Google+ 4.0: totaal nieuw design en communities voor iPhone-app

Het is in de iOS-app van Google+ nu mogelijk om Communities te gebruiken. Verder brengt de update een totaal nieuw uiterlijk met zich mee.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Google+Google+ zelf doet er maar bescheiden over in de App Store-omschrijving, maar de zoekgigant heeft haar sociale netwerk-app rigoureus onder handen genomen. Google+ 4.0 neemt afscheid van het rare, ongemakkelijke ontwerp waarin elk bericht wordt opgemaakt als een foto, ook als een bericht helemaal geen foto heeft. Google 4.0 is gehuld in de nieuwe huisstijl van Google, met net als de vernieuwde Gmail en gloednieuwe Google Maps overwegend witte vlakken en zwarte details. Ook inhoudelijk zijn er verbeteringen.

Zo geniet de applicatie nu de functie Communities. Eerder deze maand introduceerde Google deze nieuwe mogelijkheid, die in de praktijk erg lijkt op groepen op Facebook. Een groep kan openbaar zijn voor alle andere Google+-gebruikers, of enkel bezocht worden door mensen die zijn uitgenodigd. De Kringen waar het netwerk al langer gebruik van maakte, blijven echter gewoon staan. De verschillende groepen waarin je vrienden, kennissen en collega’s hebt ingedeeld, zijn zelfs veel beter binnen handbereik dan ooit tevoren. Met een tik op de bovenbalk wissel je tussen de verschillende kringen die je open hebt staan.

Google+ kringen timeline Google+ nieuwe hoofdmenu

Daarnaast is het menu aan de linker kant van de app ook op de schop gegaan. Alleen door de gekleurde pictogrammen ervoor, wordt je niet helemaal overdonderd door de verschillende functies die je vanuit de donkergrijze balk kan benaderen: startpagina, mensen zoeken, profiel, foto’s, communities, evenementen, hangout, messenger, zoeken en instellingen staan onder elkaar. En daaronder staan in een wat minder opvallende kleur grijs ook nog de laatste meldingen op het netwerk.

Google+ is niet helemaal afgestapt van de neiging om elk bericht weer te geven als foto. Zo staan losse berichten nog steeds in vierkante vakken die foto’s hadden kunnen zijn. Wel zijn ze nu veel slimmer benut. Een tekstbericht bestaat nu gewoon uit het tekstbericht. Toch kan de timeline nog steeds verwarrend werken. Druk op de ruimte bovenin een bericht en je opent het complete bericht in de app, druk op een foto voor een grote weergave ervan en druk op een link voor een webpagina meteen in de app. Het lijkt logisch, maar de applicatie voegt de elementen wel erg naadloos tot één bericht waardoor je soms twee keer moet kijken of je in een volledig bericht zit, of dat je enkel een foto hebt geopend.

Google+ communities Google+ snel uploaden

Nieuw is ook de snelle uploadfunctie die je in het screenshot hier net rechtsboven ziet. Met een tik op het scherm in elke kring, krijg je een balk met vier gekleurde pictogrammen te zien en kan je snel en gericht meteen een foto, een locatiemelding, een link of een ‘droog’ bericht invoeren. Ongeacht welk onderdeel je kiest: na de eerste stap kom je in hetzelfde uploadscherm waar je ook nog de andere elementen kan toevoegen aan je bericht. Daarmee gaat Google+ de apps van Path en Facebook achterna, waarmee je ook meteen een type bericht kan selecteren om te plaatsen.

Verder bevat de app een aantal kleine verbeteringen. Zo kun je nu vanuit de applicatie abonneren op kringen waar je notificaties over wil ontvangen en is het mogelijk om aan te geven hoeveel gasten je meeneemt naar een evenement waar je je voor aanmeldt.

Google+ is met versie 4.0 een veel volwassenere app geworden. Hoewel de mengelmoes van tekst, foto’s, links en gedeelde items in de timeline een beetje rommelig kan ogen, heeft Google+ volkomen terecht afscheid genomen van het fotogebaseerde uiterlijk van voorheen. Voor het eerst in de geschiedenis van de app is het echt mogelijk om Google+ precies zo te gebruiken als je zelf wilt.

Downloaden: Google+ (gratis, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 december 2012, 22:55
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen google plus, sociale netwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.