Cubles: leuk blokkenspel voor iPhone uit Nederland

Cubles is een Nederlands puzzelspel voor de iPhone waarin je met selecties vakken van het veld wegspeelt, geplaagd door monsters en bommen.

Cubles leuk Nederlands puzzelspel iPhoneZoveel mogelijk uit blokken halen, dat lijkt de gedachte achter Cubles. Het iPhone-puzzelspel is afkomstig van de Groningse studio Jolly Jellyfish en doet echt alles met blokken. In de basis is het al tig keer eerder gedaan: in een veld met gekleurde vakjes zoek je vier gelijkgekleurde vakjes die samen een vierkante of rechthoekige vorm maken. Je tikt de vakjes linksboven en rechtsonder erin aan en het totale vak verdwijnt. Maar dan komt het: Cubles gooit er gemene blokken, bommen, een tijdslimiet en nog veel meer bovenop.


Je kan de selectie ook maken door het vak linksboven vast te pakken en dat te slepen naar de rechter onderhoek van de vakjes die je wil verwijderen. Je ziet dan gelijk in beeld hoeveel blokken je tegelijk weghaalt. Daar spelen de eerste missies in Cubles meteen op in: verwijder een blok van meer dan 40 vakjes groot, luidt er bijvoorbeeld een. En daarna: verwijder rode, gele en blauwe blokken van een bepaald formaat. Of: vang drie vierkanten, drie horizontale rechthoeken en drie verticale. Het zijn nog maar introductiemissies. Vanaf de kubusbeesten die erop rondlopen, wordt Cubles uitdagend.

In eerste instantie kamp je met een witte kubus die verspringt van vak naar vak en in je selectie gevangen moet worden om te verdwijnen. Daarna komt er meteen een grotere witte kubus, waar je twee keer een selectie omheen moet maken. Om weer opgevolgd te worden door kubusmonsters in rood, geel of blauw, die een spoor van onbruikbare blokken achterlaten zolang je ze niet in een selectie van de gelijke kleur hebt gevangen.

Cubles rode blokken domineren Cubles iPhone bommenveld

Het is handig dat het spel je na een zet altijd in het veld feedback geeft hoe ver je met je voortgang van een missie bent. Als je nog twee selecties moet maken, zie je 1/3 in beeld na de eerste selectie. Erg handig, omdat de missies die van tevoren worden gesteld bijdragen aan het behalen van drie sterren op elk level – geen eenvoudige opgave in het spel.

Het Engelstalige Cubles heeft naast de Level Mode waarin je de eerder genoemde drie sterren per level kan halen, ook Arcade modi. Zen kan je ongelimiteerd spelen, in Classic speel je net zolang totdat de tijd op is. Classic Pro verhoogt de tijdsdruk en Turbo maakt het nog lastiger. Dan heb je nog de Wave-stand, waarin je afrekent met vlagen gekleurde blokken en zelfs gigantische aantallen bommen in het speelveld. De speltypes Jail Break en Walk the Plank maken het arsenaal af. Je kan elk speltype vrijspelen voor 25 munten, die je kan sparen in het spel, maar waar je natuurlijk ook in-app aankopen voor kan doen.

Cubles is dus enorm omvangrijk qua spelmodi, maar het voegt er simpelweg nog meer uitdaging aan toe door ook een wekelijkse en all-time highscore leaderboards aan toe te voegen waarop je een plek op kan veroveren. Nóg pittiger dan de uitdagingen in het spel zelf. Met meer dan 80 levels en 9 spelstanden is het daarnaast ongelooflijk uitgebreid. Voor de downloadprijs hoef je echt niet te laten: dat wordt blokken.

Downloaden: Cubles (gratis, universeel, iOS 4.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 december 2012, 18:45
Categorie Games
Onderwerpen match-3, puzzelgame
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.