Sneller herstellen van een jetlag met de Entrain iPhone-app

Met de Entrain app voor iPhone kom je sneller van een jetlag af, door een wetenschappelijk en wiskundig schema met licht en donker te volgen.

entrain-jetlag-appReizen door meerdere tijdzones kan je suf maken. Zodra je op de plek van bestemming aankomt gaat het nog wel, maar een paar uur later zou je het liefst ergens onder een stoel kruipen, om even te kunnen slapen. Dat rare gevoel in je hoofd zou wel eens snel voorbij kunnen zijn, als je de nieuwe Entrain voor iPhone gebruikt. Wetenschappers van de universiteit van Michigan hebben Entrain ontwikkeld om je sneller te kunnen aanpassen aan het plaatselijke dag- en nachtritme.

De app is gratis te downloaden vanuit de Nederlandse App Store en legt duidelijk uit waarom het werkt. De wetenschappers maakten wiskundige modellen van de biologische klok, waaruit ze konden afleiden hoe je je interne ritme zo snel mogelijk kunt afstemmen op de tijdzone waar je bent. De app geeft aan wanneer en hoe lang je jezelf moet blootstellen aan licht en donker. Daglicht beïnvloedt namelijk de aanmaak en afbraak van stoffen die het dag- en nachtritme beïnvloeden. De intensiteit van het licht is daarbij ook belangrijk. Je zult nog wel zelf voor een felle daglicht-lamp moeten zorgen, om de lichttherapie te kunnen volgen, zoals de app voorschrijft.

entrain-app-2 entrain-app-1

De makers beloven dat je in zo’n drie dagen gewend bent aan het nieuwe tijdschema. Het is dus geen oplossing voor mensen die even voor een snelle zakentrip naar Singapore moeten en twee dagen later alweer terug vliegen. Volgens de overlevering heb je normaal gesproken één dag nodig voor elk uur tijdsverschil, dus bij een vlucht van New York naar Amsterdam (6 uur tijdsverschil) ben je zes dagen van slag. Tijdens de donkere momenten die de wetenschappers aanraden hoef je trouwens niet te slapen. Je kunt ook gewoon in het donker gaan zitten, als je maar niet met je iPhone gaat zitten spelen, want elk glimpje licht kan het hele schema weer in de war sturen. Alle uitleg vind je hier.

Downloaden: Entrain (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2014, 13:08
Categorie Reizen
Onderwerpen reizen, vliegtuig

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.