Exclusieve preview: De Telegraaf voor iPhone

De Telegraaf voor iPhone is een knappe app: hij ziet er uit als De Telegraaf, maar bedient zo snel en soepel als andere nieuwsapps.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

De Telegraaf header iPhoneDe nieuwsapplicatie van De Telegraaf zoals we hem kennen op de iPhone, is vanaf aankomende woensdag niet meer. Dan brengt ‘de krant van wakker Nederland’ De Telegraaf naar de iPhone. De applicatie die al eerder op de iPad beschikbaar was, is compleet aangepast voor de telefoon. Hij heeft de typische chocoladeletter-koppen en katernen die je van de krant gewend bent, maar heeft wel een lekker snelle en soepele bediening.

Bejaarde app

De huidige applicatie van De Telegraaf gaat al een flinke tijd mee. Hij beleefde zijn vuurdoop in de App Store begin 2009, en is sindsdien nooit ingrijpend veranderd. De app ging wel mee met de tijd met bijvoorbeeld ondersteuning voor het beeldscherm van de iPhone, maar qua opzet bleef de app hetzelfde. Daarmee is het in vergelijking tot veel andere nieuwsapplicaties een bejaarde app. Grote concurrenten als NU.nl, NOS en recenter nog RTL Nieuws kwamen afgelopen half jaar allemaal met een nieuwe uiting, soms voor de iPad, soms voor de iPhone, soms voor allebei. De aankomende toepassing van De Telegraaf is gebaseerd op een actuelere app. Het wordt een update van de iPad-app van de krant die in december vorig jaar op de markt werd gebracht: De Telegraaf HD.

Telegraaf én nieuwsapp

De Telegraaf heeft een knap kunstje uitgevoerd met haar nieuwe iPhone-app. Het is onmiskenbaar te identificeren als De Telegraaf, met dikke zwarte nieuwskoppen, rode randen om bepaalde berichten heen, inleidingen alsof het krantenstukjes zijn en lekker veel beeld. Maar tegelijk is het wel écht een snelle nieuwsapp, en geen flauwe poging om een krant over te zetten naar de iPhone.

De menu’s bedien je zoals je gewend bent van andere nieuwsapps. Je scrollt soepel verticaal door alle berichten heen en kan horizontaal vegen tussen de verschillende katernen van de krant. Zo kom je terecht bij de Privé, Telesport, De Financiële Telegraaf, Vrouw en meer. Behalve veegbewegingen kan je de applicatie ook naar onderen trekken aan de titelbalk. Daarmee krijg je een zwarte balk met daarin de katernen van de krant te zien (zie bovenste afbeelding), waar je als een Kiosk doorheen kan vegen om snel naar een katern te gaan. In de bovenbalk vind je ook een lokale weersvoorspelling van de aankomende dagen (verzorgd door Weeronline) en de koers van de AEX en andere beurzen. Of je nou dat, het weer of de katernen opent: het gaat gepaard met een fraaie, soepele animatie.

De Telegraaf nieuwsbericht lettergrootte De Telegraaf HD iPhone reacties

Verzorgd

Niet alleen in de overzichtspagina’s is de app verzorgd. Die trend zet door in de artikelen. Die verschijnen sowieso met een vlotte frivole animatie in beeld, waarin ze als het ware even omdraaien voordat ze volledig in beeld staan en je ze weer kan sluiten met een kruis linksboven. Artikelen beginnen met media als een foto, filmpje of beide waar je doorheen kan vegen en die je kan vergroten met een tik. Foto’s verschijnen in een zwarte fullscreen-weergave met het onderschrift eronder in het wit – en je kan een foto wegvegen om terug naar het artikel te gaan.

De artikelen gebruiken een statige letter die doet denken aan de krant. In lange inleidingen is hij wel dermate vetgedrukt dat woorden soms op een nieuwe regel moeten beginnen wegens ruimtegebruik. Zo hebben we al wel eens inleidingen van tien regels gezien. Verder zijn teksten netjes opgemaakt met tussenkoppen en een gekleurde lijn links waaraan je kan zien in welke katern het nieuws staat. Je hebt keuze uit drie lettergroottes, waarvan de laatste zonder meer is gemaakt voor mensen die hun leesbril vergeten zijn. Slim. Bovenaan tref je verder een deelknop naar Twitter, Facebook, e-mail en natuurlijk Hyves – eigendom van De Telegraaf Media Groep. Onderaan een artikel tref je reacties (met doordruk voor meer), een reageerknop en aanverwante artikelen. En net zo soepel als de rest van de app veeg je ook horizontaal door artikelen heen.

De Telegraaf HD video De Telegraaf HD katernen wisselen

Extra opties

Twee aspecten zijn nog onbesproken aan De Telegraaf op de iPhone, en dat zijn twee functies die bijna onopvallend aanwezig zijn in een zwarte balk onder de katernen, als je de titelbalk naar beneden trekt. Daar vind je twee knoppen. De eerste is een play-knop en die leidt je naar alle video’s van De Telegraaf, de tweede laat algemene informatie zien over de applicatie en legt een optie uit die als leuke extra in de app zit. Je kan de katernen in de balk namelijk ingedrukt houden en ze daarna van plaats verwisselen. Een extra, en niets meer, omdat het vegen door verschillende rubrieken standaard al erg snel gaat.

Nog geen abonnement

In tegenstelling tot de applicatie op de iPad is er nog geen sprake van een abonnement voor aanvullende rubrieken in de iPhone-app. In die applicatie koop je de extra katernen opinie, reportages, journaal, vaarkant, woonkrant, kunst, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in abonnementsvorm. Die komen er ook aan in de iPhone-app. Manager mobile Patrick Loppe:

Bij de lancering komende woensdag zitten er nog geen elementen in waarop je moet abonneren. Dat gaat wel gebeuren in een komende update. De iPhone-versie volgt dan de weg die we al ingeslagen zijn met de iPad-versie. Dat betekent dat het nieuws en de bestaande katernen gratis blijven. Je dient je dadelijk te abonneren voor extra content die we gaan toevoegen. Het gaat dan om premium content zoals grote reportages, achtergronden, columnisten en specifieke katernen uit de krant.

De Telegraaf maakt alvast een sterke indruk. De applicatie is qua stijl onmiskenbaar de krant en bedient tegelijk net zo snel, soepel en misschien ook wel mooi als moderne nieuwsapps moeten doen.

Inmiddels te downloaden: De Telegraaf (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

De Telegraaf HD iPhone vp De Telegraaf HD artikel

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.