Hellraid The Escape: schitterende horror-puzzelgame voor iOS

Hellraid: The Escape is een schitterende horror-puzzel-actiegame voor iPhone en iPad. Doorkruis kerkers en kijk de dood in de ogen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Hellraid The Escape iPhone iPadVanaf iOS 8 wordt het een feest voor gameontwikkelaars. Dan worden de deuren opengezet voor hardware-acceleratie en mogen makers alles uit de kast trekken waar de iPhone en iPad over beschikken. Maar hoeveel valt er nog te halen uit iOS zónder die hardwaretoegang? Hellraid: The Escape geeft een visitekaartje af. Dwalend door kerkers waarin je dood keer op keer in de ogen kijkt, blijf je je verbazen over het visuele spektakel.

Je hebt een iPhone 4s, iPad 2 of iPod touch 5de generatie nodig om Hellraid te kunnen spelen. Op oudere toestellen werkt het spel van Poolse origine niet. Hellraid: The Escape is een voorzet op de volledige Hellraid-game die volgend jaar moet uitkomen op de pc en consoles. Die game zal drie spelstanden tellen, krijgt een coöperatieve spelstand voor maximaal vier spelers, speelt grotendeels in de natuur en richt zich op actie. The Escape is compacter: het is een intense puzzel-horrorgame in kerkers die je zelf doorkruist. Met oordoppen in. En het liefst in het donker.

https://www.youtube.com/watch?v=FWQaLkCyIhI

De toon in Hellraid wordt meteen gezet met schreeuwen, rattengeluiden en vuurgeknisper. Dat de game echt is afgestemd op het touchscreen, merk je ook meteen. In het prille begin veeg je al over een steen om je graf te openen. Je zwiept over een bal aan een ketting op een poort te openen en kantelt de iPhone om niet van een richel af te vallen. De besturing komt overeen met die van shooters als Modern Combat: met de linkerhelft van het scherm loop je, met rechts kijk je. Een andere shootereigenschap is er ook: je bent je leven niet zeker. De eerste drie passen langs een vuurtje maken dat al duidelijk, maar oog in oog met een monster of een stekelplafond dat naar beneden komt zetten, moet je verdraaid snel handelen om je dood te ontwijken.

Hellraid The Escape kristallen puzzel iOSAls je dood gaat, is ter gelukkig niet zoveel aan de hand. Hellraid: The Escape plaatst je ogenblikkelijk terug naar het vorige checkpoint – zonder laadtijden tussendoor – en na een tijd flirt je zelfs met de dood. Een spreuk zorgt ervoor dat je ook als ziel rond kan dwalen, om zo bijvoorbeeld de omgeving te verkennen of het lichaam van een vijand over te kunnen nemen. Boobytraps zijn misschien wel de grootste vijanden: als de mollenklemmen in het gras bij Limbo, zo ongenadig kunnen ze toeslaan. Om de puzzels op te lossen, word je geholpen door glinsterende voorwerpen waar je mogelijk wat mee kan doen. Ook is er een The Room-achtig hintsysteem dat per puzzel na een tijd wachten uiteindelijk drie hints kan geven. Hetzelfde niveau van hoofdbrekens kan je hebben in Hellraid, alleen word je hier nogal dringend verzocht sneller op de situatie in te spelen.

Hellraid The Escape donker kijkje iOS

De toekomstplannen van The Escape klinken goed. De game moet werken op oudere iPhones en iPads en ook komen er kamers aan die voor vier spelers tegelijk geschikt zijn. Tot dusver maken de schitterende beelden en innemende geluiden dat je meteen in Hellraid: The Escape zit. De puzzels houden je eraan gekluisterd en de actiemomenten… die zorgen ervoor dat je er zo hard mogelijk van wil wegrennen. Onbewapend oog in oog staan met twee meter hoge vijanden, is een spelprincipe dat garant staat voor een verhoogde hartslag.

Pluspunten

  • Spetterende beelden
  • Beklemmend
  • Meer content op komst

Minpunten

  • Shooter-besturing niet voor iedereen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 11:39
Categorie Games
Onderwerp iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.