timberman icoon

Houthakkersgame Timberman is onverwachte zomerhit in App Store

Timberman is een grote hit op iPhone en Android. In deze nieuwe game ga je als houthakker bomen omhakken. Lees waarom dit spel zo leuk is!
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

timberman-ipadTimberman is een game volgens het Flappy Bird-principe: extreem simpel, maar tegelijk erg moeilijk om te spelen. Volgens data van appanalisten is de game bezig met een ongelooflijke opmars en staat ondertussen al in meer dan twintig landen in de top 5. Ook in Nederland staat Timberman inmiddels op de tweede plaats, nog boven gevestigde namen als Sonic Jump Fever en Assassin’s Creed Pirates. Ook als onbekende ontwikkelaar kun je zomaar een hit hebben.

Het is volgens ontwikkelaar Paweł Kitajewski te danken aan Apple: die zette Timberman in de etalage als Keuze van de Redactie. En daarna ging het snel.

timberman goldIn de VS staat Timberman inmiddels op nummer 1. Het principe is eigenlijk heel simpel: je moet als houthakker een boom omhakken door aan beide zijkant te tappen. Daarbij moet je de omlaag vallende takken zien te ontwijken. Het duurt even voordat je de smaak te pakken hebt, maar hoe langer je oefent hoe makkelijker het gaat. Tegelijk is het lastig om een hoge puntenscore te halen. Het doet meteen denken aan Flappy Bird en de game is dan ook al door diverse media uitgeroepen tot ‘de volgende Flappy Bird’. Maar dat is al wat vaker geroepen, dus laten we afwachten of het echt zo groot wordt.

Maar de overeenkomsten zijn wel sterk: dezelfde 8-bits pixelstijl en dezelfde frustrerende gameplay. Als je in het begin een score van 10 haalt, ben je al blij. Dat frustrernde is tegelijk ook zo verslavend: je kunt niet begrijpen dat je nu alwéér af bent en wilt nog een potje. Bedienen doe je met twee knoppen onderin het scherm, die bepalen aan welke kant de houthakker hakt. Verschillende houthakkers, bomen en omgevingen zorgen voor wat variatie.

Als het metertje bovenin het scherm leeg is, ben je af. Bij de hogere levels raakt het metertje steeds sneller leeg. Timberman heeft alles in zich van een zomerhit: lekker om tijdens de vakantie eens te proberen, maar na een paar weken kijk je er niet meer naar om. Ook wel handig: het werkt ook op oude iPhones, iPods en iPads met iOS 4.3, dus ook mensen die niet zo voorop lopen kunnen meedoen. In de Nederlandse App Store krijgt Timberman een waardering van 4,5 sterren. Dat zegt misschien iets over de game, maar misschien ook iets over de mensen die dit leuk vinden.

Ook verkrijgbaar voor mensen met geld*:

*Dit is een grapje van de ontwikkelaar in de App Store-omschrijving, ik zou dat zelf noooooit durven zeggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 17:41
Categorie Games
Onderwerp game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.