Gympact iPhone-app laat je geldboetes betalen als je niet naar de sportschool gaat

Gympact is een nieuwe sportapplicatie op de iPhone, met een originele insteek: je moet een boete betalen als je niet komt opdagen in de sportschool. De boetes van afhakers worden verdeeld onder de deelnemers.

gympact iphoneEerder vandaag gaven we een lijst met apps waarmee je in het nieuwe jaar weer kunt gaan sporten. Het aanbod is al behoorlijk groot, maar vandaag kwam er weer een nieuwe kanshebber bij: Gympact. De insteek is verrassend: je moet een boete betalen aan je vrienden, als je niet naar de sportschool gaat. Gympact strijkt bij die boete 3% op als bemiddelingskosten. Om te voorkomen dat je het systeem voor de gek kunt houden moet je inchecken bij een sportschool en minstens 30 minuten ter plekke blijven. Ook checkt Gympact om de paar minuten of je nog wel in de sportschool bent. Het maakt daarbij gebruik van een database van sportscholen. Het enige waarmee nog wel te sjoemelen valt, is om niet te gaan sporten maar met een sportdrankje aan de bar te gaan zitten.

Als je je inschrijft vul je je persoonsgegevens in, maar je moet ook meteen je creditcardgegevens invullen. Gympact praat dit goed, door te beweren dat 90% van de mensen toch braaf naar de sportschool gaat, “dus we hoeven vast geen geld van je creditcard te incasseren”. Bij de inschrijving geef je ook meteen aan hoe vaak je naar de sportschool wilt gaan en hoeveel de boete moet bedragen. Je hebt keuze uit 5, 10, 20, 30, 40 of zelfs 50 dollar boete voor de hardnekkige sportweigeraars. Het is de bedoeling om deze app met een groep vrienden te gebruiken. Ga je wel naar de sportschool, dan mag je de boetes van de afhakers binnen je groepje verdelen.

De app is bedacht door twee studenten van Harvard die in 2010 zijn afgestudeerd. In theorie zag het businessmodel er misschien leuk uit, maar we vragen ons af of mensen werkelijk zo gek zijn om hun creditcardgegevens in te vullen. Volgens de bedenkers zijn mensen sterker gemotiveerd door een de gedachte dat ze geld gaan verliezen, dan wanneer een beloning in het vooruitzicht wordt gesteld. Het zou beter moeten werken dan badges en andere virtuele beloningen.

Downloaden: Gympact (gratis)

Waarschuwing: We kunnen niet garanderen dat deze app Nederlandse sportscholen herkent. Omdat het verplicht is om je creditcardgegevens in te voeren om de app überhaupt te kunnen starten, konden we dit niet checken. De app bevat wel een knopje ‘Add Gym’ voor het toevoegen van extra sportscholen. Maar pas op voor de financiële verplichtingen waar je aan vastzit bij het inschrijven bij deze dienst.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1ZoRT9iYPn4

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 januari 2012, 23:18
Categorie Sport
Onderwerpen fitness, sport

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.