Overheidsapp Horeca Inspectiekaart laat zien waar je veilig eet

De Horeca Inspectiekaart voor iPhone laat zien waar je veilig kan eten, op basis van de Voedsel- en Warenautoriteit.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Horeca Inspectiekaart iPhoneHet Ministerie van Economische Zaken heeft een iPhone-app uitgebracht waarmee je kan zien of je eettent veilig en schoon is. De applicatie Horeca Inspectiekaart toont op de kaart hoe eetgelegenheden de keuring van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben doorstaan. Ze krijgen een groen, oranje of rood icoontje dat laat zien hoe er wordt gescoord op de omgang van voedsel, de hygiëne en het ongedierte.

De Horeca Inspectiekaart werkt voorlopig alleen met lunchrooms, waardoor je op dit moment ongeveer 1600 eettenten in de app moet zien. Je kan gericht zoeken op naam of locatie, of in de buurt zoeken en de resultaten zien op een kaart en in een lijst. Een groen icoontje betekent dat het goed gesteld staat op alle punten, oranje dat er recent een boete is uitgedeeld voor een tekortkoming voor voedselomgang, hygiëne of ongedierte. Een rode stip staat voor verscherpt toezicht van de voedselautoriteit. Je kan per tent lezen waarom een tent scoort zoals ie scoort, en wanneer de laatste keuring plaatsvond. Eventueel tref je de reactie van een ondernemer. Als er geen recente informatie beschikbaar is, zie je een wit icoontje.

Horeca Inspectiekaart resultaten Groningen Horeca Inspectiekaart uitgelicht iPhone

Dat de app start met lunchrooms, lijkt een waarschuwing voor andere typen horeca. Lunchrooms scoren over het algemeen goed: op dit moment vind je nog geen rode stippen in de applicatie. De NVWA lijkt een signaal te willen afgeven. Binnen nu en een jaar moet het aantal eetgelegenheden van 1600 naar 45.000 stuks zijn gegroeid, laten ANP en NU weten. Dan tref je hopelijk ook de beoordeling van je favoriete pizzeria. Of de shaormatent waar je ‘s nachts onverhoopt naar binnen stapt. De app kan een reden zijn voor horeca om hun best te doen orde op zaken te stellen.

De applicatie voor de iPhone is vooral simpel. Meer dan een kaart en resultatenlijst omvat het niet. Dat maakt misschien wel dat je hem er even snel bijpakt voordat je ergens naar binnen stapt.

Pluspunten

  • Goed idee

Minpunten

  • Nu nog erg beperkt

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 augustus 2014, 16:53
Categorieën Eten en drinken, Nederlandse apps
Onderwerpen horeca, overheid, voeding

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.