iCulture speelt: CLARC is een prachtige puzzelgame

CLARC is een prachtige iPhone- en iPad-game waarin je puzzelt met een robot, knoppen, kisten, laserstralen en dronken andere robots.

ICS CLARC iPad iPhoneHet wordt gezien als een van de beste games op de Android-spelcomputer OUYA, maar nu is ie er ook gewoon voor iPhone en iPad: CLARC. Een game die op papier de eerste punten al scoort: de game heeft geen in-app aankopen, meer dan 100 missies in 25 levels en is in Duitsland al genomineerd voor beste mobiele game van 2014. Maar dat zijn dingen die je ziet vóór het spelen. Eenmaal opgestart moet de game het maar waarmaken natuurlijk.


In een wereld die overladen is met pesterige puberrobots, krijg jij het commando voor de muziek te zorgen. Maar als je dat doet, stuit je op een vrouwelijke raket die vastzit en niet van haar plek kan. De blikken spin die je bestuurt raakt verliefd en dat is het startschot van het verhaal. Dat verhaaltje is niet heel erg dik. Het gaat erover dat de robotwereld wat ontredderd is achtergebleven sinds hoofdrobot F.A.T.H.E.R. crashte en dat eens zo productieve arbeiders nu aan de zuip zijn – maar het geeft het spel genoeg body. Samen met de muziek die verandert in de omgeving en de fraaie ‘cel-shaded’ tekenstijl, heb je al snel het gevoel met iets bijzonders te maken te hebben.

ICS CLARC chatten met robots

Het puzzelspel dat zich ontvouwt, had prima zonder die entourage gekund. De hoofdzaak in CLARC is dat je kisten optilt, kantelt, meeneemt, kantelt en plaatst. Ruimtes bestaan al snel uit verschillende kisten die je in een juiste volgorde moet oppakken en introduceren ook steeds meer andere voorwerpen om rekening mee te houden. Vlakken waar je op staat om stroom door te geven. Lasers waar je niet langs kan – tenzij je een kist voor je houdt. Of schietende turrets wiens munitie je niet overleeft. Qua elementen en qua aanpak doet CLARC soms denken aan de revolutionaire 3D-shooter-puzzelaar Portal, en dat is in de verste verte geen kritiek te noemen.

De besturing van het spel is de achilleshiel. Je hebt standaard maar vier (op het scherm) diagonale looprichtingen, en die ga je in met de richtingstoetsen links onderin beeld. De aanvulling tref je rechts onderin beeld: daarin draai je naar links of rechts bij door een slider naar links of rechts te trekken. Je drukt dezelfde slider om een kist te pakken of te praten met een robot. De levels zijn naar de besturing gemaakt, maar het gebeurt zeker in het begin echt wel eens dat je niet erg handig een gangetje in loopt. Tegelijk kan de besturing volledig op zijn plek vallen als je een paar gangen doorrent en met een kist lasers ontwijkt – en omdat de muziek daar gepast bij aanzet, heeft CLARC echt zijn momenten.

ICS CLARC iPhone lasers kaatsen

Je voortgang wordt goed opgeslagen, de puzzels zijn ijzersterk en de aankleding is leuk. Een game die het zonder meer waard is om te spelen.

Downloaden: CLARC (€3,59, universeel, iPhone 4S+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.