iCulture speelt: puzzelspel Harmonie, Dragon Quest 8, Excalibur en B.O.B.

Wat definieert een goed spel binnen een genre? Mag het anders zijn, of moet het vooral méér doen dan de concurrentie? Lastige vragen voor deze iCulture speelt, die opgaan voor het puzzelspel Harmonie en het hakspel Excalibur. De laatste is een indrukwekkend vechtavontuur in een overbevolkt genre, Harmonie is een puzzelspel zoals we vorige week […]

ICS Harmonie puzzelspel iOSWat definieert een goed spel binnen een genre? Mag het anders zijn, of moet het vooral méér doen dan de concurrentie? Lastige vragen voor deze iCulture speelt, die opgaan voor het puzzelspel Harmonie en het hakspel Excalibur. De laatste is een indrukwekkend vechtavontuur in een overbevolkt genre, Harmonie is een puzzelspel zoals we vorige week al uitgebreid uitlichtten, maar stevent meer dan die andere games op succes af. We testen ook B.O.B.’s Super Freaky Job en zien Dragon Quest 8 in actie.

Dragon Quest VIII voor iOS laat zich zien

Dragon Quest 8 iOSVorige week meldden we al het heugelijke nieuws dat de PlayStation 2-top RPG Dragon Quest VIII naar de iPhone en iPad zou komen. Nu zijn de eerste bewegende beelden ook te zien van het spel, waarbij je vrij kan rondlopen in een grote wereld terwijl je stuit op tegenstanders en daarmee het gevecht aan gaat. De video maakt duidelijk dat het vechten niet langer lijkt op het PlayStation-deel. Het grijpt in plaats daarvan terug naar oudere delen, waarbij je oog in oog staat met de vijand in de bovenste helft van het deel. De onderkant is ingeruimd voor de vele menu’s die je doorzoekt om te kiezen uit de personen in je crew en hun aanvallen. Zo combineer je aanvallen voor extra veel schade, genees je teamgenoten of laad je jezelf op om de beurt daarna harder uit te kunnen halen. Natuurlijk krijgt ook de tegenstander echter zijn moment. Tja… het is technisch wel een flinke stap terug. Gelukkig komt Final Fantasy VII wel snel naar iOS… oh wacht. Het is nog niet bekend wanneer Dragon Quest 8 uitkomt.

B.O.B.’s Super Freaky Job: vallen met slijm

ICS BOB's Super Freaky Job iPad iPhoneLogische eerste recensie in de App Store. Iemand heeft B.O.B.’s Super Freaky Job meteen weer van zijn iPad gegooid omdat het spel al na 15 seconden een promotie voor in-app aankopen aanbood. We hebben het zelfs nóg wel eens bonter gezien, maar we snappen het helemaal. Wij drukten de reclame wel weg en kwamen terecht in het spel dat op een gelijknamige Dreamworks-film is gebaseerd. Voor een gratis spelletje heeft het ook nog wel een origineel concept. Je kantelt de iPhone of iPad om de groene hoofdpersoon-slijm naar links en rechts te laten glijden in kleine doolhoflevels. Kantel snel genoeg en de slijmbal komt los van de grond waardoor je sprongen kan maken. Zo spaar je de groene jelly’s elk level, ontwijk je dodelijke laserstralen en probeer je de 3 sterren-score op elk level te halen. De nadruk op bruin zorgt ervoor dat B.O.B. nou niet echt van charme overloopt en de overdaad aan reclame houdt ons evenwel tegen het spel verder te proberen dan strikt noodzakelijk – maar puur op gameplay gericht is B.O.B. best te pruimen. Is het genoeg?
Downloaden: B.O.B.’s Super Freaky Job (gratis, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 5+, universeel, iOS 5.0+)

https://www.youtube.com/watch?v=sq_hShaPX2E

Harmonie: tricky kleuren sorteren

ICS Harmonie Harmony puzzelspel iPhone iPadHij had zo in ons donderdagavondoverzicht van leuke nieuwe puzzelspellen gepast, maar daarvoor kwam Harmonie precies een dag te laat uit. Bij deze dan: Harmonie is alweer een stijlvol puzzelspelletje voor de iPhone en iPad. Ontwikkelaar BorderLeap gooit er in de Verenigde Staten al hoge ogen mee en wie weet staat hetzelfde te gebeuren in Nederland en België. Het concept is namelijk al goed op papier. Door vakjes op dezelfde lijn horizontaal of verticaal met elkaar te verwisselen, ruil je de kleuren van de vakjes. Je mag elk vakje maar één keer omwisselen, tenzij anders aangegeven. Zo dien je steeds een bord te maken met een lijnenpatroon in plaats van vakjespatroon. De eerste puzzels zijn al niet simpel, omdat het spel niet echt goed wordt uitgelegd en je even uit moet vinden wat de bedoeling is. Zo rol je in het spel met de eerste hersenprikkelingen en dat mag ook wel, want Harmonie heeft nogal wat levels. Meer dan 1000 stuks, variërend van 3 tot en met 10 verschillende kleuren! Het spel kan echt ongelooflijk moeilijk worden. Temeer is het jammer dat Harmonie in aanpak niet zo chique is als zijn uitstraling. De undo’s die rechtsonder in beeld staan zijn erg handig, maar blijken beperkt te zijn en je komt er daarna alleen nog maar aan via een in-app aankoop. Tien zetten ongedaan maken kost al 89 cent en dat vinden we nogal gortig voor zo’n handige functie in een puzzelspel dat zó moeilijk kan worden. Verder wel leuk, dit Harmonie…
Downloaden: Harmonie (€0,89, universeel, iOS 5.1+)

Trailer van de Dag: Excalibur

ICS Excalibur vechten met dracula iOSDe juiste snaar raken in een overbevolkt genre is net zo goed een kunst van de ontwikkelaar als de smaakkwestie van een speler. Excalibur: Knights of the King raakt de juiste snaar bij ons, maar het zou goed kunnen dat het jou koud laat. Wat er tegen de game valt in te brengen: het is wéér een spelletje waarin je van links naar rechts en een beetje onder naar boven hakt terwijl het nog steeds 2D is. Het is een freemium-spelletje dat na verloop van tijd krachten van je verlangt waar je veel makkelijker aankomt met in-app aankopen. En je hebt er een internetverbinding voor nodig om Excalibur te spelen. Maar er staat ook wat tegenover. Het spel maakt namelijk ook dankbaar gebruik van die online-heid en dat zie je als je een missie haalt bij een van de opdrachtgevers in het spel. Het is een drukte van belang in het spel en bovendien kan je een medespeler en twee tegenstanders verzamelen om een potje versus te vechten.

De rest van de missies speel je alleen, tegen steeds meer en grotere tegenstanders waar je op los kan beuken met je zwaard(en) en speciale bewegingen als een harde klap, een stoot naar voren en andere magische aanvallen. Aan combinaties doet Excalibur niet, maar het spel speelt wel soepel en ziet er tijdens de gevechten in het kleurgebruik ook fraai uit. Het is een pakkend knokspelletje om op te pakken, ook omdat je vanaf het begin al een behoorlijke voorraad geld en andere eenheden krijgt om je wapens mee te upgraden, je beschermelf mee op te waarerderen en je aanvallen te ontwikkelen. Je kan meteen even lekker doorbeuken en omdat de besturing je daar geen strobreed voor in de weg ligt, is Excalibur leuk om in ieder geval even te proberen.
Downloaden: Excalibur: Knights of the King (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 oktober 2013, 18:58
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, puzzelgame

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.