Cyclopedia op de iPhone: mix van augmented reality en Wikipedia

Cyclopedia is een nieuwe augmented reality-applicatie voor de iPhone, waarmee je informatie over je omgeving kunt opvragen in de vorm van Wikipedia-artikelen. Het lijkt op NearestWiki (iPhone) en Wikitude (Android).
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

cyclopediaCyclopedia is een nieuwe augmented reality-applicatie voor de iPhone, waarmee je informatie over je omgeving kunt opvragen. De applicatie maakt gebruik van de tienduizenden artikelen die in Wikipedia te vinden zijn, die voorzien zijn van een geotag. De insteek is vergelijkbaar met NearestWiki, met als belangrijkste verschil dat Cyclopedia voor een iets creatievere gebruikersinterface heeft gekozen.

De applicatie is voor €1,59 in de App Store te krijgen en is gemaakt door ontwikkelaar Chemical Wedding. Wikitude, een applicatie die al langere tijd beschikbaar is voor Android, is ook bezig om een iPhone-versie van de applicatie in de App Store te krijgen, maar dat wil tot nu toe nog niet goed lukken. Nog even en er is keuze genoeg uit dit soort applicaties waarmee je in een vreemde stad precies ziet welke gebouwen en locaties interessant zijn.

Cyclopedia werkt net als alle andere augmented reality-applicaties het best op een iPhone 3GS vanwege het ingebouwde digitale kompas. Eventueel kun je ook top-down rondkijken op je bestemming, zodat je bijvoorbeeld in een park een beter overzicht krijgt waar je je bevindt. Bij het rondkijken zie je informatielabels, waarop je kunt klikken om het complete artikel te lezen. Cyclopedia toont alle artikelen die binnen een straal van 30 mijl te vinden zijn. Vervolgens kun je filteren op afstand: in de applicatie kun je twee afstanden instellen, om aan te geven binnen welke straal je wilt zoeken.

cyclopedia

Eén nadeel is er nog wel: het aantal Wikipedia-artikelen met geotags is nog niet zo groot: er zijn op dit moment zo’n 65.000 stuks die voornamelijk Engelstalig zijn. Op afgelegen plekken zul je niet zoveel informatie aantreffen, maar daar kun je als gebruiker bij helpen: kom je op een plek waarvan een Wikipedia-artikel bestaat, dan kun je zelf de gps-coördinaten in Wikipedia toevoegen en zul je vanzelf zien dat het item ook in Cyclopedia verschijnt.

cyclopedia iphone

Downloaden: Cyclopedia (€1,59)
Meer info: Cyclopedia bij Chemical Wedding (met filmpje)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2013, 15:47
Categorie Navigatie
Onderwerpen augmented reality, wikipedia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.