OurCam icon

Review: OurCam voor iOS, razendsnel foto’s delen met vrienden en familie

OurCam laat je razendsnel foto's delen met vrienden, kennissen en familie. De app opent meteen op de camera, waarmee je foto's maakt die direct in een gedeeld album worden geplaatst. Handig, maar hoe wil de ontwikkelaar hier geld aan verdienen?

OurCam iconAan manieren om je foto’s te delen is geen gebrek. Apple heeft zelf inmiddels een krachtige online fotobibliotheek in iCloud verwerkt en het Nederlandse Bundle biedt ook een handige manier om je foto’s met vrienden en familie te delen. Dan is er ook nog Google, dat met Google Fotos een krachtige speler op de fotomarkt is geworden. Hoe kun je daar nog tegenop boksen? Door de manier waarop je foto’s deelt heel anders aan te pakken, moeten de makers van OurCam hebben gedacht.

OurCam 1OurCam richt zich vanaf het eerste moment op het maken van gedeelde fotoalbums. Je geeft aan of een album is bedoeld voor vrienden, familie of je partner, waarna je het fotoboek een naam geeft. Je kunt vanaf dat punt afbeeldingen aan het album toevoegen, maar je hebt nog een tweede optie: maak foto’s rechtstreeks vanuit OurCam. Je ziet boven de camera-app namelijk naar welk album een foto zal gaan.

Dat maakt OurCam een razendsnelle manier om foto’s naar bijvoorbeeld vrienden of familie te sturen. Iedere foto die je maakt met een druk op de sluiterknop, wordt zonder verdere inbreng in het album gezet. Heb je eenmaal een paar albums gemaakt? Dan zal OurCam altijd in de camera-optie openen, waardoor je alleen nog maar de foto’s hoeft te maken.

Foto’s worden zowel via Wi-Fi als via mobiel internet verstuurd naar je vrienden. Bang voor buitensporig dataverbruik? Dan kun je de functie beperken tot alleen Wi-Fi.

Groepen delen via QR-code en WhatsApp

OurCam heeft misschien niet de serverkracht van Google of Apple, maar de ontwikkelaar heeft goed nagedacht over hoe je mensen moet bereiken. Nadat je een groep hebt gemaakt kun je namelijk anderen uitnodigen met behulp van een QR-code, waardoor je geen linkjes naar elkaar hoeft te sturen. Je kunt een groep met een druk op de knop bovendien in WhatsApp zet, waardoor je vrij simpel een fotogroep maakt met bijvoorbeeld je familiechat. Het maakt OurCam net wat handiger benaderbaar voor mensen die niet zo snel de App Store induiken.

Wat is het verdienmodel?

Hoeveel foto’s mag je nou eigenlijk in OurCam bewaren? Dat is niet helemaal helder. De ontwikkelaar zegt dat je een onbeperkt aantal fotoalbums mag maken, maar vergeet daarbij te zeggen hoeveel opslagruimte ieder album bevat. In de app is ook geen enkele indicatie dat je account vol kan raken. In eerste instantie lijkt dat goed nieuws: OurCam kan achteloos worden gebruikt om je foto’s te delen, zonder dat je zorgen hebt over opslagruimte. Je vraagt je echter al snel af hoe de ontwikkelaar zijn geld wil verdienen.

Het één en ander wordt duidelijk zodra je het privacybeleid van de app doorleest. Je kunt de nodige spam verwachten nadat je de app geïnstalleerd:

We communiceren met je over producten, diensten, aanbiedingen, promoties, beloningen en evenementen van OurCam en andere partijen, en leveren nieuws en informatie waarvan we denken dat jij het interessant vindt.

Met andere woorden: je e-mailadres kan door de ontwikkelaars worden doorgestuurd naar reclamepartijen, die je vervolgens nieuwsbrieven en andere e-mails mogen toesturen. Je betaalt dus in feite met je gebruikersinformatie om OurCam te gebruiken. In hoeverre dat zal gebeuren is nog onduidelijk, maar het gratis karakter van de app geeft ons de nodige vermoedens.

Conclusie OurCam review

Er zijn weinig manieren om zo snel een foto te delen als met OurCam, maar je moet de app dan wel met een vaste groep vrienden of familieleden gebruiken. Dat maakt OurCam, hoewel razendsnel, een vrij specifieke app. Je kunt OurCam gratis gebruiken, maar moet dan wel de bovenstaande privacyvoorwaarden accepteren. Ons advies: wacht nog even met het maken van een account totdat je weet of je de app echt actief met anderen gaat gebruiken.

Pluspunten

  • Razendsnel foto's meteen in een gedeeld album zetten.

Minpunten

  • Privacybeleid is schimmig.
  • Design nog niet aangepast voor iPhone 6.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 augustus 2015, 11:00
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.