Flappy Bird: New Season lijkt de echte Flappy Bird, maar is het niet

Flappy Bird: New Season lijkt op de nieuwe Flappy Bird, maar is het niet. Birdie Pro kreeg een nieuwe naam en doet zich voor als opvolger.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

flappy-bird-muur

Flappy Bird is terug in de App Store! Kijk maar! Er staat Dong Nguyen bij!

De afgelopen dagen kregen we regelmatig dit soort tips van lezers. Flappy Bird zou terug zijn in de App Store, eerder dan beloofd. Het lijkt allemaal echt, maar het is één grote misleiding: Flappy Bird: New Season is helemaal niet gemaakt door de echte Dong Nguyen, maar door dotGear. Wat het wel is: een slimme manier om met imitatie en met reclames veel geld te verdienen. Wie de app installeert ziet al snel dat de game eerder Birdie Pro heette, een van de vele Flappy Bird-klonen.

Update 21 mei 2014: Apple heeft Flappy Bird: New Season verwijderd uit de App Store.

flappy-bird-dotgearDe game verschijnt ook als Birdie Pro op het startscherm van je iPhone – maar dat valt spelers totaal niet op: in de App Store-reviews wordt doodleuk beweerd “Dit is van dezelfde maker” en “Zo blij dat ‘ie weer terug is”.

De verhalen dat de échte Dong Nguyen $50.000 per dag verdiende met reclames in Flappy Bird, heeft ongetwijfeld veel goudzoekers getrokken. Het aantal Flappy Bird-klonen nam zodanig toe, dat Apple en Google een verbod instelden om nog meer Flappy Bird-achtige games uit te brengen.

dotGames is één van de partijen die er op slinkse wijze van weet te profiteren: ze hernoemden hun bestaande game Birdie Pro naar Flappy Bird: New Season en kunnen nu achterover leunen en het geld zien binnenstromen. Voor veel spelers maakt het toch niet uit: dit is een exacte kopie van Flappy Bird en of die nu gemaakt is door de echte Dong Nguyen of door een kopieerder boeit uiteindelijk niets. Alleen is er wel één klacht: deze ‘nieuwe’ versie laat verdorie wel érg veel reclamebanners zien.


Een van de App Store-reviewers klaagt dan ook:

Meer reclame wegtikken dan vogels tikken.

Maar dat is natuurlijk met opzet: dit nagemaakte spelletje is puur bedoeld om te profiteren van de verwarring.

De echte Dong Nguyen

echte-dong-nguyen-gamesDe echte Dong Nguyen werkt met een heel andere ontwikkelaarsnaam: .GEARS Studios (@dongatory op Twitter). We schreven eerder al eens op iPhoneclub over de andere games van Dong Nguyen, die nog gewoon in de App Store verkrijgbaar zijn en Super Ball Juggling en Shuriken Block heten. Maar die zijn een stuk minder populair. We begrijpen het wel: het publiek wil Flappy Bird, niet een ander spelletje dat toevallig ook door Dong Nguyen is gemaakt. Vandaar dat de enorme populariteit van Flappy Bird-klonen volkomen te begrijpen is, zowel van de kant van de spelers als van de ontwikkelaars. Er is vraag naar en er zijn slimme lieden die erop inspelen. Als je in de App Store zoekt naar ‘Flappy Bird’ zie je een lijst van games die allemaal beweren de echte Flappy Bird te zijn. Sommige wekken met namen als ‘Flappy Bird 2’ en ‘Flappy Bird: New Season’ zelfs de indruk dat ze de opvolger zijn van het origineel. Maar in werkelijkheid is Flappy Bird: New Season exact hetzelfde als de eerdere game. De beloofde vernieuwingen zoals multiplayer en een pauzefunctie zitten er niet in.

Lees ook: Dit zijn de andere games van Flappy Bird-ontwikkelaar Dong Nguyen

flappy-bird-birdie-pro

Naamsverwarring

Hoe kan het eigenlijk dat Dong Nguyen meermaals in de App Store staat en dat allerlei games de naam ‘Flappy Bird’ mogen gebruiken? Omdat Apple nogal geheimzinnig doet over het goedkeuringsproces kunnen we daar alleen maar naar gissen. Maar er is wel een mogelijke verklaring: appnamen moeten in de App Store uniek zijn, maar je mag er wel iets achter plakken. Zet er ‘New Season’ achter en Apple doet niet moeilijk. Als de echte Dong Nguyen merkrechtbescherming op de naam ‘Flappy Bird’ heeft aangevraagd, zou hij bezwaar kunnen maken en kan hij Apple verzoeken om alle klonen met dezelfde naam uit de App Store te halen. Maar gezien de knullige manier waarmee Nguyen tot voor kort met de media communiceert (hij lijkt sindsdien een mediatraining te hebben gehad), krijgen we de indruk dat deze wat naïef ogende ontwikkelaar waarschijnlijk nooit aan het vastleggen van merknamen heeft nagedacht.

flappy-bird-klonen-app-storeDan de naam Dong Nguyen. Misschien heeft dotGear gewoon de naam ‘Dong Nguyen’ in hun ontwikkelaarsprofiel ingevuld als persoonsnaam of als bedrijfsnaam. Nguyen is de meest gebruikelijke Vietnamese achternaam, vergelijkbaar met Jansen en De Vries in Nederland. Apple zou dit soort misleiding moeten tegenhouden en geen andere Dong Nguyen’s toelaten in de App Store, maar hoe wil Apple met zoveel Vietnamezen die Nguyen heten bewijzen dat iemand anders zich niet Nguyen mag noemen?

De geschiedenis heeft ook wel bewezen dat ze zich daar totaal niet druk over maken. Sterker nog: ze komen pas in actie als iets op een schandaaltje uitdraait en Apple’s naam negatief in het nieuws dreigt te komen. Tot nu toe laat Apple het oogluikend toe: de hype levert lekker veel downloads op en niemand associeert Flappy Bird met dubieuze praktijken van Apple. De situatie is heel anders bij Smurf Village-achtige games, waarbij Apple’s eigen werkwijze rond in-app aankopen in twijfel werden getrokken en de indruk werd gewekt dat Apple uitbuiting van minderjarigen toestond. Bij Flappy Bird is nog geen sprake van een schandaal of van rechtszaken en dus beschouwt Apple het niet als haar probleem. Als Dong Nguyen geen bezwaar maakt en het publiek enthousiast blijft over de spelletjes, is er geen reden om tot actie over te gaan.

Lees ook: iCulture test Flappy Bird-klonen, welke is de beste?

Opvallend: mensen willen toch de echte game

flappy-guyVoor de serieuze gamewatchers is het trouwens wel interessant om te zien, dat mensen blijkbaar toch nog waarde hechten aan het feit dat Dong Nguyen de game heeft gemaakt. In regio’s waarin originaliteit niet zo heel belangrijk is, verwacht je dat namaak goed genoeg is en dat de eerste de beste Flappy Bird-kloon die het leuker of beter aanpakt, het stokje overneemt. Als Dong Nguyen de mentale druk van succes en rijkdom niet aankan, zijn er wel duizenden anderen die best de zware last van hem willen overnemen. Toch zie je dat de klonen, inclusief Rovio’s RETRY, niet hetzelfde enthousiasme opwekken als de Flappy Bird-opvolger die door de echte Dong Nguyen wordt gemaakt. En dat is goed nieuws voor zelfstandige gameontwikkelaars.

Zodra de echte Flappy Bird-opvolger van Dong Nguyen in de App Store verschijnt, lees je dat onmiddellijk op iPhoneclub. De nieuwe Flappy Bird zal rond augustus in de App Store te downloaden zijn en heeft een pauzefunctie om te voorkomen dat mensen verslaafd raken. Hierboven zie je een glimp van een nieuwe game, die de ware Nguyen al heeft vrijgegeven. Dat is dus nog niet de opvolger van Flappy Bird, maar een andere game waaraan hij nu werkt. En die ongetwijfeld ook binnen de kortste keren zal worden gekloond…

Foto boven dit artikel: @bdthomas

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 mei 2014, 8:29
Categorie Games
Onderwerp flappy bird

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.