Drinkwijzer: houd je alcoholgebruik bij op de iPhone

Drinkwijzer is een app voor de iPhone en iPod touch waarmee je drankgebruik kan bijhouden. De hoeveelheid bier, wijn, wodka, cognac en mixdrankjes worden bijgehouden in een grafiek en daarbij krijg je advies.

Drinkwijzer iPhone iPod touchDe Kerstdagen en aansluitend Oud en Nieuw zijn vermoedelijk niet de dagen waarop je alcoholconsumptie op een laag pitje staat. Je dient met mate te drinken, maar wat is met mate? De nieuwe app Drinkwijzer heeft antwoord op die vraag. Het vertelt je ook wat mousserende wijn precies is, hoeveel calorieën een biertje bevat en hoeveel glazen drank je drinkt in een maand. Dat laatste mag je zelf handmatig bijhouden, maar wordt als tegenprestatie wel gevisualiseerd in een grafiek. De app geeft een waarschuwing als je teveel drinkt en dat is sneller dan je lief is.

Niet louter omdat een biertje al 110 calorieën bevat en een glaasje jenever 180, maar omdat een man gemiddeld 2 tot 3 eenheden drank kan drinken voordat het onverstandig wordt. Bij een vrouw ligt dat aantal nog lager. Drinkwijzer berekent de hoeveelheid drank niet per glas, maar per eenheid. Vrij vertaald: hoe hard een drankje aankomt. Een biertje is de standaard met 1 eenheid, een rode wijn gaat er net overheen: 1,1 eenheid. Een likeur telt voor 0,6, maar het toppunt is witte wijn. Een glas daarvan weegt met 1,2 eenheden zelfs zwaarder dan een glas cognac of whisky. Naast het aantal eenheden zie je het aantal calorieën dat je binnen hebt gekregen. De groene knop Statistieken leidt je naar de maandgrafiek. Daar kan je per dag per maand zien hoeveel je hebt gedronken in totale eenheden – en hoe sterk dat aantal afwijkt van de rode ‘verstandigheidslijn’.

Drinkwijzer heeft nog twee secties: voorlichting en de drankdatabase. De eerste vuurt wat riedeltjes af die je ergens in je opvoeding of schoolcarrière ongetwijfeld eens gehoord hebt. De informatie is onderverdeeld in de categorieën Alcohol en lichaam, Wat is met mate?, Wanneer geen alcohol en Veilig naar huis. Elke categorie bevat een of meerdere onderdelen met beknopte teksten over een onderwerp.

Leuker zijn echter de teksten van gelijksoortige lengte die je vindt in de drankdatabase. Die geeft per dranksoort aan hoe het wordt gemaakt, waarvan het wordt gemaakt, waar het wordt gemaakt en hoe het ontstaan is. Wist je bijvoorbeeld dat het eerste biertje vermoedelijk is gebrouwen in Mesopotamië, het toenmalige Irak? In een Infochart bij de tekst zie je wat het alcoholpercentage van de soort is, hoeveel calorieën er in zitten, voor hoeveel eenheden het telt en hoe groot de inhoud van een standaardglas is.

Als de applicatie na gebruik afsluit, moet je volgende keer opnieuw je accountnaam en wachtwoord in het drankdagboek invoeren. Dat voorkomt pottenkijkers. Om ervoor te zorgen dat je niet in een (beschonken) impuls aan het dagboek begint, moet je de eerste keer niet alleen een wachtwoord, maar zelfs je gebruikersnaam twee keer invoeren.

Downloaden: Drinkwijzer (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 december 2011, 8:26
Categorieën Lifestyle, Nederlandse apps
Onderwerpen alcohol, voeding

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.