iCulture speelt: CastleStorm, Kiwanuka, Monster Hunter 2 en Aliens Drive Me Crazy

Aliens Drive Me Crazy, Kiwanaku, CastleStorm en Monster Hunter: wat een heerlijk bonte verzameling games voor iPhone en iPad!

ICS CastleStorm iPadEr is zoveel gebeurd op gamesdag vandaag op de iPhone en iPad, dat het moeilijk allemaal in een iCulture speelt is te vangen. Eerder vandaag schreven we al over Record Run van de Guitar Hero-makers en nu gooien we er de sfeervolle en veelzijdige verdedigingsgame CastleStorm, het bijzondere Kiwanuka en knotsgekke Aliens Drive Me Crazy bovenop. We schrijven ook over Monster Hunter Portable 2, waarvan de Japanse release wel eens het voorteken van verschijning in Europa kan zijn.

CastleStorm: capture the flag in optima forma

ICS CastleStorm aanvallenWe kennen Zen Studios vooral van haar flipperspellen Zen Pinball, maar met de nieuwste iPhone- en iPad-game laat de ontwikkelaar pas echt zien wat ze in huis heeft. CastleStorm is een verdedigingsspel dat je van opzij bekijkt, waarin jouw troepen het opnemen tegen die aan de andere kant het level. Dat genre is nogal bevolkt op het touchscreen, maar niet eerder zagen we het zo fraai uitgewerkt worden als hier. De actie vindt plaats in een cartooneske 3D-wereld waarin op de achtergrond net zoveel pijlen worden verschoten als je zelf kan doen. Het voelt meteen levendig.

CastleStorm kasteel bouwenCastleStorm biedt een hoge mate van afwisseling. Je oefent je boogschiettalent, verdedigt de achterkant van je kasteel met schietoefeningen, verovert de vlag van de tegenstander of sloopt het kasteel. In de verdedigingsmissies heb je drie soorten gameplay die leuk hand in hand gaan, maar waar je wel even aan moet wennen. Met tikken schiet je pijlen en bommen gericht op tegenstanders, maar je dient ook rekening te houden met de troepen die je inzet en op de vijand afstuurt. En als klap op de vuurpijl kan je jezelf in het gevecht plaatsen, waarbij CastleStorm even in een gaaf actiespel verandert waarin je aanvalt, verdedigt met schild en de vijandelijke riddermacht in de pan hakt. De aankleding, variëteit en de actiesoorten bij elkaar opgeteld, is CastleStorm een kloek totaalpakket.

Downloaden: CastleStorm – Free to Siege (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 5.0+)

Kiwanuka: Lemmings gone LCD

ICS Kiwanuka iPad iPhone bizarre gameIk durf het nu wel hardop te zeggen: 2014 wordt het jaar van de excentrieke touchscreengames. Na Hitman Go en Monument Valley maakt nu alweer een game de sier met tinten blauw, roze en wit. En Kiwanuka is qua gameplay net zo bijzonder. Je begeleidt een groep vluchtelingen over in de ruimte zwevende kristallen, en dat doe je door Lemmings-achtige bruggen en torens te maken zodat je naar de prisma aan het einde komt. Dat doe je alleen niet met knoppen voor ladders en scheppen, maar met vingervegen. Zo creëer je torens van de vluchtelingen zelf, die eenmaal omgevallen kunnen dienen als brug of touw naar een ander stuk kristal. Als je uiteindelijk zelf maar bij de finish komt.

Ondanks de besturing, is het puzzelen in Kiwanuka nog wel te vergelijken met andere iOS-games. Maar de stijl maakt er iets bizars van. De elektronische klanken met ruisrijke uitspattingen, het hoofdmenu waarin elk nieuw level wordt aangekondigd door een nieuwe personage die wordt opgestapeld: het puilt uit van de creativiteit. Heel gaaf.

Downloaden: Kiwanuka (€1,79, geen in-app aankopen, universeel, iOS 5.1.1+)

Monster Hunter komt naar iOS

ICS Monster Hunter Portable 2Capcom’s Monster Hunter-games zijn berucht om hun moeilijkheidsgraad. In potjes van hooguit 50 minuten jaag je op grote, schermvullende draken en ander gespuis, maar zelfs de kleinste fout kan tot een ramp leiden. Vergeet je de juiste drankjes mee op pad te nemen of rol je net niet op tijd weg voor die ene vuurbal die op je wordt afgeschoten, dan kan je missie zomaar falen. Monster Hunter kan zo moeilijk zijn omdat de besturing verdraaid goed in elkaar zit, en juist dat maakt al jarenlang een iOS-versie zo lastig. De snelle bewegingen die je maakt met een analoge stick vertalen nu eenmaal moeilijk naar het touchscreen. Toch doet Capcom een gooi naar de iPhone: vannacht is in de Japanse App Store Monster Hunter Portable 2nd G verschenen, de port van een gelijknamige PSP-game die hier uitkwam als Monster Hunter Freedom Unite.

De game heeft, zoals je zou verwachten, de gebruikelijke virtuele knoppen en sticks om gespeeld te worden. Of dat goed werkt? We weten het om eerlijk te zeggen nog niet. We kunnen immers geen Japans. Maar de game lijkt mogelijke problemen nu al te compenseren met MFi-controllerondersteuning. Heb je een gamepad voor je iPhone van bijvoorbeeld Logitech of Moga, dan kun je de game spelen zoals het ook op de PSP kan. Het is nog even de vraag of Monster Hunter Portable 2nd G ook in westerse App Stores zal verschijnen, maar het zit er dik in: de game is immers allang vertaald, waardoor hij relatief snel gelokaliseerd kan worden. Bovendien schuwt Capcom de App Store niet als het gaat om Japanse games: een eerdere, speciaal voor mobiel ontworpen Monster Hunter-game is hier immers ook gewoon te downloaden.

Monster Hunter 2 actie

Aliens Drive Me Crazy: dus…

ICS Aliens Drive Me Crazy iPad iPhoneMag ik van jou, in de categorie ‘mag het een onsje gekker zijn’, Aliens Drive Me Crazy? Het toetje van vandaag en een game waarin je met een autootje door allerlei huizen heen rijdt, om aliëns verkleed als bandieten omver te rijden. Dan stap je na een paar meter uit je cabrio en ga je te voet verder in flatgebouwen, waarin je eveneens van verdieping naar verdieping springt, wat mensjes redt en aliëndeven ook van het level berooft. Is de flat gedetoneerd, dan landt je met de parachute in je cabrio en voer je nog zo’n stuk uit. En dat allemaal met twee swipes om omhoog en omlaag te beuken. Raar, maar speelbaar.

Downloaden: Aliens Drive Me Crazy (€1,79, in-app aankopen, universeel, iOS 6.0+)

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2014, 19:15
Categorie Games
Onderwerp iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.