bevat actueel politienieuws, met het nieuwste bericht bovenaan. Een kop, datum, plaatsnaam en een korte inleiding sturen je naar het bericht zelf. Daarbij valt op dat lang niet alle afbeeldingen het doen bij berichten – iets wat behoorlijk funest is als het bericht een getuigenoproep betreft.

In BurgerNet is geen locatiefunctie te vinden, maar zie je de laatste omschrijvingen van de speuracties die per SMS en e-mail rondgaan als er iets plaatsvindt. Het gaat daarbij niet alleen om oproepen, maar ook om de afloop van eerdere zaken.

Amber Alert is niet van de goede eindes en toont vier rijen met portetfoto’s van vermiste personen. Veelal kinderen. Je kan er verticaal doorheen scrollen. Als je een persoon aantikt, wordt de vergrote foto bijgestaan door een leeftijd, de plaats van vermissing en de datum van de vermissing. Het bijgaande verhaal, zoals we die onlangs wel in de onofficiële applicatie Amber Alert NL tegenkwamen, ontbreekt.

Uiteraard biedt de applicatie ook een overzicht van relevante algemene politienummers. Die vind je in het laatste tabblad, waarin het ook mogelijk is de adresgegevens van politiekantoren op te sporen.

Downloaden: Politie.nl (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 december 2011, 18:31
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen amber alert, burgers, politie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.