Feed Wrangler: nieuwe rss-lezer voor iOS met Smart Streams

Feed Wrangler is een nieuwe rss-app voor de iPhone. Feed Wrangler wil Google Reader vervangen en kost 17 euro per jaar.

feed wrangler icoonOver twee maanden sluit Google Reader. Wie de nieuwe winnaar wordt als meestgebruikte rss-dienst, valt nog te bezien. De vandaag gepresenteerde nieuwkomer Feed Wrangler zou een kanshebber kunnen zijn, ware het niet dat er één grote drempel is: je moet €16,99 per jaar betalen om de dienst te kunnen gebruiken. Feed Wrangler bestaat uit een website en een iOS-app. Een Mac-app volgt nog. De keuze voor een betaalde dienst is volgens ontwikkelaar David Smith de beste manier om als kleine ondernemer te kunnen overleven.

Liever een paar duizend betalende klanten dan miljoenen gratis gebruikers en pas later kijken hoe je dat duurzaam kunt volhouden. Voor klanten kun je meer moeite doen, is de gedachte. Je kunt je bestaande collectie rss-feeds vanuit Google Reader importeren. Je krijgt vervolgens de nieuwskoppen te zien waar je snel doorheen kunt bladeren of waarbij je de langere artikelen kunt lezen.

Doorsturen naar de later lezen-diensten Pocket en Instapaper kan ook. Er zijn geen mappen zoals in Google Reader, maar je kan wel ‘smart streams’ maken en feeds filteren op bepaalde onderwerpen. De smart streams worden samengesteld op basis van criteria die je zelf invult. Je kunt ook filters maken om bepaalde onderwerpen als gelezen te markeren. Ben je bijvoorbeeld helemaal klaar met nieuws over het koningshuis, dan kun je artikelen daarover als gelezen markeren zodat ze niet langer in je nieuwsstroom zitten.

feed wrangler iphone 1 feed wrangler iphone 2

De iOS-app laat van elk nieuwsbericht de eerste woorden zien, zodat je een eerste indruk krijgt of de inhoud de moeite is om te lezen. Met de wrangle-knop in de app kun je feeds organiseren of als gelezen markeren. Heb je alle nieuwtjes gelezen, dan ben je nog niet klaar, want Feed Wrangler bevat suggesties voor artikelen die ook nog leuk zijn om te lezen en die je eerder hebt bewaard. Ontwikkelaar Smith heeft de app gebaseerd op zijn eigen workflow: hij filtert berichten zo snel mogelijk op doorsturen naar Instapaper, snel lezen of negeren. Met Feed Wrangler gaat dat zo soepel mogelijk. Je kunt op drie manieren feeds toevoegen aan Feed Wrangler: door het handmatig invoeren van de URL, het uploaden van een OPML-bestand of het inlezen van een Google Reader-account. Heb je gesterde items in Google Reader staan, dan neemt Feed Wrangler die over.

Smart Streams kun je maken op basis van zoekfilters, specifieke feeds of de status ongelezen. Op die manier is het nog steeds mogelijk om al je iPhone-nieuwtjes op één plek te zien. In Google Reader gebruikte je daarvoor aparte mappen. Op dezelfde manier kun je ook een Smart Stream maken van items die je in ieder geval gelezen wilt hebben. Of een Smart Stream met alle gesterde items over iOS 7 uit een bepaalde maand. Op die manier zijn veel geavanceerder filters mogelijk dan bij Google Reader. Je kunt zelfs regular expressions gebruiken.

De ontwikkelaar van Feed Wrangler is van plan om een API aan te bieden, waarmee andere appmakers kunnen inhaken op de online dienst.

Downloaden: Feed Wrangler (gratis, abonnement van €17/jaar vereist, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2013, 19:54
Categorie Nieuws
Onderwerpen feeds, google reader, rss

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.