Gameloft brengt gratis voetbalspel Real Football 2013 uit op iPad

Real Football 2013 van Gameloft is een nieuw voetbalspel op de iPad waarin je de boekhouder, de coach en de spelers van een voetbalteam speelt. De game is gratis te downloaden, maar je kan er genoeg geld in stoppen.

Real Football 2013 header iPadFIFA 13 is niet de alleenheerser als het op voetbalspellen op de iPad dit voetbalseizoen aankomt. De grote gamesuitgever Gameloft, bekend van onder andere de Asphalt-racegames, heeft zojuist Real Football 2013 uitgebracht. In de voetbalgame neem je drie rollen op je: die van de spelers, die van de coach die de opstelling bepaalt en van de manager die over de inkomsten- en uitgavenstroom gaat.


Real Football 2013 iPad spelersinfoEr is geen andere mogelijkheid om Real Football 2013 te spelen: je adopteert een team en neemt er vervolgens de leiding over. Het spel wordt gratis aangeboden en dat heeft een reden: het wil je op allerlei andere manieren geld uit de zak kloppen. Zo kan je geblesseerden oplappen, trainingsschema’s samenstellen, spelers laten rusten en transfers allemaal uit eigen zak betalen, als je even wat geld in het spel tekort komt. Er zijn maar liefst drie soorten valuta voor ingevoerd: rode tokens, munten en briefgeld. Gooi er 2000 munten tegenaan en je haalt een speler uit een blessure, voor 5 briefjes zorg je er ook nog eens voor dat je niet urenlang op het herstel hoeft te wachten. Als goedmakertje krijg je in het spel elke dag dat je het opstart, een gratis transfer om toe te voegen aan je team. Dag één is dat zelfs een sterspeler.

Die sterspelers – peperduur om te betalen in het spel – zijn de enige bekende voetbalnamen die je zal tegenkomen in Real Football 2013. Voor de rest zijn er geen licenties, en kan je de bekendste clubs uit onder andere Engeland, Duitsland en Spanje nog herkennen aan hun plaatsnamen. Nederlandse en Belgische clubs vind je in de ‘overige’ sectie, en omvatten Amsterdam, Anderlecht, Eindhoven en Rotterdam. Wist je dat eerstgenoemde een paars logo had? Nu wel.

Real Football 2013 actie iPadHet voetbal zelf houdt ook niet over in Real Football 2013, en dat komt met name door het gebrek aan bewegingsvrijheid van de spelers. Ze bewegen wat houterig in het rond met de virtuele stick, waardoor het lastig kan zijn een bal af te pakken of te verdedigen. Ook vloeien de acties vaak onbewust in elkaar door. Pak een bal af met de pressie-knop, en je speelt automatisch al over omdat je bij balverovering opeens de pass-knop indrukte. Zeker aan de zijlijn van het veld erg irritant. Wel aardig is dat je net als in FIFA 13, een knop omhoog kan vegen voor een andere actie. Swipe een pass omhoog en het wordt een hoge dieptebal – een heerlijke bal om te geven. Ook speelt Real Football 2013 redelijk vlot en ziet het er vooral qua kleuren aardig uit.

Toch is het sterkste punt van Real Football 2013 het prijskaartje, als je over bakken geduld beschikt tenminste. Het voetbal zelf en de mogelijkheden van het spel verhouden zich niet tot FIFA 13, dat niet voor niets zo populair is op de iPad en iPhone.

Downloaden: Real Football 2013 (gratis, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.