Jewel Quest gaat Candy Crush Saga achterna op iPhone en iPad

Klaar met Candy Crush Saga op iPhone en iPad? Stap over op Jewel Quest, een nieuw en gratis te downloaden variant van match 3-spelletjes.

Jewel Quest terug op iPhone en iPadHet was naast Bejeweled een van de eerste match 3-spelletjes die je op de iPhone kon spelen: Jewel Quest. Het had ook iets bijzonders: door de steentjes op het bord te combineren, kleurde je de achterliggende vakjes van hout naar goud. Een level was afgelopen als het hele bord goud was. Die oude Jewel Quest en Jewel Quest II vind je nu niet meer in de App Store. Uitgever iWin geeft de serie namelijk een complete herstart. De oude games zijn verdwenen en er is een gloednieuwe Jewel Quest. Die doet in opbouw erg denken aan Candy Crush Saga.

Candy Crush-model

De nieuwe Jewel Quest is geen spelletje meer waar je eenmalig een bedrag als 1,79 euro voor neerlegt. Je kan de game alleen gratis uit de App Store halen en hebt te maken met in-app aankopen. Het spel heeft daarbij goed gekeken naar het megasucces van King.com. Je haalt levels in gebieden op een wereldkaart en zo kan je steeds verder komen in het spel. Als je een level niet haalt, verlies je een leven en als je door vijf levens heen bent, mag je een flinke tijd wachten tot je weer kan spelen. Tenzij… je in-app aankopen voor het spel betaalt om dat tegen te gaan. Daarnaast kan je power-ups kopen om het spel makkelijker te maken. Dat doe je met munten die je een beetje spaart in het spel zelf, maar dat gaat natuurlijk een stuk sneller als je een zak munten in het spel koopt.

Jewel Quest zwarte gaten iPhone Jewel Quest iPhone 75 levels iPhone

Verleiding tot in-app aankopen?

Toch voelt Jewel Quest niet zomaar als geldklopperij. Sterker nog, het is een van die spelletjes waarbij we hetzelfde voelen als Candy Crush Saga. Het voelt juist als een extra uitdaging om levels te halen zónder er geld voor te betalen en dat houdt de spanning in het spel. Betalingsloos Jewel Quest spelen lukt zeker in het begin heel aardig. Na 15 levels zijn we twee levens kwijtgeraakt en als we level 20 aantikken, voelden we twee keer de behoefte een power-up te kopen. Als de levels verderop in het spel lastiger worden, wordt die behoefte natuurlijk wel flink groter. Je kan nog wel een muntenbonus in de wacht slepen door te verbinden met Facebook. Je ziet dan ook de scores van vrienden na het halen van levels.

Spelvarianten

Er valt wat voor te zeggen om Jewel Quest te spelen naast of misschien wel in plaats van Candy Crush Saga. Het spel is zijn eigen afkomst niet vergeten. Nog steeds combineer je steentjes op het bord om de achtergrond goud te maken. De ene keer doe je dat in een beperkt aantal zetten, de andere keer binnen een tijdslimiet. Maar iWin heeft het ditmaal wel leuk uitgebouwd. Soms zijn er lege vakjes waar je zelf steentjes in kan parkeren, er zijn opvangbakken waar je bepaalde diamanten in moet vegen, sloten die je wegspeelt door sleutels te combineren en dan zijn er nog stenen die perse de onderkant van het scherm moeten bereiken. Het spel schuwt niet om meerdere uitdagingen in één level te combineren.

Jewel Quest eilanden ontdekken Jewel Quest power-ups iPhone

Uitdagender en beter

Jewel Quest was altijd een vrij makkelijk match 3-spelletje – een fanatiek volger van de gedachte dat een casual spelletje voor tussendoor vooral simpel moet zijn. Dat is met ingang van dit nieuwe deel wel verleden tijd. Net als voorbeeld Candy Crush Saga is Jewel Quest aardig spannend als je je hebt voorgenomen je portemonnee niet te trekken. Die extra uitdaging maakt het spel beter dan zijn voorgangers.

Downloaden: Jewel Quest (gratis, universeel, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 oktober 2013, 18:00
Categorie Games
Onderwerpen bejeweled, candy crush saga, match-3

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.