Futulele: digitale ukulele voor de iPad uitgekomen

Futulele is een digitale ukelele die je op de iPad kan spelen met een app. Binnenkort komt er een speciale app voor de iPhone uit waarmee je de akkoorden kan bedienen, tot die tijd doe je alles in de iPad-app.

Futulele iPad app headerDe ukulele heeft twee snaren minder en klinkt een stuk lichter dan een gitaar, maar het is wel degelijk een snaarinstrument opgetrokken uit hout. Tenminste, als je een traditionele pakt. Futulele is een nieuwe iPad-app die de ukulele digitaal bespeelbaar maakt op je iPad. Met een toekomstige iPhone-app kan je Apple’s telefoon gebruiken om akkoorden mee te spelen, maar tot die tijd kan je prima uit de voeten op het tablet.

Futulele akkoorden bewerkenOntwikkelaar Amidio belooft dat Futulele de best klinkende digitale ukulele is die je kan krijgen, dankzij de CrystalClear 4.0 Sound Engine die in staat is tot 72 MultiSamples. We zijn niet zodanig thuis in digitale ukuleles om het statement aan waarheid te toetsen, maar niettemin zijn de cijfers van de app indrukwekkend. Zo kan je automatisch pingelen met 15 patronen en is het mogelijk om 132 akkoorden aan te slaan. Er zijn standaard 15 alvast gedefinieerde akkoordensets en met Grand Stereo Reverb, 3-band EQ, Lush Chorus en Tape Delay zijn er bovendien vier geluidseffecten die je op het digitale instrument kan loslaten.

Zolang de iPhone-app die als akkoordenpaneel dient er nog niet is, tref je de akkoorden in de linker onderhoek van de applicatie, erop afgaande dat je de applicatie als een kleine gitaar vasthoudt. Je bedient die akkoorden dus met je linkervingers die onder de iPad doorkomen, terwijl je rechter vingers op de snaren kunnen pingelen. Als je erg enthousiast wordt van je eigen spelen of improviseren, kan je je sessie opnemen en opslaan als .wav of .m4a-bestand.

Futulele iPad met iPhone erbijDe akkoordensets in de applicatie staan standaard afgestemd op bekende nummers als Over The Rainbow en Hotel California, zodat je alleen nog je muzikale talent nodig hebt om de Futulele mee te spelen op die muziek. Je kan de akkoordensets ter plekke veranderen en opslaan, zodat je tijdens het spelen je favoriete akkoorden bij de hand hebt. De effecten bereik je onder een andere knop linksboven op het scherm, zodat je nog meer je eigen geluid kan neerzetten.

Het is nog niet bekend wanneer de akkoordenextensie-app voor de iPhone en iPod touch uitkomt.

Downloaden: Futulele (€3,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2012, 16:58
Categorie Muziek
Onderwerp muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.