Giana Sisters: Super Mario op de iPhone (review)

Review van Giana Sisters, een rechtstreekse kopie van Super Mario. Deze iPhone-variant is het echter meer dan waard: 80 levels spelplezier en een van de beste spellen op de iPhone.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

giana sisters mapGiana Sisters heeft een twijfelachtig verleden. Toen het origineel, The Great Giana Sisters, in 1987 verscheen, klaagde Nintendo de ontwikkelaar ervan aan voor plagiaat. Het spel was een rechtstreekse kopie van Super Mario. De welbekende loodgieter was vervangen door een meisje, maar de opzet en zelfs het levelontwerp waren rechtstreeks gekopieerd.

De actie van de advocaten zorgde er niet alleen voor dat het spel niet meer verkocht mocht worden, het gaf de kloon ook een enorme cultstatus. Anno 2010 is die nog altijd niet verwaterd. De fonkelnieuwe versie van Giana Sisters wordt omarmd door de vroegere fans die nu met een iPhone of iPod touch rondlopen. Een veel grotere groep laat het spel echter volledig links liggen. Op moment van schrijven staan er slechts twee recensies in de Nederlandse App Store. Beide geven ze vijf sterren. En terecht: de visuele stijl van Giana Sisters heeft twintig jaar later afstand genomen van Mario, maar het welbekende spelidee is hetzelfde gebleven en staat nog steeds als een huis.

giana sisters

Giana doorkruis je met een brave blondine die net als de besnorde loodgieter loopt, rent en op de hoofden van vijanden springt. Je dient zelfs kopstoten te geven een in de lucht hangende blokjes om er sterren of bolletjes uit te krijgen. Op het moment dat ze een rood bolletje ‘eet’, verandert ze in haar wilde, roodharige zus die met vuurballen kan schieten. Ja, het is écht Mario. Als de roodharige af gaat, verander je terug in de blondine. Wordt zij onfortuinlijk door een tegenstander getoucheerd, dan mag je doodleuk vanaf het vorige punt beginnen. Dat zal zelfs de ervaren speler regelmatig overkomen. In maar liefst tachtig (!) levels wordt keurig opgebouwd naar het akelige moeilijkheidsniveau van de oude Mario’s. Gelukkig heb je na een Game Over scherm meteen weer vijf levens en kun je verder in het level waar je gebleven bent.

giana sisters 2

Dat de beelden niet meer één op één met het lichtend voorbeeld overkomen is geen probleem. Giana Sisters heeft net als de vorig jaar verschenen Nintendo DS-versie, een leuke visuele flair met veel lichte kleuren en mooie vormen. Een onafgewerkt hoekje zul je niet snel tegenkomen. Ook de muziek en het geluid zijn dik in orde. Zo verzorgd kom je spellen op de iPhone niet vaak tegen – en je vraagt je tegelijk af waarom een abominamel uitziend en spelend spel als Red Ball dan wél in de Top 25 doet.

Het belangrijkste is natuurlijk hoe het speelt. Talloze platformers op de iPhone zijn verzopen onder een trage of lastige besturing met het aanraakscherm, maar hier zijn de ‘knoppen’ logisch gegroepeerd en staan ze lekker ver uit elkaar. Heel af en toe schiet je per ongeluk een vuurbal af, maar dat zit amper andere acties in de weg. Het vergt ouderwets veel tijd en gewenning om de goede sprong op het goede moment te maken, maar doodgaan in Giana Sisters kun je zelden afschuiven op het spel zelf. Het is eerder een leermomentje voor je eigen kunnen.
giana sisters 3

Het wordt dus aanpoten geblazen – want deze Super Mario kloon is het meer dan waard. Het heeft een fantastisch uiterlijk, goede muziek, snelle opstarttijd en tachtig levels puur speelplezier. Giana Sisters is één van de beste spellen op de iPhone.

Info: Giana Sisters

  • Ontwikkelaar: Bad Monkee
  • Applicatie: Giana Sisters
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €3,99
  • Geteste versie: 1.0.1
  • Releasedatum: 26 januari 2010
  • Bestandsgrootte: 41,0MB
  • Cijfer: 9,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 februari 2010, 13:26
Categorie Games
Onderwerpen game, mario

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.