iCloud-muziekdienst waarschijnlijk pas in 2012 in Europa

iCloud voor muziek komt waarschijnlijk niet voor 2012 in Europa beschikbaar. Topmensen van een Britse rechtenorganisatie en een platenlabel zeggen dat de onderhandelingen over muziekrechten nog in een pril stadium verkeren.

icoud musicEen van de grote aankondigingen tijdens de WWDC-keynote was iCloud, waarbij je apps, documenten en muziek centraal kunt beheren. Muziek die je op het ene iOS-apparaat installeert verschijnt automatisch ook op elk ander iOS-apparaat, als je dat zo hebt ingesteld. Meteen na de aankondiging klonken er al geluiden dat iTunes Match voorlopig niet beschikbaar komt buiten de VS. En nu lijkt het erop dat we voor iTunes in the Cloud pas tot 2012 moeten wachten. Het heeft te maken met muziekrechten, zo heeft de Britse Performing Rights Society laten weten. Deze organisatie is vergelijkbaar met Buma/Stemra in Nederland.

Een woordvoerder van de Performing Rights Society vertelde The Telegraph dat onderhandelingen met Apple over de internationale muziekrechten nog in een erg vroeg stadium verkeren. Met ‘internationaal’ wordt in dit geval bedoeld: buiten de VS. Het licentieteam van PRS is ook met Apple in gesprek, maar de verwachting is dat het nog wel erg lang kan duren voordat er een contract wordt getekend. Net als bij de lancering van iTunes komt de dienst eerst in de VS beschikbaar en wordt daarna langzamerhand uitgerold in andere landen. Een topman van een van de grootste Britse muzieklabels, vertelde hetzelfde. Niemand verwacht dat de iCloud-muziekdienst nog dit jaar beschikbaar komt in het Verenigd Koninkrijk – en de kansen dat het wél in Nederland te gebruiken is slinken daarmee ook. Het Verenigd Koninkrijk ligt vaak zelfs nog iets voor op Nederland, bijvoorbeeld wat het aanbieden van tv-series betreft.

Tentative talks have begun between the major labels and Apple in the UK. However, all talks are at the really early stages and no one expects to see the cloud music service live on this side of the pond until 2012.

Analist Mark Mulligan van Forrester Research denkt dat de partijen wachten op de reactie in de VS. Ze willen weten of de verkoop van muziek inzakt, als mensen hun muzieknummers naar iCloud verplaatsen en via iTunes Match hun elders verkregen nummers omzetten naar ‘officiële’ iTunes-muziek. iTunes Match kost 24,99 dollar per jaar en zorgt ervoor dat alle muziek die je buiten iTunes om hebt gekocht, toch als een iTunes-nummer wordt behandeld en via iCloud beschikbaar is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2011, 14:38
Categorie Muziek
Onderwerp muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.