FIFA 14 gratis voor iPhone, iPad en iPod touch uitgekomen

Electronic Arts heeft FIFA 14 uitgebracht voor de iPhone, iPad en iPod touch. De nieuwe versie van de voetbalgame is gratis.

FIFA 14 NL sceenshot header iOSElectronic Arts heeft FIFA 14 uitgebracht voor de iPhone, iPad en iPod touch. De iOS-versie van de bekende voetbalgame kan gratis worden gedownload, maar je krijgt dan een uitgeklede versie van het spel voor je kiezen. Met een eenmalige in-app aankoop van €4,49 krijg je toegang tot toernooien, kickoffs en de manager-modus. Zonder die aankoop beschik je alleen over de Ultimate Team-modus waarin je een team van bekende spelers krijgt toebedeeld en daarmee tegen andere teams voetbalt. Nieuw is de touchbesturing. Door te tappen, swipen en andere veegbewegingen te maken schop je de bal over het veld. We voelden FIFA 14 uitgebreid aan de tand.

Ontwikkelaar EA Sports is al jaren bezig het Ultimate Team-aspect van FIFA te benadrukken, maar dit jaar kan je er echt niet omheen. Het is de enige stand waarmee je gratis uit de voeten kan. Net als in concurrent First Touch Soccer 2014, betaal je dus om andere speltypes te doen.

Ultimate Team

FIFA 14 NL iPad Ultimate TeamGeen uitgave? Dan begin je aan Ultimate Team en krijg je na twee uitlegpotjes een stel kaarten met je spelers erop. Het is net als in FIFA 13 zaak een team samen te stellen waarbij alle spelers op de goede plek staan én waarop ze goed met elkaar kunnen samenwerken. Spelers vinden elkaar beter met een sterkere teamgeest, als ze uit hetzelfde land komen en als er een betere trainer boven ze staat. Door wedstrijden te spelen en transfers uit te voeren ontvang je munten waarmee je het team kan versterken en zo blijf je doorbouwen. Ondertussen doe je mee aan toernooien en daar komt de bijzondere kant van deze FIFA naar boven drijven. Je kiest eerst uit een competitie waarvoor je wilt strijden en ziet daarna pas welke wedstrijden je voor je kiezen krijgt. De tegenstanders bepalen het niveau van de pot: amateur, semi-prof of professioneel. Dat betekent dat je de ene keer de tegenstander van de mat tikt en de volgende keer misschien niet aan het niveau kan wennen, maar zorgt wel voor een grote uitdaging. Het houdt je scherp en motiveert natuurlijk ook in-app aankopen te doen. Meer munten is immers een beter team. Ook kan je geld spenderen aan sets met spelerskaarten.

De menu’s helpen daarbij helaas niet altijd. Je vliegt van spelers zoeken naar team opstellen naar transfers ophalen – en dat kon echt wel duidelijker. Heb je bijvoorbeeld een speler gekocht of nieuwe spelerskaarten gewonnen, dan moet je eerst je team opnieuw samenstellen onder het kopje Team en kan je daarna pas je opstelling aanpassen aan de nieuwelingen. Het kan handiger, maar gelukkig biedt FIFA 14 wel een prettige omgeving om in rond te struinen. Alle menu’s zien er strak uit en bovendien is de soundtrack waaronder je bezig bent weer des FIFA’s goed.

Oud en nieuw

Je wordt meteen voorgesteld aan de nieuwe besturing als je FIFA 14 start en op dat moment voel je meteen hoe anders FIFA 14 is dan haar voorganger. De besturingsoptie bepaalt grotendeels zelf hoe spelers lopen, maar er valt nog genoeg om je mee bezig te houden. De belangrijkste handelingen zijn tikken op medespelers om ze aan te spelen en schieten met een veeg vanaf de speler. Een minpunt steekt ook meteen de kop op: de handeling voor een sprint lijkt zoveel op die van een schot, dat de bal af en toe onbedoeld van je voet vliegt.

FIFA 14 NL touchbesturing op iPad

Gelukkig kan je ook kiezen voor een traditionele besturing met een richtingstoets en knoppen in de hoeken van het beeld. De mogelijkheden krijg je uitgelegd in tekstregels bovenin beeld en zijn talrijk. Het knoppencluster rechts onderin verandert als je aanvalt of verdedigt en vooral in de aanvalsstand zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Veeg van de passknop naar de sprintknop en je speelt op snelheid over, druk nog eens en je maakt een een-tweetje. Veeg een pass omhoog voor een geplaatst schot op doel, veeg een schot omhoog voor een scherpe voorzet. Verdedigend is het wel wennen. Tussen het zelf kunnen druk zetten, slidings uitvoeren en andere man bij je roepen, is het nog steeds lastig grip te krijgen op het verdedigen. Het is uitdagend een gevaarlijke situatie te ontlopen in je eigen strafschopgebied.

Voetbalgevoel

Door de nieuwe besturing voelt FIFA 14 als een compleet nieuw spel ten opzichte van de voorganger. Het staat door zijn diepgaande mogelijkheden met de besturing gevoelsmatig zelfs op een geheel ander plan dan het populaire, eveneens gratis te downloaden voetbalspel First Touch Soccer 2014. Het is sneller, afwisselender en dynamischer. Toch is het getoonde voetbalspel niet helemaal overtuigend. Keepers zijn te vaak zoutzakken en doelpunten komen niet erg realistisch over. Het is leuk dat je goals kan maken met geplaatste schoten en lobjes, maar als je vervolgens na een matige voorzet ook een bal over de doellijn loopt, doet dat weer een beetje afbreuk aan de voetbalbeleving. Het is een trekje waar FIFA op iOS nog geen afscheid van heeft kunnen nemen.

FIFA 14 NL iPhone breed veld

Knaller

Mede dankzij het prijskaartje waarmee je FIFA 14 kan spelen, zijn de soms wat simplistische doelpunten eenvoudig door de vingers te zien. FIFA 14 heeft geen realistisch ogende spelers, maar ziet er evenwel fantastisch uit. De nieuwe besturing hoeft niet je ding te zijn, maar er is een waanzinnig diepgaande klassieke besturing als achtervang. De standaard spelmodus Ultimate Team mag een chronisch gebrek aan spelers uit de Nederlandse en Belgische competitie hebben, maar is door de niveauverschillen uitdagender en spannender dan losse wedstrijden op je eigen niveau. En de menu’s mogen hier en daar een beetje onlogisch in elkaar steken: de presentatie is zowel in beeld als qua muziek fantastisch. FIFA 14 is een klasse voetbalgame.

Downloaden: FIFA 14 (gratis, in-app aankopen, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 4de generatie+, iOS 5.0+)

Geschreven door Bastiaan Vroegop en Bart Breij

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 september 2013, 17:39
Categorie Games
Onderwerpen electronic arts, FIFA, voetbal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.