Ember: ‘persoonlijke Pinterest’ onderscheidt je foto’s en screenshots

De inspiratie-app Ember voor de Mac is overgewaaid naar de iPhone en iPad. Zonder de Mac-applicatie heb je niet zoveel aan de fotosorteerder.

Ember iOS Mac AppPinterest heeft een kraakhelder idee. Bewaar alles waardoor je geïnspireerd raakt op thema-prikborden en deel die weer met andere gebruikers. Maar wat als je jouw verzamelingen helemaal niet wilt delen? Wat als je er geen account voor wilt aanmaken op een website? Dan is Ember misschien wat. Ontwikkelaar Realmac heeft de functionaliteit van de prijzige Mac-app nu doorgezet naar de iPhone en iPad. Ember op iOS is gratis te downloaden en te gebruiken.


Maar, moet er meteen worden bij gezegd, Ember is eigenlijk pas nuttig als je ook de Mac-versie hebt voor 44,99 euro uit de Mac App Store. Dan worden je ‘prikborden’ waarin je afbeeldingen uit je fotoalbum en die je vindt op het web, gesynchroniseerd tussen iOS en Mac via iCloud. Pas op dat moment kan je makkelijk bij je eigen collectie van inspirerende afbeeldingen en alleen dan kan je makkelijk nieuwe toevoegingen op je iPhone, terugzien op de desktop.

Ember iOS foto's organiseren Ember zoeken op hoofdkleur

Afbeeldingen onderscheiden

Ember bestaat uit weinig meer dan een hoofdmenu waarin je afbeeldingen op verschillende manieren kan benaderen. De app laat alle foto’s zien, maar laat je ook sorteren op recente toevoegingen en op de hoofdkleur van de plaat. Zoek daarin op een Engelstalige kleur en je ziet – als het goed is – de foto’s en afbeeldingen waarin die kleur overheerst. In het hoofdmenu onderscheidt je verder screenshots die op de desktop zijn gemaakt, afbeeldingen van het web (via de browser-plugin bij Ember voor de Mac), foto’s en screenshots vanaf je tablet of telefoon. Met de plus links bovenin maak je een nieuwe collectie aan.

Slimme collecties

Daar schuilt de meest interessante functie voor de veelverzamelaar van inspirerende platen. Je maakt er een map mee aan voor een eigen selectie of kiest voor een ‘smart collection’. Daarbij schep je zelf de precedenten voor wanneer een afbeelding toegevoegd kan worden aan een map. Je kan filteren op een deel van de bestandsnaam, op de datering van de plaat, het internetadres waarvan hij afkomstig is, tags, kleuren en het type bestand. Daarnaast kan je aangegeven of een nieuw beeld moet voldoen aan ál je wensen, of aan minstens één van je wensen.

Op de Mac-app gericht

Ember deel je afbeeldingen iPadHet sorteren op bestandsnaam laat al zien in hoeverre Ember op de bijbehorende Mac-app is gericht: daarop is het veel natuurlijker bestanden te hernoemen dan op de telefoon. Je kan de iOS-app alleen gebruiken, maar hebt er dan niks aan behalve als je graag screenshots onderscheidt van foto’s en je foto’s op kleur wilt sorteren. De echt slimme opties zijn voorbehouden aan de samenwerking tussen de apps en dat merk je ook aan de uploadmogelijkheden van Ember op iPhone en iPad. Je kan nieuwe beelden (of zelfs alleen screenshots, of afbeeldingen uit een specifiek album) niet automatisch laten uploaden, het uploaden van je gehele fotoalbum levert in onze testsessies meermaals vastlopers op en er is geen snelle mogelijkheid om foto’s tegelijk te waarderen of te voorzien van tags of titels. Dergelijke broodnodige sorteerfuncties zoúden kunnen komen in (betaalde) updates die ontwikkelaar Realmac reeds heeft toegezegd – maar vooralsnog is Ember op alleen iOS niet echt een app die iets toevoegt.

Voor iOS: Ember (gratis, universeel, iOS 7.0+)
Voor Mac: Ember (€44,99, Max OS X 10.9, 64-bit processor)

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.