Custom Keyboard icon

Review: Aangepast toetsenbord, ontwerp je eigen toetsenbord voor iOS 8

De iOS-app Aangepast toetsenbord laat je een eigen toetsenbord ontwerpen voor de iPhone, iPad of iPod touch.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Custom Keyboard iconKan je tussen alle nieuwe toetsenborden in de App Store maar niet eentje vinden die aansluit op jouw smaak? Dan kun je er met Aangepast toetsenbord (Custom Keyboard) ook zelf één proberen te maken. In deze app kun je onder andere het gebruikte lettertype, de kleur van de knoppen, de schaduwrandjes om deze toetsen en de animaties van iedere knopdruk aanpassen, om zo jouw ideale toetsenbord samen te stellen.

Lees ook: Alternatieve toetsenborden instellen in iOS 8

Je hebt nogal wat opties bij het maken van je toetsenbord. In eerste instantie krijg je enkel de optie om de toetsen of de achtergrond aan te passen, maar achter beide knoppen schuilen nog veel meer mogelijkheden. Bij een achtergrond kun je bijvoorbeeld kiezen uit een kleur of een motief, maar het is ook mogelijk om een foto of illustratie uit de Foto’s-app te importeren. Bij het aanpassen van de knoppen krijg je vijf nieuwe opties: kleuren, lettertypes, schaduwen, geluiden en animaties. En ook daarbij zijn er weer flink wat extra overwegingen. Je kiest bijvoorbeeld uit negen animaties, acht geluiden en twaalf schaduwen. Je snapt het: stop een beetje tijd in de app en je hebt een vrij uniek toetsenbord dat je misschien wel nooit op een andere iPhone zult zien.

Standaard functies van Aangepast toetsenbord

Custom KeyboardHoe leuk Aangepast toetsenbord ook is – de grootste productievelingen moeten voor het gebruik van dit toetsenbord wel inleveren op het gebied van functionaliteit. Naast zijn designopties is Aangepast toetsenbord namelijk een vrij standaard toetsenbord. Je kunt er mee typen, maar er zitten geen slimme extra’s in zoals veegbewegingen in SwiftKey en Swype. Je moet het doen met trucs die je ook al in het gebruikelijke iOS-toetsenbord kunt vinden, zoals automatisch gebruik van hoofdletters en het typen van een punt door twee keer op spatie te tikken.

Daar komt bij dat het toetsenbord bij ons soms wat traag aanvoelde. Aangetikte letters verschenen net wat later in beeld dan verwacht, en dat op een iPhone 6. Het toetsenbord lijkt zijn geheugen niet altijd even efficiënt in te zetten, terwijl dit geheugen enkel wordt benut voor een thema en standaard toetsenbordopties.

Custom Keyboard vereist volledige toegang

Aangepast toetsenbord vereist volledige toegang tot iOS, wat je instelt door bij de iPhone- of iPad-instellingen bij het toetsenbord. Een nogal riskante schakelaar om over te zetten, ontdekten we afgelopen jaar. Dit geeft ontwikkelaars namelijk toegang tot de toetsaanslagen van je iDevice. De ontwikkelaar van Aangepast toetsenbord belooft in de app echter expliciet dat er geen data door de app wordt verzameld. De optie is enkel vereist om het toetsenbord toegang te geven tot de bijbehorende app, waarin de door jou gemaakte thema’s zijn opgeslagen. Door volledige toegang uitgeschakeld te houden kun je alleen een standaardthema gebruiken.

Conclusie Aangepast toetsenbord review

De hoeveelheid manieren waarop je het toetsenbord van Aangepast toetsenbord kunt aanpassen is indrukwekkend, waardoor de app menig thematoetsenbord weet weg te blazen. Leuk als je de knoppen van je iPhone een likje verf wil geven, maar dit is op geen manier een vervanger voor Fleksy, SwiftKey of Swype.

Pluspunten

  • Bizar veel opties.

Minpunten

  • Geen swype-ondersteuning.
  • Vereist volledige toegang.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2015, 15:52
Categorie Diensten
Onderwerp toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.