GT Racing 2: gratis racegame van Gameloft als eerst in Nederland

GT Racing 2 is een gratis racegame voor iPhone en iPad. Het wil realistischer zijn dan Real Racing 3 maar is dat niet.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

GT Racing 2 iPad iPhone headerNederland lijkt steeds meer een land te worden waarop gameontwikkelaars hun pijlen richten om een game te testen voordat een spel wereldwijd wordt uitgegeven. Na 2K Drive is nu ook de volgende ‘racesimulatie’ vroeg uitgekomen in Nederland. GT Racing 2 van de bekende uitgever Gameloft is gratis te downloaden, telt 67 auto’s die je in de game kan kopen, bevat circuits over de hele wereld en heeft talloze races voor elke auto in het spel.

“Real car experience”

GT Racing 2 schreeuwt het van de daken: “The Real Car Experience” kopt de subtitel van het spel en op een van de screenshots staat trots “The most realistic driving experience”. Gameloft zet het spel neer als een simulatiespel waarin je zo’n natuurgetrouw mogelijke rij-ervaring beleeft. Na het spel uitgebreid aan de tand te voelen, merken we dat dat stempel meteen overboord kan. GT Racing 2 is verre van een simulatie. Alle auto’s in het spel hebben een erg hoog snelheidsgevoel waardoor je in recordtijden over bekende en nieuwe circuits rijdt. En de besturing doet het realisme helemaal de das om.

GT Racing 2 cockpit racen

Verre van realistisch

Je kan kiezen uit een kantelbesturing en een stuur in beeld in GT Racing 2. Daarnaast kan je kiezen of je alleen wil remmen met een knop in beeld, of ook wilt gasgeven. Anders doet het spel dat automatisch. Met de overige opties zet je rem- en stuurassistentie uit. De optie met het stuur in beeld kunnen we meteen afraden. Beginnersauto Renault Clio bijvoorbeeld, is perfect controleerbaar met kantelbesturing, maar een ongeleid projectiel met het stuur in beeld. Terug naar het kantelen dan. Dat gaat erg makkelijk. Zelfs zonder assistentie op sturen en remmen is GT Racing 2 doodeenvoudig om te besturen, met alleen een slipbeweging en een meebewegende camera in bochten waar je uitvliegt. Mét de assistentie aan merk je dat het spel constant ingrijpt bij de bochten en word je zelfs op rechte stukken weg nog bijgestuurd. GT Racing 2 is ver verwijderd van realisme: het wil juist een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Iemand die even hersenloos een rondje wil scheuren, kan er prima terecht.

Prachtige beelden

GT Racing 2 voor iPhone en iPad ziet er prachtig uit. Echt bestaande circuits als Laguna Seca zien er al een stuk zonniger uit dan in bijvoorbeeld Real Racing 3, maar op de door GT Racing 2 zelfverzonnen circuits, zijn de kleuren helemaal bont. Je scheurt ‘s nachts door steden met glimmende natte wegen en allerlei lichtjes aan de zijkant, plankt door benauwde bochten in een zonovergoten Londen en raast dan weer langs bergweggetjes bij avondlicht. De dynamiek van de tracks verschilt door de besturing helaas niet zoveel, maar het spel ziet er prachtig uit. Dat geldt ook voor de automodellen, waarbij je van allemaal ook op het dashboard kan kijken in een van de vier camera-opties. Het spel spat van het scherm.

GT Racing 2 prachtige beelden

Online integratie

Wel wordt een deel van het zicht je tijdens het racen ontnomen door grote profielfoto’s en gebruikersnamen van de andere racers. Dat valt te verklaren: GT Racing 2 biedt een multiplayer op de Real Racing 3-manier en dat betekent dat je racet tegen computers en andere spelers die al tijden hebben neergezet. Naast de talloze uitdagingen per auto en in allerlei verschillende autoklassen, kan je ook kiezen voor een online stand waarin je alleen tegen andere mensen racet, maar daarvoor leg je elke keer muntgeld in: 200 munten voor een normale race, 600 munten voor een Pro-race waarin de stuur- en remassistentie uitstaan. De beloning als je wint is er ook naar. De multiplayer is overigens niet live: je racet tegen de tijden die anderen hebben neergezet. Gaaf is dat je je bij teams kan aansluiten met vrienden om samen naar hogere doelstellingen en snellere tijden te racen.

Geld in upgrades en nieuwe auto’s

Het freemium-model in GT Racing 2 is op een andere manier toegepast dan je gewend bent van racespellen. Gameloft lijkt het nog niet helemaal uitgedokterd te hebben. Standaard moet je namelijk wachten op upgrades aan je auto, maar met een extra knop kan je die (zonder extra kosten!) overslaan. Maar daarentegen kan je wel meerdere reparateurs kopen die sneller upgrades voor je installeren. Huh? Het lijkt erop dat vooral het installeren van upgrades en kopen van nieuwe auto’s je kan verleiden om echt geld in het spel te stoppen. Upgrades worden al snel prijzig, maar zijn ongelooflijk belangrijk. Omdat het spel allerlei races voor de auto die je hebt aanbiedt, wordt het interessant om updates te installeren die je absoluut nodig hebt voor de overwinning.

GT Racing 2 namen boven racers

Waar staat GT Racing 2?

Op het vlak van eerlijkheid voelt GT Racing 2 echt nog niet af. Ongeacht de besturingsmethode, kom je al snel races tegen waarin de tegenstanders in het begin nog makkelijk te verslaan zijn, maar waar je plotseling door de ene na de andere auto onoverbrugbaar wordt ingehaald. We kunnen niet achterhalen of het aan het online-integratie van GT Racing 2 ligt of dat het spel nog niet goed is gebalanceerd, maar upgrades lijken allesbepalend voor het succes in het spel.

Wil je een pure arcade-racegame, dan ga je naar Asphalt 8: Airborne, voor het beste rijgevoel schakel je alle assisterende functies in 2K Drive uit en met Real Racing 3 haal je het meest gebalanceerde pakket in huis. GT Racing 2 steelt in dat rijtje vooral de show met haar beelden.

Downloaden: GT Racing 2: The Real Car Experience (gratis, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 4+, iOS 5.0+ – let op: niet in Belgische App Store)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2013, 12:58
Categorie Games
Onderwerpen gameloft, racegame, real racing

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.