iCulture speelt: Hay Day giga-update, Alone in the Dark en nieuwe Monkey Ball

3 Bekenden vernieuwen zich op iPhone en iPad: Alone in the Dark doet touchscreen, Hay Day trekt de stad in en Super Monkey Ball komt terug!

Hay Day iPad iPhone stad na dorpHet oprakelen van oude bekenden, dát is wat er aan de hand is in de iCulture speelt vandaag. Na een schijnbeweging vorige week, heeft Atari nu wel Alone in the Dark uitgebracht voor de iPhone en iPad. Een game met sporen, want het horrororigineel verscheen al in 1992 op de pc. In ander nieuws komt iOS-klassieker Super Monkey Ball ook terug naar de App Store! Maar dan wel even anders wat je gewend bent… en dat laatste credo gaat ook op voor Hay Day. De boerderijsimulatie breidt uit naar de stad. Echt waar.

Alone in the Dark: trendsetter

Alone in the Dark iPad iPhoneHij zou eigenlijk vorige week donderdag uitkomen, maar werd op het laatste moment teruggetrokken. Maar hier is dan toch de remake van een van de grondleggers van zowel horrorgames als adventuregames zoals ze zijn geworden: Alone in the Dark. Atari optimaliseerde het spel natuurlijk voor het touchscreen, maar liet de beelden en geluiden nagenoeg ongemoeid en zo herleef je het origineel uit 1992 weer.

In het spel dwaal je in en om een groot verlaten landhuis (natuurlijk!), op zoek naar de doodsoorzaak van de raadselachtige moord op Jeremy Hartwood. Dat H.P. Lovecraft ter inspiratie diende voor de adventure, staat ook nu nog prominent in de omschrijving van het spel. Je verkent het landhuis als privédetective Edward Cornby of Jeremy’s nichtje: Emily Hartwood. Deze Cluedo-met-minder-personages heeft hier en daar een puzzel, is niet vies van spanning en kan audiovisueel echt niet meer mee. 2D-objecten die meedraaien met de camerarichting, inrichtingsloze vertrekken en het horkerige personage verraden al: dit is voer voor nostalgisten.

Downloaden: Alone in the Dark (€0,89, geen in-app aankoop, universeel, iOS 6.1+)

Hay Day gaat naar de stad!

Schok: Hay Day is niet alleen meer een boerderijsimulatie meer! Het bouw- en managemenstspelletje kreeg volgens ontwikkelaar Supercell de grootste update ooit en verhuist naar… de stad! Geen zorgen, je hoeft je boerderij niet af te breken of te verlaten. De stad, of beter gezegd het stadje, komt erbij in de game en geeft een legio aan nieuwe mogelijkheden. Zodra je het station hebt opgeknapt, kan je richting de stad tjoeken en daar vanuit het stadhuis een tweede bestaan opbouwen.

Hay Day iPad iPhone

De update is een mooi getimed antwoord op het eveneens succesvolle FarmVille 2. Wat is het fijn om ook in Hay Day weer even flink door te kunnen bouwen. Na het perron en stadhuis, is het tijd voor een restaurant, bioscoop, kuuroord, bed en breakfast, strandcafé en om nog een beetje in stijl te blijven: een kruidenierswinkel. Nee, je stad wordt geen metropool: de nadruk ligt op gezelligheid.

De stad brengt ook nieuwe gameplaymechanismen met zich mee. Je ontvangt namelijk bezoekers in je stad en die moet je wel zelf iets te doen geven. Zo slijt je boerderijproducten aan ze en zet je de gebouwen in de stad waar ze behoefte aan hebben. Dat levert je reputatiepunten op.

Hay Day is verder voorzien van de mogelijkheid om je buurt uit te breiden. Je plaats biedt meer ruimte aan mensen uit de buurt en kan zelfs mensen bij je buren ophalen met de trein. Er komt een tijd en dan gaat Hay Day de boeken in als ‘de game die oneindig werd geüpdatet.’ Tegen die tijd verkopen we de boerenproducten aan drie melkwegstelsels, vermoedelijk.

Downloaden: Hay Day (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)

Monkey Ball komt (soort van) terug!

Het is een van de aller-allereerste games in de App Store en kostte toen nog 8,99 euro zonder dat iemand ernaar omkeek: Super Monkey Ball. Het vrolijke, maar zo pittige spel waarin je de iPhone kantelt om een aapje in een balletje te laten balanceren over absurd dunne richels.

Daar is vreemd genoeg amper meer wat van over in de nieuwe Monkey Ball, die vandaag is uitgebracht in de Canadese App Store. Super Monkey Ball Bounce is een rechtstreekse kloon van PopCap’s Peggle, en ook hierin stuiter je balletjes (nu dus met apen erin) tegen blokjes en pinnen om ze allemaal weg te spelen. Hoe meer je weghaalt, hoe meer punten je verzamelt – vermoeden we. Super Monkey Ball Bounce moet deze zomer ook in de rest van de wereld uitkomen. We vermoeden dat we daaronder vallen.

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 mei 2014, 19:25
Categorie Games
Onderwerpen hay day, iculture speelt, super monkey ball

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.