Exclusieve preview: NOS voor iPad

NOS brengt binnenkort haar nieuwsapp voor de iPad uit. Wij bekijken de look en de functies van de app uitgebreid in een exclusieve preview.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

NOS-voorpagina-nieuws-smal

Ooit wilde de NOS niets weten van applicaties die toegespitst waren op een afzonderlijk apparaat, maar dat tij is gekeerd. Na de succesvolle iPhone-app staat de officiële nieuwsapp van de NOS nu ook te trappelen om op de iPad uit te komen. iCulture werpt een exclusieve blik op de toepassing die naar verwachting volgende week of de week erna te downloaden is. De app biedt in tegenstelling tot de iPhone-versie geen pushberichten voor het nieuws. Wat de speerpunten wel zijn? Een strak uiterlijk, begrijpelijke bediening en video’s zodra je de applicatie binnenkomt. Update: met downloadlink naar de app.

Tussen website en iPhone in

De iPad-app zit qua overzichtelijkheid tussen de website en iPhone-app in. In de laatste staat alles meteen onder elkaar, op de website vind je een wirwar van vakjes en koppen onder en naast elkaar. Boven in de iPad-app tref je vijf uitgelichte artikelen op de nieuwspagina waarop je binnenkomt. Op het moment van testen staan er twee berichten bovenin, met elk een foto, kop en korte inleiding. Daaronder tref je drie ‘subtoppers’ met een kleinere foto en rubriek en kop. De indeling is flexibel, maar hij is uitgesprokener dan die van de iPhone en rustiger dan die van de website.

Video’s en grijze balken

Onder de vijf hoofditems tref je de videobalk al. In de staande houding van de iPad zie je die al aan de onderkant van het beeld als je de app opent, in de liggende houding moet je er nog even naar scrollen maar zie je hem evenwel snel. Je kan er doorheen vegen en meteen video’s starten die je met een pinch-beweging in volledig scherm bekijkt. Daaronder staan alle nieuwsberichten wel stijf onder elkaar in één kolom. Links vind je een foto naast de kop en inleiding en zo kan je net zolang als je wilt naar onderen vegen. De app laadt vanzelf oudere artikelen bij. Lichtgrijze balken aan de zijkant zorgen ervoor dat de tekstkolom in beide richtingen niet te breed is. Je hoeft je hoofd niet overdreven te bewegen om zinnen te lezen.

NOS iPad-app preview video's

Indeling

De indeling van de app is helder. Er zijn standaard drie overzichtspagina’s waar je tussen kan vegen, of je drukt op de pijlen in de lichtgrijze balken aan de zijkant van het scherm. In het midden staat het nieuws, rechts daarvan vind je het sportnieuws en het meest linkse scherm wijst naar recente journaaluitzendingen als het 20.00-uur journaal, het nieuws in 60 seconden, Studio Sport, het Sportjournaal en meer. Met kleine knoppen tref je er ook toegang tot de themakanalen Politiek 24 en Journaal 24.

Het aantal pagina’s waar de app uit bestaat, is echter aan verandering onderhevig. Op het moment dat de Tour de France plaatsvindt, kan er namelijk een extra pagina met al het nieuws en de uitzendingen rondom de Franse ‘tocht der tochten’ in de app aanwezig zijn, en dat gaat ook op voor andere sportevenementen of belangrijke gebeurtenissen. De experimenten van de NOS op de iPhone waren tot nu toe al indrukwekkend: zo kon je bij de Olympische Spelen schakelen tussen livestreams van alle sporten. Om snel te zien of er themapagina’s zijn, druk je op de menuknop boven in beeld en open je een overzicht. Als er live-uitzending is, zie je een rood rondje in de knop en word je naar de uitzending geleid.

NOS iPad preview uitzendingen

Berichten

De bediening van de applicatie is intuïtief, maar misschien is de leesbaarheid van de artikelen wel belangrijker. En daarop staat de NOS zijn mannetje. Zowel in de staande als liggende houding van de iPad zie je eerst een foto, dan de kop en dan de tekst met tussenkoppen. De kolombreedte is in beide houdingen van het tablet erg aangenaam, met veel schermruimte aan de zijkanten. De achtergrond is lichtgrijs en een stuk milder voor je ogen dan wit, en met pijltjes links kan je snel naar een bericht erboven of eronder bewegen. Dat is niet de enige manier. Net zoals in bijvoorbeeld RSS-app Reeder kan je berichten omhoog vegen als je klaar bent met lezen, om meteen naar het volgende bericht te gaan. Met een veeg opzij ga je terug naar het bovenliggende menu. Verder resteert alleen een deelknop links onderin. Daarmee kan je delen via Twitter, Facebook, e-mail en kan je de link kopiëren.

NOS iPad-app bericht Robben

Rustig lezen

Ten opzichte van de iPhone-app kan je in NOS op de iPad geen beroep doen op het filenieuws en het weer. Dat zijn twee opties die we persoonlijk niet echt zullen missen, maar wel een gemis kunnen zijn voor veel andere gebruikers. De app zet in plaats daarvan in op eenvoud en dat werkt. Vegen tussen drie pagina’s is intuïtief, de indeling van de pagina’s is helder en de applicatie bedient soepel genoeg. De live-uitzendingen van bijvoorbeeld sportevenementen zullen ook veel handen op elkaar krijgen.

Maar we denken dat er nog een aspect is waarom de NOS-app kan aanslaan. NOS is in landschap- en portretstand van de iPad te gebruiken en leest vooral heel erg lekker. Waar NU.nl naast de berichten gerelateerde artikelen plaatst en RTL Nieuws in haar vernieuwde app allerlei berichten op één pagina zet, biedt NOS een enorm simpele berichtweergave. Een tekst bestaande uit korte alinea’s met een foto en wellicht een video erboven, en slechts een veeg verwijderd van het volgende bericht. Rustiger kan je Nederlands nieuws niet lezen op de iPad.

Downloaden: NOS (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2013, 9:51
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp sport

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.