Fubles: een sportwedstrijd organiseren op de iPhone

Fubles is een unieke applicatie voor de iPhone en iPod touch waarin je sportwedstrijden kan organiseren en kan aangeven dat je meedoet aan andere wedstrijden. Sportfans moeten hopen op een groot succes.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Fubles iPhone iPod touchFubles is een gloednieuwe applicatie voor de iPhone en iPod touch met een unieke opzet. Het stelt de gebruiker in staat sportwedstrijden aan te kondigen of mee te doen aan sportwedstrijden die door anderen zijn opgezet. Je kan onder andere een pot voetbal, volleybal, basketbal, tennis, beach volleybal, beach voetbal en minigolf organiseren. Andere Fubles-gebruikers kunnen zich aanmelden en zo weet je zeker of er genoeg animo is. Daarbij worden ook nog eens de prestaties van alle deelnemers bijgehouden. Wij maakten alvast een voetbalpartijtje aan.

Fubles is al een tijdje actief als sportnetwerk in Italië. Daar heeft de dienst 30.000 geregistreerde spelers die samen al meer dan 8000 wedstrijden hebben gespeeld. De website Fubles.com, waar vanuit deze applicatie is opgezet, is dan ook volledig in het Italiaans is naast moedertaal Italiaans ook in het Engels en Spaans te bekijken. De app is volledig Engelstalig en biedt alle noodzakelijke functies die het opzetten van een voetbalpartijtje opzetten met zich meebrengt.

Locatie aanmaken

Goed, we gaan een voetbalpartijtje opzetten. We drukken Create Match en merken dat we eerst een locatie moeten aanmaken voor een wedstrijd. Dat heet ‘even door de zure appel heen bijten’, want het is nogal een karwei als je het adres van de straat niet exact weet. Dan mag je zoeken op een kaartje dat slechts een derde van het iPhone-beeld inneemt. Een pionnetje op de kaart plaatsen mag helaas niet. Wel kun je onder het kaartje het gevonden adres invullen, alsmede een ‘venue name’ en een veldnaam. Je geeft aan welke sport er gespeeld wordt, uit hoeveel spelers elk team kan bestaan en wat voor een ondergrond er ligt. Als laatste geef je aan of de locatie binnen of buiten is. Vervolgens staat de locatie vast en is ie voor jou en anderen terug te zien onder de venue name.

Als we de volgende keer de locatie opvragen, blijkt het niet van harte te zijn gegaan omdat we geen exacte straatnaam hebben opgegeven. De straat op de kaart is midden op de Grote Markt in Groningen, in plaats van aan de rand van de beoogde wijk. We moeten het dan van onze eigen beschrijvingen hebben: Spoor bij Euroborg, 5-a-side Football Outdoor, Veldje in kooi. Dat kan best lastig worden als je er nog nooit geweest bent. Tip voor de volgende gebruikers: zoek eerst het adres van een locatie op Google Maps op en voer die in voordat je een locatie aanmaakt.

Een partijtje organiseren

Tik een locatie aan en je kan een wedstrijd aankondigen. Daarvoor dien je de begintijd, de kosten (onzin natuurlijk!), de welkome geslachten en het aantal mogelijke reserves aangeven. Dan kun je een omschrijving geven en aangeven of het een privé of publiekelijk potje wordt. Dat is echter niet de laatste stap. Dat is het aannemen van een rol. En dat is verplicht. Je moét aangeven of je een keeper, verdediger, middenvelder of aanvaller bent – al verschilt dat natuurlijk per sport. We kiezen maar middenvelder, krijgen de waarschuwing dat we niet meer van positie mogen veranderen en de afspraak is gezet.

Nu zou het een kwestie kunnen zijn van: iedereen die de uitnodiging ziet, mag langskomen want hoe meer zielen hoe meer vreugd. Maar zo werkt Fubles niet. In de wedstrijdaankondiging staan nog twee knoppen: Show Roster en Invite Players. Beide functies wijzen erop dat je vrienden uitnodigt. Dat kan vrijblijvend via Invite Players, waarop je kan zoeken op mailadres en vrienden in de applicatie. Het kan ook dwingender via Show Roster. Daarop zie je de posities van jouw team en de tegenstander naast elkaar. Je kan vrienden (die wel zelf hun positie in het veld opgeven) toevoegen aan een van de plekken in de teams. Omdat er nu nog nauwelijks mensen aanwezig zijn op deze nieuwe applicatie, weten we nog niet of het elkaar bijt als alle spelers toevallig de rol van middenvelder willen aannemen. Hoe dan ook: als zich in ons geval 5 spelers en 3 reserves hebben aangemeld, zit het team vol. Dan kan er niemand meer bij en is het team gevormd.

Rang en stand

Fubles is duidelijk niet gericht op spontaan een voetbalwedstrijdje of ander potje sport oppakken. Na een wedstrijd vraagt de app je namelijk hoe het ging. Of je verloren hebt of gewonnen. Aan de hand daarvan wordt je ‘Rango’ aangepast. Die begint standaard op 1500 en stijgt als je wint en zakt als je verliest. Met meer wedstrijden in de benen wordt ook je Level hoger, om maar aan te geven dat je meer ervaring hebt met de sport die je beoefent. De statistieken komen terug op de nu nog Italiaanse website. Sterker nog: het gemiddelde van de rangen wordt bij een volgend potje getoond om te laten zien hoe sterk je tegenstander is! Vernuftig!

Geweldig idee

Het is werkelijk een geweldig idee, dit Fubles. Organiseer voetbal- en sportwedstrijden, vul de teams in en geef daarna de uitslag aan Fubles waarna de nieuwe rang en het niveau van de deelnemende spelers wordt opgemaakt. Sportfans in ons midden kunnen alleen maar hopen dat Fubles aanslaat.

Downloaden: Fubles (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 februari 2012, 13:58
Categorieën Sociaal netwerken, Sport
Onderwerpen feestdagen, golf, sport, voetbal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.