Dodub icon

Review: Follywood (voorheen Dodub) laat je populaire video’s zelf inspreken

Het Nederlandse Dodub is een omgekeerde DubSmash: je kunt zelf filmpjes inspreken, waarna je ze met een druk op de knop stuurt naar vrienden.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Dodub iconWie herinnert er DubSmash nog? De app was vorig jaar een gigantische hit, al was dat voor slechts korte tijd. Het ‘dubben’ van filmpjes is echter leuk genoeg om nu alsnog te doen, zo denkt de Nederlandse ontwikkelaar van Dodub (tegenwoordig Follywood). Hiermee doe je precies het omgekeerde wat je van DubSmash gewend bent: je pakt een bestaand filmpje, waarna je jouw eigen stem hierover inspreekt.

Update juni 2017: Dodub heet nu Follywood. In onderstaande review wordt nog wel op diverse plekken gesproken over Dodub, maar het gaat dus om dezelfde app.

Dodub zit vol met bekende filmpjes waar je jouw eigen stem aan kunt toevoegen. Zo spreek je bijvoorbeeld de geroemde Darth Vader-uitspraak uit The Empire Strikes Back in, of praat je mee met een scène uit The Hangover. Dat inspreken gaat best simpel: je drukt op de betreffende clip, waarna je de opname-knop ingedrukt houdt om de video af te spelen en je eigen bijdrage in te spreken. Onderin zie je het audiospoor van het origineel, zodat je jouw dub precies goed kunt timen. Dat moet je wel in één keer doen. Laat je de rode knop los? Dan krijg je meteen het resultaat te zien dat je kunt delen met vrienden. Even pauzeren of een gedeelte overdoen is niet mogelijk.

Dubben makkelijk maken

Dodub moet het vooral makkelijk maken om zelf video’s te dubben, aldus oprichter Cem Yıldız:

Ik ben zelf een groot liefhebber van de film Kung Pow en die hele film is op een hilarische manier ‘gedubbed’. Regelmatig zie ik supercreatieve en grappige dubs voorbijkomen. Alleen zijn die wel gemaakt door mensen die achter een computer zitten en met veel tijd, moeite en software deze creaties maken. Ik wil dit toegankelijk maken voor de massa.

Dodub video opnemen Dodub overzicht

Hoewel Dodub het een stuk makkelijker maakt om zelf fimpjes te dubben, ben je vanuit de app wel beperkter dan in professionele software. Je kunt video’s geüpload door andere gebruikers dubben of eigen materiaal in de app zetten. Je video’s mogen hooguit 15 seconden lang zijn. Een leuke clip is zo gemaakt en gedeeld, maar de volgende Mastermovies-film ga je er wellicht niet mee maken.

Dodub gratis te downloaden

Je kunt Dodub gratis up de App Store downloaden. Daarnaast bevat de app geen in-app aankopen of advertenties. Yıldız zegt dat zijn team geen geld aan de app wil verdienen: “pas als de app op grote schaal aanslaat, zullen we nadenken over de kosten die we maken voor de hosting en hoe we dat kunnen opvangen”.

Heeft het ontbrekende verdienmodel wellicht iets te maken met copyrightproblemen? Dodub zit immers vol met beelden uit films en series, zonder dat er licentiegeld is betaald. Volgens Yildiz staat dit er los van. Omdat app-gebruikers bestaand materiaal parodiëren, mag de app hier volgens hem alsnog gebruik van maken:

De focus van de app ligt volledig op parodie en daardoor is er meer ruimte om met copyrighted content te werken. Bovendien zijn alle clips maximaal 15 seconden, wordt content door de gebruikers geüpload en zullen we medewerking verlenen als partijen ons verzoeken om [materiaal] te verwijderen.

Stemfilters mogelijk in volgende update

De ontwikkelaars van Dodub hebben alvast de nodige plannen voor toekomstige app-updates. Zo zal het binnenkort mogelijk zijn om video’s op basis van steekwoorden te doorzoeken en krijg je later duidelijke meldingen bij nieuwe clips binnen de app. Daarnaast wordt er nagedacht over meer manieren om je eigen video’s te dubben. Zo wordt het wellicht later mogelijk om een stemfilter te gebruiken, of om op sommige punten je eigen stem af te wisselen met het originele audiospoor van een video. Wat er exact zal worden toegevoegd in volgende updates, is afhankelijk van de eerste feedback van gebruikers.

Conclusie Dodub review

Een ingesproken video is met Dodub zo gemaakt en gedeeld met je vrienden. Daarmee is het een verrassend leuke app om even een paar lollige momentjes mee te besteden. De Nederlandse ontwikkelaar Creatilt heeft daarmee een mogelijk succesje in handen, al zijn we benieuwd hoe lang de adem van Dodub zal zijn. Want hoewel DubSmash vorig jaar razend populair was, verdween deze app ook in no-time uit de hitlijsten. Hoe lang blijven we ingesproken filmpjes naar vrienden sturen?

Pluspunten

  • Makkelijk filmpjes inspreken en naar vrienden verzenden.
  • Zelf ook video's uploaden om te dubben.

Minpunten

  • Opname moet in één keer goed gaan, anders moet je opnieuw beginnen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 26 juni: Informatie over naamswijziging van Dodub naar Follywood toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juni 2017, 13:20
Categorie Amusement
Onderwerp video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.