Forest iPhone-app

Forest: concentreer je zonder iPhone en plant een bos

Een virtuele boom planten voor elk half uur dat je niet aan je iPhone zit. Zo wil Forest je concentratie verhogen, maar werkt het?

Forest iPhone-appDe nieuwe iPhone-app Forest probeert je van je iPhone-verslaving af te helpen, maar alleen op de momenten dat het nodig is. In tegenstelling tot de onlangs besproken app Usage Log, die je confronteert met harde statistieken over je verslaving, beloont Forest je juist voor momenten dat je zonder de telefoon kan. Een virtueel bos aanleggen blijkt een goede motivator, hoe gek dat ook klinkt.

In Forest geef je zelf de voorzet op werken, studeren of iets anders doen zonder de iPhone te gebruiken. Je start de app op en geeft aan dat je een half uur zonder telefoon kan. Als je op start drukt, gaat de timer in. Je laat de app actief draaien en zet desgewenst het beeldscherm uit. Blijf je een half uur van de app af en sluit je hem niet af, dan is je doel bereikt.

En is er een boom gegroeid.

Forest half uur voor een boom Forest boeg bomen toe

Elk half uur een boom

Forest beloont je voor elk half uur met een boom. Als je een half uur succesvol afrondt, wordt de boom geplant in het bos van die dag. Er is een apart lange termijn-overzicht waarop je ziet hoeveel bomen elke dag telt, weergegeven als bos en in een staafdiagram onderin beeld. Kunst is koste wat het kost bruine bomen te voorkomen; die staan voor mislukte halve uren. Al zijn ze in principe beter dan géén bomen natuurlijk – je hebt het dan in ieder geval nog geprobeerd.

Als je langer dan een half uur achtereen zonder iPhone kan, is Forest trouwens ook nog leuk. In het hoofdscherm kan je meerdere bomen achter elkaar laten groeien. Vier keer een half uur is vier bomen om te planten. Er staat meer op het spel en de gedachte om de telefoon te laten voor wat het is, dringt zichzelf elke keer op als er een nieuw pushbericht binnenkomt. Sowieso is bos planten eenvoudiger als de niet storen-modus van de iPhone geactiveerd is.

Forest groeiproces iPhone Forest statistieken zondag

Doel bereikt

Zelf merk ik dat Forest voor mij veel beter werkt dan de afstraffende statistieken van Usage Log. Die app stipt het probleem aan, maar reikt geen oplossing aan. Zelfs op een zondag, een dag van Blendle lezen en series kijken, merk ik dat Forest stimuleert de telefoon niet meteen op te pakken. Ik betrap me er wel op dat ik nog regelmatig op de iPhone kijk welke pushberichten er zijn, maar ik denk twee keer na voordat ik ze open. Tijdens en net na de aflevering Doctor Who (van 45 minuten), plantte ik twee bomen. Daarvoor legde ik de iPhone wat verder van me af dan gebruikelijk, wat klinkt als valsspelen, maar het is wel precies het doel wat Forest voor ogen heeft.

Dat het thema na al die jarenlange groene energie- en klimaatneutraliteit-marketing beter werkt dan stickers of stempels verzamelen, is mooi meegenomen. Beloond worden voor iPhone-gebruik minderen en je concentratie vergroten, is echter ook met andere thematiek een goed idee. En het werkt met deze app.

Met dank aan Sjoerd voor de tip!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 september 2014, 11:12
Categorie Productiviteit
Onderwerp verslaving

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.