EO Samen Geloven: samen het geloof bespreken met iPad-app

EO Samen Geloven is een iPad-app waarmee je in een gezin het geloof kunt bespreken met thema's als pesten, rijkdom en erbij horen. Er zitten interactieve opdrachten in.

gezin samen gelovenDe Evangelische Omroep heeft een iPad-app uitgebracht, gericht op het samen met je gezin bespreken van geloofskwesties. Het idee achter de app is dat je op een interactieve manier met elkaar aan tafel gaat praten, lezen en zingen. Jonge gezinnen kunnen ermee aan de slag maar ook gezinnen met tieners, dus in de leeftijd vanaf 4 jaar tot zo’n 14 jaar. Thema’s als rijkdom, erbij horen en pesten zorgen voor de nodige gespreksstof en het grote aantal activiteiten voorkomt dat de kids zich gaan vervelen. De app is gratis te installeren en je kunt alvast twee thema’s gratis proberen. Toegang tot alle thema’s is mogelijk door een abonnement van €1,79 per maand af te sluiten via een in-app aankoop.

Bezinningsmoment

Na het installeren van de app is de eerste stap het invullen van de gezinsleden. Pa, ma en de kinderen krijgen elk een avatar en je vult ook de geboortedatum van elk gezinslid in, zodat er bij de opdrachten rekening mee kan worden gehouden. Vervolgens kies je een thema, bijvoorbeeld ‘Echt rijk?’. Kan je niet kiezen of dreigt er ruzie te ontstaan, dan is er een shuffle-functie om een willekeurige activiteit uit te kiezen, bijvoorbeeld de quiz. Bijbelvaste gezinsleden hebben hier een voorsprong: je krijgt veel kennisvragen voorgelegd die met het Christelijke geloof te maken hebben.

echt rijk thema samen geloven

“Hoe heette ook alweer die zwerver waar Jezus een verhaal over vertelde?” Het leuke daarbij is dat elke speler zijn/haar avatar naar het juiste antwoord moet slepen. Simpel, maar mooi gedaan en het laat zien dat er zorg aan de app is besteed. Bij andere opdrachten moet je je avatar over een slider schuiven (“Hoeveel goudstukken verdiende Salomo elk jaar?”).

goudstukken samen geloven

Elke quizvraag heeft een andere opmaak en een andere insteek – en dat is nog maar één van de acht beschikbare activiteiten bij dit thema. Je kunt ook samen zingen, video’s kijken, over een stelling discussiëren of bijbellezen. Bij bijbellezen is gekozen voor een draaiwiel, dat je ook zou kunnen gebruiken voor het partyspelletje ‘Spin the bottle‘ (maar die associatie wil de EO vast niet). Het bijbelleesdraaiwiel is trouwens ook de enige plek waar de app op mijn iPad mini crashte. Niet eenmalig, maar telkens opnieuw.

voorlezen samen geloven

Sommige onderwerpen (“Mijn vader is werkloos”) zijn voor kinderen van alle leeftijden geschikt, andere onderwerpen (“Ik heb een burn-out”) alleen voor tieners, omdat ze qua thematiek wat ingewikkelder zijn uit te leggen. Bij de opdrachten staat in kleine lettertjes voor welke doelgroep het geschikt is. Soms is er ook een ontsnappingsroute: als één van de kinderen te klein is om uit de bijbel voor te lezen, kan hij/zij iemand anders aanwijzen om voor te lezen.

Afsluiten met gebed

Ben je klaar met de praatsessie, dan druk je op de knop ‘Afsluiten’. Je komt terecht op een scherm met tips om af te sluiten met gebed. Bij het thema Rijkdom zie je wat suggesties waarvoor je kunt bidden, bijvoorbeeld voor de 18.000 daklozen in Nederland, voor een eerlijke verdeling van geld over de wereld of voor genoeg werk voor iedereen. Heb je zelf een idee? Kan ook! Er zit een knop in de app om een gebedsverzoek in te zenden, zodat deze in een toekomstige versie van de Samen Geloven-app kan worden opgenomen. Zo heeft familie vd Hoek uit Vlissingen het idee ingestuurd om te bidden voor kinderen, die zich eenzaam voelen omdat hun ouders vaak ruzie hebben.

gebed samen geloven

Abonnement waard?

Betalen voor apps is iets waar nog wat huiverig op wordt gereageerd. Het maken van zo’n mooie interactieve app als ‘Samen geloven’ kost geld, dat snapt iedereen ook wel. Er €1,79 voor betalen is ook nog wel te doen, bij de EO moeten ze immers ook eten. Maar €1,79 per maand? Dat is een stap waar mensen toch wat langer over moeten nadenken. Gelukkig krijg je tijd genoeg om daarover na te denken. Je kunt met twee thema’s bezig gaan, voordat je de portemonnee moet trekken en je wordt niet hevig onder druk gezet met pop-ups om het abonnement af te sluiten.

samen geloven zingen

Hoewel ik niet echt de doelgroep ben (ik heb geen gezin en ben niet gelovig), zie ik wel de meerwaarde van de app. In plaats van steeds weer iets nieuws te bedenken (“Waar zullen we het nou weer eens over hebben?”) reikt de app je allerlei ideeën aan om samen te praten. Met één thema kun je makkelijk een week bezig zijn, bijvoorbeeld elke dag na het avondeten. Maar het afsluiten van een abonnement wordt alleen aantrekkelijk als de EO sterk betrokken blijft bij de app, door elke maand nieuwe thema’s toe te voegen en naar suggesties van gebruikers te luisteren. De app is mooi uitgevoerd, de opdrachten zijn niet van een tenenkrommend niveau maar snijden thema’s aan waar kinderen in werkelijkheid mee te maken krijgen en de stichtelijke woorden druipen er niet vanaf. Natuurlijk worden regelmatig parallellen getrokken met het leven van Jezus en lees je hoe hij moeilijke problemen oploste, maar dat verwacht je ook bij een app van de EO.

Downloaden: EO Samen Geloven (gratis, met in-app abonnement, iPad, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2013, 13:34
Categorie Lifestyle
Onderwerpen geruchten, islate

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.