Hi MBstatus: ook Hi komt met teller voor je dataverbruik

Hi MBstatus is een iPhone-app waarmee alle gebruikers van mobiel internet, ook van andere providers, per maand of per dag kunnen bijhouden wat hun dataverbruik is. De applicatie is gratis te downloaden.

Hi MBstatus dataverbruik meter iPhoneIn navolging van KPN komt ook telecomprovider Hi, onderdeel van KPN, met een iPhone-applicatie die je dataverbruik van mobiel internet bijhoudt. De app laat zien hoeveel MB aan internet je per dag of per maand verbruikt en is ook te gebruiken voor mensen die gebruik maken van andere providers. De applicatie is op de vormgeving na, precies hetzelfde als de KPN MB Meter en heeft dus ook dezelfde restricties.

Het is niet zo gek dat Hi MBstatus dezelfde applicatie is als de KPN MB Meter. De apps zijn namelijk tegelijk ontwikkeld, weet Hugo Winnubst van Hi:

“Het goedkeuringsproces van Apple kent een volledige willekeur. KPN en Hi hebben deze app tegelijk ontwikkeld en onder de motorkap zijn de apps identiek. Slechts het ontwerp wijkt af. Zo’n drie weken geleden zijn beide apps ingediend bij Apple. De KPN-app werd vorige week maandag goedgekeurd, die van ons vandaag. Een goede anderhalve week later.”

Voor ons gebruikers betekent het dat we een dataverbruik-meter rijk zijn, die niet helemaal ideaal werkt onder alle providers. Van tevoren geef je aan hoe groot je databundel is. Als je door je data heen bent, geeft de app een waarschuwing. Onder instellingen kun je zelfs nog extra waarschuwingen instellen. Dat kan op elke 5 procent van je verbruik per maand of bij bepaalde MB-hoeveelheden per dag. Dat is de nuttige kant van de medaille.

De keerzijde is dat je de applicatie elke keer handmatig moet opstarten nadat je de iPhone hebt uitgezet of nadat hij bijvoorbeeld opnieuw opstart na een crash. Doe je dat niet, dan kan de app je verbruik niet bijhouden. Ook kun je niet instellen op welke datum in de maand je nieuwe factuur in gaat. De app begint automatisch met tellen aan de eerste dag van de maand. Dat is bij KPN en Hi de dag waarop de nieuwe databundel in gaat, maar dat is niet overal zo. Bij andere providers kan het zijn dat je een maand lang onder het beoogde verbruik zit, maar dat je er op de rekening wel blijkt overheen te zijn gegaan.

Hi MBstatus houdt naast het mobiele dataverkeer via 3G en GPRS, ook het verbruik van MB’s op je Wi-Fi bij. Daar betaal je niets voor aan de telecomprovider, maar het Wi-FI verschaft wel inzicht in het dataverkeer. De applicatie is gratis te downloaden en te gebruiken door alle eigenaren van een iPhone, ongeacht het mobiele abonnement.

Om de applicatie te gebruiken, moet je hem toegang geven tot je locatiegegevens. Hoe de app in zijn werk gaat, lees je in ons artikel over de KPN MB Meter.

Downloaden: Hi MBstatus (gratis)

Waarom een dataverbruik-meter?

KPN, Vodafone en T-Mobile en Hi voerde onlangs nieuwe abonnementen in om de daling in sms-verkeer en gigantische stijging in dataverbruik financieel te ondervangen. Bij de nieuwste abonnementen is het aantal belminuten niet langer bepalend, maar de hoeveelheid dataverkeer. Daardoor moet de klant vooraf nauwkeuriger inschatten hoeveel data hij gaat verbruiken. Het probleem is echter dat de meeste mensen geen flauw idee hebben hoeveel data ze maandelijks nodig hebben. KPN hanteert bijvoorbeeld een gewenningsperiode van 3 maanden om klanten niet meteen op hoge kosten te jagen. Daarbij krijgen gebruikers ook al waarschuwingsberichten toegestuurd. Eerder deze maand introduceerde T-Mobile al een datateller voor nieuwe abonnees op haar website. Eerder stelden wij een lijst aan tips samen, die je helpen je dataverbruik in te perken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 september 2011, 17:10
Categorie Diensten
Onderwerpen abonnementen, dataverbruik, dataverkeer, kpn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.