Photosmith 3.0: totaal vernieuwde iPad-app voor Lightroom-gebruikers

Photosmith 3.0 is een totaal vernieuwde app voor fotografen die Lightroom gebruiken. Je kunt op de iPad foto's sorteren en van trefwoorden voorzien en alles syncen met Lightroom.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

photosmith-ipadAls Adobe geen Lightroom-app uitbrengt voor de iPad, dan doet iemand anders het wel. Photosmith is een app voor de serieuze fotograaf, die op de desktop al Lightroom gebruikt en een bijbehorende iPad-app zoekt. Het organiseren van foto’s gaat vrijwel automatisch met de Smart Groups-functie, die soortgelijke foto’s bij elkaar zoekt. Photosmith is niet bedoeld om foto’s te bewerken, maar alleen om ze te organiseren, zoals met Lightroom op de desktop gangbaar is.

Je kunt de complete trefwoordenstructuur uit Lightroom synchroniseren met deze app. Het mooie is dat je meteen vanuit een DSLR foto’s kunt importeren naar de iPad (bijvoorbeeld vanaf een Eye-Fi-kaart), waarna je een eerste selectie maakt. Er is bovendien gedacht aan allerlei Lightroom sync-opties, die aansluiten op elke denkbare workflow.

Photosmith bestond al als iPad-app, maar in versie 3.0 heeft de ontwikkelaar de app totaal vernieuwd. Foto’s worden nu bewaard in de sandbox van de app, in plaats van de Fotorol. De app is sneller en stabieler geworden, heeft importeer- en exporteerfuncties gekregen met apps zoals ShutterSnitch en synchroniseert veel sneller via Wi-Fi. In Photosmith zul je de meeste tijd doorbrengen met het ordenen van foto’s, waarna je ze snel kunt filteren op basis van vlag, sterren, kleuren of datum.

photosmith

Om Photosmith optimaal te kunnen gebruiken moet je Lightroom op een computer gebruiken, die op hetzelfde Wi-Fi-netwerk als de iPad is aangemeld. Ook moet je de gratis LR-plugin geïnstalleerd hebben. Het synchroniseren van wijzigingen werkt in twee richtingen, dus ook vanuit Lightroom naar Photosmith. Op de iPad werk je in loep-, raster- of schermvullende weergave. Je voegt trefwoorden, sterren en kleurenlabels toe. Heb je Lightroom 4 of hoger, dan kun je ook vlaggetjes voor ‘pick’ en ‘afwijzen’ toevoegen. Na het synchen zijn alle wijzigingen ook in Lightroom zichtbaar. In vergelijking met eerdere versies van de app is Photosmith plezieriger om te gebruiken, omdat de app minder vaak crasht. Dat mag ook wel, voor die prijs.

Downloaden: Photosmith (€17,99, iPad, iOS 5.1+)

photosmith-camera-ipad-mac

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2013, 16:49
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen camera, fotografie, lightroom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.