Dys iPhone-app verbetert de leesvaardigheden bij dyslexie

Dys is een iPhone-app, die mensen met dyslexie helpt om beter te lezen. Door de letterafstand te variëren kunnen de dyslectische kinderen sneller lezen en meer onthouden van een tekst. De gratis app verzamelt gegevens, die in onderzoek kunnen worden gebruikt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

dys dyslexieDe iPhone-app Dys heeft als doel om mensen met dyslexie sneller te laten lezen. Dat doen ze door de letterafstand in teksten te vergroten. Uit onderzoeken en experimenten bleek namelijk dat kinderen 20 procent sneller kunnen lezen en tweemaal zoveel van de tekst onthouden als de afstand tussen de letters wordt vergroot. Onder andere de universiteit van Padua deed er onderzoek naar, waar cognitief wetenschapper Marco Zorzi spectaculaire resultaten zag: “De toename in snelheid was opmerkelijk. Het komt overeen met de verbetering die je zou zien na een jaar extra onderwijs”. De onderzoekers begrijpen nu beter hoe belangrijk typografie is.

Praktische toepassingen zijn er genoeg: bij het publiceren van teksten moet beter worden gelet op lettertype, lettergrootte en letterafstand. Ook in tekstverwerkers en elektronische boeken kunnen we de dyslectische lezers tegemoetkomen door meer aandacht te besteden aan de typografie. Het lastige daarbij is, dat er geoefende lezers beduidend slechter presteren als de letters ver uit elkaar worden geplaatst. Vormgevers van boeken en tijdschriften kiezen daarom liever voor een kleine letterafstand, omdat dit voor gevorderde lezers het beste werkt.

Wil je zelf weten of de letterafstand invloed heeft op je leesprestaties, dan kun je daarvoor de gratis iPhone-app Dys installeren. Hiermee kun je experimenteren door verschillende letterafstanden in te stellen, waarna je je prestaties kunt meten. Meer teksten lezen verbetert de vaardigheden van dyslectische kinderen, maar omdat ze zoveel moeite hebben met lezen, kost dat veel energie. Dys probeert die vicieuze cirkel te doorbreken maar heeft ook een achterliggend doel: de app wil een enorme database opbouwen van gebruikers wereldwijd. Wetenschappers krijgen daarmee inzicht in de meest optimale letterafstand, afgestemd op de leeftijd en de leeservaring.

Downloaden: Dys (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2012, 15:57
Categorie Onderwijs
Onderwerpen dyslexie, voorlezen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.