Creatieve collage-app Mixel gooit sociale aspect overboord

De sociale collage-app Mixel is aangepast op iPhone en ontdaan van de coöperatieve functies. Het is nu een dure collage-app geworden.

Mixel iPhone collage-app headerDe applicatie Mixel is bezig aan een twijfelachtig succesverhaal op iOS. De bijzondere collage-app voor de iPad waarin je met andere gebruikers aan fotocollages kon werken met knipsels, tekeningen en foto’s, werd 2011 uit de App Store gehaald omdat de app niet genoeg opleverde volgens ontwikkelaar en voormalig New York Times-designdirector Khoi Vinh. De iPhone-app die toen werd gelanceerd, is nu ontdaan van het sociale element: Mixel op de iPhone is niet langer een speeltuin voor collages die je maakt met andere gebruikers. Mixel 2.0 is eigenlijk een gewone, doodeenvoudige collage-app.

Mixel 1.0 voor de iPhone verscheen halverwege augustus, precies in de week waarin de iPad-versie de nek om werd gedraaid. De applicatie was dus eigenlijk een doorstart van de iPad-app. Maar nu, nog geen half jaar later, wordt het originele concept – samen met andere gebruikers collages maken – in de steek gelaten. De reden zal vermoedelijk dezelfde zijn als voor het stoppen met de iPad-app: een simpel concept is eenvoudiger te verkopen en te monetizen en daarom, speculeren we, is Mixel op de iPhone een rechttoe-rechtaan collage-app geworden.

Met de app kan je niet alleen foto’s importeren uit het fotoalbum op je iPhone, maar haal je foto’s ook van je accounts op Instagram, Facebook, Mixel 1.0 en je fotostream. De meest bijzondere optie is dat je albumcovers van de muziek op je iPhone kan toevoegen aan de collage. Je selecteert een aantal afbeeldingen uit één van de doelen en die worden vervolgens automatisch in een vierkante lijst gegoten. Je kan de positie van de foto’s onderling verwisselen met een lange druk en ze verschuiven in hun frame met een veeg. Een optie voor een ander formaat is er niet: alles is vierkant. Je tikt shuffle om meteen een andere compositie te krijgen, Styles geeft je toegang tot verschillende stijlen.

Mixel collage vierkante vorm iPhone Mixel stijl kiezen Oatmeal

Standaard heb je de beschikking over een handvol stijlen. Eentje maakt de foto’s zwart-wit, een ander wat zacht van kleur. Het zijn eigenlijk kleurenfilters voor meerdere foto’s tegelijk – met de toevoeging dat ook de lijsten qua vorm iets veranderen. De ene gebruikt harde hoeken, de ander gebruikt een achtergrond. Voor de meer uitgesproken stijlen betaal je echter. Popsicle zet basisvormen in felle semi-transparante kleuren op je collage, Sherbet heeft een schilderstijltje en Macaroni heeft een houten achtergrond. De stijlen kosten 89 cent per stuk. Als je klaar bent met een collage kan je hem opslaan, delen op Twitter en Facebook, doorsturen naar andere apps of meteen afdrukken.

Mixel is een dure speler in het woud aan collage-apps die er zijn op de iPhone. Je betaalt 1,79 euro voor de app en daarna nog eens 89 cent voor de stijlen die Mixel onderscheidend maken ten opzichte van concurrenten als Diptic, Collage Pro, PicsArt Photo Studio of Fuzel.

Je kan je afvragen hoelang het duurt voordat Mixel opnieuw wordt herzien. Gisteren werd bekend dat Mixel en diens vier man personeel zijn ingelijfd door Etsy, het bedrijf waar Khoi Vinh nu als designer werkt. Die online winkel voor zelfgemaakte producten bespraken we eerder al op iPhoneclub.nl.

Downloaden: Mixel (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2013, 14:15
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotocollage, fotografie, mixel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.