Cloak: veilig internetten in cafés en andere openbare Wi-Fi-plekken (iOS, OS X)

Cloak is een iOS- en OS X-app waarmee je veilig kunt internetten op openbare Wi-Fi-netwerken in café's en andere Wi-Fi-plekken. Cloak komt automatisch in actie en is gratis bij maximaal 1 GB dataverkeer.

cloak macTijdens de vakantie zal het best eens voorkomen dat je op een onbeveiligd netwerk je e-mail probeert op te halen. In een café zie je een bordje Gratis Wi-Fi en je denkt: “Ach, waarom niet? Weinig kans dat iemand nu mijn inlog- en bankgegevens gaat zitten aftappen.” Toch kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en gebruik maken van een oplossing als Cloak. Dit is een nieuwe dienst voor gebruikers van OS X en iOS, waarmee je een beveiligde verbinding kunt maken terwijl je op een onveilig netwerk zit. Cloak is twee uur per maand gratis te gebruiken, waarbij je maximaal 1 GB data mag gebruiken, voldoende voor het ophalen van een paar e-mailtjes en het regelen van je bankzaken.

Heb je meer data nodig, dan betaal je $8 voor 20 GB of $15 voor 50 GB (beide per maand). Maar dat heb je waarschijnlijk niet nodig, want wie gaat er nu in een café terwijl je op vakantie bent films zitten streamen en waarom zou je dat beveiligen? Cloak is meer bedoeld voor het ontvangen en verzenden van kleine data, zoals e-mail en chatberichten. Met Cloak kun je je beschermen tegen hackertools zoals Firesheep, waarmee je gemakkelijk persoonlijke data van mensen op openbare netwerken kunt onderscheppen.

cloak appCloak is gemaakt door ex-medewerkers van Microsoft en is in feite een implementatie van een VPN (virtueel privé netwerk). Laat je daardoor niet afschrikken, want de makers hebben er alles aan gedaan om de dienst zo makkelijk mogelijk te maken. Zo kan Cloak zelf bepalen of je op een onbeveiligd netwerk zet en schakelt zich automatisch in, zodat je data altijd beschermd is. De voormalig Microsoft-medewerkers hebben gekozen voor OS X en iOS: “We zijn begonnen met het Apple-ecosysteem omdat we die het best kennen, maar we staan te popelen om ook Android en Windows te gaan ondersteunen, zodra het lukt”, zegt engineer Dave Peck. Cloak bevindt zich momenteel in publieke beta, maar je kunt het al wel gewoon gebruiken.

De Cloak-app gebruik je als volgt:

  • Installeer de app.
  • Ga naar de instellingen-app.
  • Schakel Cloak (VPN) in.
  • Alles wat je nu doet is beveiligd door Cloak

De app ondersteunt ‘always on’, zodat je niet eraan hoeft te denken dat je Cloak moet gebruiken. Ook kiest Cloak de snelste server die beschikbaar is op het moment dat je wilt gaan internetten. Je kunt Cloak ook op de iPad gebruiken, waarbij het retinascherm van de nieuwste iPad wordt ondersteund. Kom je vlakbij het ingestelde maximum van 1 GB gratis, dan geeft Cloak een notificatie op het scherm.

Downloaden: Cloak (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2012, 15:26
Categorie Diensten
Onderwerpen beveiliging, vpn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.