Drie Nederlandse multitouch-boeken: Menselijk lichaam, Sterrenkijkers en Snelle maaltijden

Drie interactieve multi-touch boeken: Menselijk lichaam, Praktische gids voor sterrenkijkers en Snelle maaltijden. Alledrie zijn op de iPad te bekijken en voorzien van vele extra's.

multitouch-ebookGoogle presenteerde afgelopen week plannen om tot het schoollokaal door te dringen. Ze gaan vanaf augustus flink aan de slag om studieboeken op tablets beschikbaar te stellen. Maar Apple heeft een behoorlijke voorsprong met interactieve non-fictieboeken. In Nederland is het nog even behelpen, maar het aanbod groeit. Daarom drie heel verschillende Nederlandse non-fictieboeken met multitouch-functies.


Waarom Nederland wat achterblijft met multitouch studieboeken is eigenlijk wel te begrijpen: we zijn een klein landje en de boeken zijn duur om te produceren. Je kunt met iBooks Author zelf boeken maken, maar de drempel voor enthousiaste vrijetijdsschrijvers is vrij hoog: je kunt niet zomaar een auteursaccount in iTunes aanmaken en Apple bemoeit zich ook nog met de vraag of een boek wel als app uitgebracht mag worden. Interactieve non-fictieboeken zijn door die moeilijkheden vooral te vinden bij de grote uitgevers, zoals de drie hieronder (die overigens niet gloednieuw zijn, maar wel de moeite waard om weer eens voor het voetlicht te brengen).

WP_Menselijk-LichaamWinkler Prins – Het Menselijk Lichaam (€7,99) – Deze jeugdencyclopedie vertelt hoe het menselijk lichaam werkt. Het interactieve e-book laat zien wat het grootste orgaan in het menselijk lichaam is, wat de sterkste spier is en hoe de hersenen werken. Er zitten 20 video’s, 30 interactieve close-ups en 60 inzoommogelijkheden in. Dit e-book is bedoeld voor kinderen en geïnteresseerde leken. Ben je zorgprofessional, dan zijn apps als Anatomy & Physiology Revealed en Muscle Premium een beter idee, maar wel prijziger.

winkler prins sterrenkijkersPraktische gids voor sterrenkijkers (€5,49) – Een gids van 179 pagina’s over de sterrenhemel. De interactieve multi-touch gids vertelt alles over het zonnestelsel en verder. Je leert welke vaardigheden je nodig hebt om een goede amateurastronoom te worden, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je de apparatuur moet opstellen. Het boek is speciaal voor de iPad ontworpen en bevat onder andere 3D-modellen van de zon, maan, planeten en sterrenstelsels. Net als het Engelstalige Life on Earth, dat Apple graag naar voren schuif als hét voorbeeld van een interactief studieboek, is dit een prima onderwerp om met beeld en interactieve functies duidelijk te maken.

snelle maaltijdSnelle maaltijden (€4,49) – Wie niet zo in de stemming is om iets nieuws te leren, maar wel lekker wil eten, kan terecht bij dit boek met snelle maaltijden. Hierbij is gekozen voor fotoseries en video’s om kooktechnieken bij te brengen. Het boek bevat 22 fotoseries en 9 video’s waarin je leert om sausjes en risotto te maken, verse kruiden te snijden en steaks te grillen. Uitgeverij Van Dishoeck liet 100 recepten verzamelen, die in minder dan 30 minuten op tafel staan. Er is keuze uit koken met vlees, vis of vegetarisch. Net als bij al deze interactieve e-books heb je een iPad met minimaal iOS 5.1 nodig om gebruik te kunnen maken van de interactieve mogelijkheden. Op de iPhone werkt het niet en eigenlijk is het scherm daarvan ook iets te klein.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juli 2013, 14:25
Categorie Boeken
Onderwerpen multitouch, studenten, t-mobile
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.