Einde van TweetDeck-app uitgesteld naar 11 juni

TweetDeck en andere Twitter-apps die nog gebruik maken van de oude Twitter API 1.0 blijven niet tot 7 mei, maar tot 11 juni werken. Dat heeft Twitter bekendgemaakt.

twitter-apiDe TweetDeck-apps voor iPhone en iPad blijven ruim een maand langer werken dan beloofd. Twitter zal niet op 7 mei, maar op 11 juni de Twitter API 1.0 uitschakelen. Het betekent uitstel van een maatregel waar ook diverse andere iOS-appontwikkelaars mee te maken krijgen. Nieuwe Twitter-apps van derden mogen maar een beperkt aantal gebruikers hebben en bestaande Twitter-apps krijgen te maken met een gebruikersstop als ze meer dan 200 procent groeien. Daarna kan een app alleen met toestemming van Twitter verder groeien. Voor nieuwe apps ligt de grens bij 100.000 gebruikers.

Het heeft tot gevolg dat ontwikkelaar Tapbots $15,99 vroeg voor de Mac-versie van Tweetbot. Ze wilden voorkomen dat mensen de app uit nieuwsgierigheid of voor de lol aanschaften, waardoor het aantal beschikbare gebruikersslots (100.00 stuks) volstroomde met mensen die de app toch niet serieus gebruiken.

Er zijn ook apps die door de nieuwe Twitter-maatregelen zijn verdwenen, zoals Birdsong voor Windows Phone (hoewel de ontwikkeling daarvan toch al bijna stilstond). Na het beschikbaar stellen van Twitter API 1.1 kregen ontwikkelaars aanvankelijk zes maanden de tijd om hun applicaties over te zetten naar deze nieuwe API. Die periode wordt nu iets langer. Als de oude API op 11 juni definitief wordt uitgeschakeld, kan het zijn dat jouw favoriete Twitter-app niet meer werkt. Dat geldt in ieder geval voor Twitter’s eigen TweetDeck-apps voor iOS, maar mogelijk ook voor allerlei apps van derden. Ontwikkelaars klaagden na de aankondigingen dat Twitter onvoorspelbaar is geworden voor ontwikkelaars, dat Twitter een monopolie wil op de Twitter-apps die je kunt gebruiken en dat het teveel op een advertentiebedrijf gaat lijken.

Via @twitterapi kun je nieuwe aankondigingen rondom de Twitter API volgen. De TweetDeck-app voor iPhone is nog steeds te downloaden, maar is sinds oktober 2011 niet meer bijgewerkt. Dus installeren is niet echt een aanrader, gezien de korte nog resterende levensduur. De web- en desktopversie van TweetDeck blijven wel gewoon werken.

Downloaden: TweetDeck (gratis, iPhone, iOS 4.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 mei 2013, 9:32
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen tweetbot, tweetdeck, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.