iOS game-update: Derby Days, Blot, koopjes en Triple Town is Game van de Week

Triple Town is de onomstreden Game van de Week voor de iPhone. De combinatie van een dorp bouwen met het match-3 principe uit Bejeweled is waanzinnig verslavend - maar ook nieuwkomers Blot en Derby Days zijn leuk.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

GU VR Derby Days iPhone iPod touch headerEen managementspelletje waarin je niet alleen je eigendom verbouwt en reguleert, maar waaraan ook een race-element verbonden zit. De geroemde ontwikkelaar Kairosoft heeft er geen alleenrecht op, blijkt uit Derby Days. Ook het principe van Jetpack Joyride wordt opnieuw aangedaan met Blot, een spel dat je alleszins spetterend kan noemen. Je snapt de verwijzingen uit deze inleiding niet? Geeft niks. Wat ons betreft hoef je alleen maar onze nieuwe Game van de Week te downloaden en te spelen.

Paardville: Derby Days

GU VR Derby Days iPhone iPod touchHonderden spelletjes zijn er, waarin je een dorpje kan bouwen, of een stadje, of een eilandje. Of een nest huisdieren die je moet verzorgen. Derby Days steekt er zowaar een denkbeeldige middenvelder naar op in haar eigen trailer, om vervolgens bijna hetzelfde te doen. Maar dan met een twist. In Derby Days zet je een paardenranche op, maar hoef je geen manen te kammen of hoefnagels te vijlen. Derby Days is Farmville met paarden. Je traint een paard, maakt er een racemachine van en kruist hem met een ander talentrijk paard. Van jezelf, of van een vriend die het ook speelt. Dan krijg je een nieuw paard die je ook weer dient te trainen en te fokken en zo bouw je langzaam een groot fokemporium (las je dat in één keer goed?) uit. Derby Days doet qua plattelandssfeer gezellig, zelfs heikneuterig aan, maar daar komt de twist: het draait voornamelijk om het racen als sleutel tot succes. En daarin is het veel meer een echt managementspel dan een Farmville, bijvoorbeeld. Echte paardenliefhebbers zullen misschien hun neus ophalen voor de kruisingen die je kan maken. Groene minipaardjes met schubben, een paars paard met drakenvleugels (oh HAI) en verzin het verder zelf allemaal maar. Pas je wel even op dat je er niet teveel geld in steekt? Paardenraces en geld verbrassen schijnen nogal hand in hand te gaan…
Downloaden: Derby Days (gratis, universele app)

Blot: beter één inkt in de lucht dan…

GU VR Blot iPhone iPod touch iPad… tien in een potlood! Blot is een nieuwe uitvoering van een aloud idee, dat zelfs al twee decennia terug is uitgevoerd op simpele bliebjescomputers. Blob is een inktvlek die snoeihard naar voren vliegt op allerlei vijandelijke doelwitten af. Een potlood, een puntenslijper, punaises: Blot is zijn leven niet veilig. Oh, hij stort ook nog neer als je niet af en toe een vinger op het scherm zet trouwens. Daarmee wip je het kloddige hoofdpersoon omhoog en als je dat stijgen en dalen maar goed genoeg doet, zoef je vanzelf het kwaad voorbij en kun je wellicht de volgende highscore zetten. Blot is dus precies hetzelfde spel als het uitermate succesvolle Jetpack Joyride, maar dan in een spetterender jasje. Letterlijk hoor; je moet zelf maar bepalen welke stijl je meer aanstaat. Misschien kunnen de statistieken je nog overtuigen. Blot heeft vier kleuren waar je in kan dippen, ruim 30 setjes om je uiterlijk te wijzigen en biedt achievements en leaderboards van Game Center.
Downloaden: Blot (€0,79, universele app)

Game van de Week: Triple Town

Game van de Week iPhoneclubAparte gewaarwording na het bepalen van de Game van de Week vorige week. In plaats van Puzzlejuice, een erg geslaagde optelsom van Tetris en woordspellen, startten we het gratis Triple Town nog eens een keer extra op om ons erin te verdiepen. We deden een tweede poging tot een highscore en een vonk sprong over. Wat een vernuftig spelletje! Je hebt een veld van 36 vakjes waarin je een zo waardevol mogelijk dorp moet bouwen. Daarvoor ga je een soort pyramidesysteem in. Drie naast elkaar geplaatste graspollen leveren één struik op. Drie struiken leveren een boom op, drie bomen een rood huisje. Drie rode huisjes? Een groot huis. Het spelletje om de pollen, struiken en bomen te plaatsen zou niet zo uitdagend zijn als er geen beren waren, maar die zijn er wel. Die lopen op de lege paden die in je dorp aanwezig zijn – de enige paden waarop je kan bouwen. Zo mag je constant puzzelen waar je een pol neerzet en waar je een beer laat. Ook dat laatste is belangrijk, want een dode beer levert een grafsteen op en drie grafstenen bij elkaar betekent een kerk. Drie kerken op hun beurt een kasteel. Hoe groter de gebouwen die je maakt, hoe meer punten je ervoor krijgt. Daarnaast maken ze echter ook weer riante ruimte op het speelbord vrij, zodat je weer nieuwe dingen kan bouwen. Een optelsom van drie soorten komt altijd op de laatste plaatsingsplek te staan namelijk en juist dát maakt het zo tactisch. Om er goed in te worden, moet je van tevoren bedenken wat je gaat doen. Want waar moet de eerste struik staan als de eerste in een hoek moet komen? Als er verderop in het potje ninja-beren komen die van leeg pad naar pad kunnen springen en alleen verwijderd kunnen worden met een verwijderings-bot, wordt Triple Town er ook al niet makkelijker en alleen maar pakkender op. Triple Town combineert het match-3 van Bejeweled en het dorp bouwen van sim-spelletjes. Samen is het een inventieve, dodelijk verslavende combinatie waar we al zeven dagen aan verknocht zijn. De onomstreden Game van de Week.
Downloaden: Triple Town (gratis, universele app)

De koopjeshoek

Gaan we het weekeinde in met een knal? Dit zijn de leukste tijdelijke aanbiedingen qua games op de iPhone en iPod touch:

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2012, 20:25
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, kopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.