Energiekostenprognose: bereken je verwachte energiekosten

In de overheids-app Energiekostenprognose voor iPhone en iPad kun je een indicatie krijgen van jouw energiekosten nu in in de toekomst.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

energiekostenOmdat de energielasten en steeds groter deel van de woonlasten worden, heeft de Rijksoverheid een universele applicatie uitgebracht die per huishouden een indicatie geeft van de te verwachten energiekosten van de woning, nu en in de toekomst. In Energiekostenprognose (moest dat nou echt zo lang, die naam?) kunnen gebruikers hun woontype, woonoppervlakte en energielabel invoeren, waarna ze de verwachte energielasten te zien krijgen. Als je geen energielabel hebt verwijst de app je door naar VerbeterUwHuis.nl, waar je een indicatie van jouw label kunt krijgen.


De energiekosten die worden berekend zijn gebaseerd op het gewogen gemiddelde gasverbruik van de Nederlandse woningvoorraad per woningtype en op het gewogen gemiddelde elektriciteitsverbruik van de Nederlandse woningvoorraad. Die kosten worden weer vermenigvuldigd met de energieprijzen, die afkomstig zijn van Agentschap NL. Het idee achter de app is sympathiek, maar omdat het zo’n simpel stappenplan betreft kun je je afvragen of het nodig was om hier een app voor te maken. Je tikt op drie knopjes, ziet de energiekosten over 2003, 2013 en de verwachte kosten over 2023, en dat is het dan. Kleine kans dat je app daarna ooit nog eens zal openen. De website van energiekostenprognose doet exact hetzelfde.

energiegraph

Ook is het jammer dat we de energiekosten over het vorige jaar zien, en voor 2023, maar veel mensen de komende jaren het meest interessant zullen vinden. Helemaal frappant: als je jouw energielabel gaat berekenen via de site van VerbeterUwHuis krijg je daar óók een overzicht van de jaarlijkse energiekosten. Deze verschilt weer van de uitslag die je in de app krijgt, maar daardoor is onze drijfveer om naar de applicatie terug te keren wel een beetje weg. Als we goed naar deze app kijken kunnen we niet anders dan concluderen dat deze app van de Rijksoverheid eigenlijk één ding goed doet, en dat is laten zien hoe de energielasten in Nederland zich tot 2023 zullen gaan ontwikkelen: in een sterke lijn omhoog. Of we een app voor dat inzicht nodig hadden, is een tweede.

Downloaden: Energiekostenprognose (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2014, 16:38
Categorie Financiën
Onderwerpen energie, overheid
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.